Mutarea inteligentă a României prin care să obțină totul donând Patriot Ucrainei. Expert: „Ar fi ca un CASCO față de un RCA”

17_11zon

Dimensiune font:

| 15-05-2024 11:37

Expertul în securitate Marius Ghincea, de la Syracuse University, și generalul (r) Virgil Bălăceanu, omul care a reprezentat România la Comandamentul NATO de la Bruxelles, susțin că suntem datori să ajutăm Ucraina, dar trebuie să apărăm și interesele țării și să obținem, la rândul nostru, garanții de securitate din partea SUA și sprijin financiar european pentru industria de apărare.

România va oferi Ucrainei un sistem Patriot, decizie care va fi luată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Decizia provoacă dezbateri intense, iar Federația Rusă a profitat pentru a lansa noi amenințări la adresa României. Ce de făcut?

Ce am putea obține în schimbul donării unui sistem Patriot

Marius Ghincea spune că o decizie a României de a trimite un sistem Patriot nu reprezintă un casus belli, chiar dacă Rusia a transmis deja amenințări directe. În schimb, subliniază el, România poate și trebuie să-și urmărească și propriile interese, ajutând în același timp Ucraina.

„Am putea cere o varietate de lucruri în schimbul sistemului Patriot. Evident, putem cere ca SUA sau alți parteneri occidentali să ne ofere la schimb alte sisteme antirachetă, pe modelul acordurilor prin care au fost trimise tancuri sovietice din Europa Centrală în Ucraina. Alternativ, România ar putea include transmiterea sistemului Patriot către Ucraina într-un calcul de negociere mai larg pentru a atrage mai multă prezență americană și europeană în România. În special mutarea a mai multă tehnică militară aliată în România, cu scop de creștere a apărării și descurajării”, spune Ghincea.

„Un tratat de securitate cu garanții adiționale ar fi echivalentul unui CASCO”

Dar asta nu e tot. Dincolo de orice altceva am primi în schimb, România ar trebui să gândească și mai departe de atât.

„În final, cel mai ambițios ar fi să includem oferirea sistemului Patriot într-un calcul de negociere cu SUA pentru semnarea unui tratat bilateral de securitate care să conțină garanții similare celor oferite de articolul 5, ca o soluție complementară garanțiilor NATO”, explică Ghincea.

„Asta ne-ar oferi o siguranță mai ridicată că România se va bucura de sprijinul american chiar dacă, spre exemplu, Trump revine la Casa Albă și decide să abandoneze NATO, de facto. Un astfel de tratat ar putea fi modelat după tratate similare care există cu Israelul sau Coreea de Sud”, mai punctează expertul.

România ar fi prima țară europeană care ar obține asemenea garanții, dar nu și ultima.

„În Europa nu există astfel de tratate până în prezent. S-a considerat că garanțiile NATO sunt suficiente până în prezent. Însă având în vedere evoluțiile politice din SUA, s-ar putea să nu mai fie atât de suficiente”, mai explică Ghincea.

„Putem să ne gândim la garanțiile NATO ca la o asigurare RCA. Un tratat bilateral de securitate cu garanții adiționale ar fi echivalentul unui CASCO”, a pus punctul pe i expertul in securitate.

La rândul său, generalul (r) Virgil Bălăceanu spune că România poate și trebuie să ajute Ucraina cu un sistem Patriot. Este vorba, spune el, despre unul din cele patru sisteme Patriot de care dispunem în prezent, dintre care însă doar unul este operabil.

„Trebuie făcut totul «înțelept!»”

El admite că acest lucru comportă niște riscuri, însă câștigurile ar fi cu mult mai mari.

„Nu e foarte riscant, dar trebuie făcută... «înțelept!»”

La întrebarea cum s-ar putea face acest lucru înțelept, el a explicat: „Având în vedere ordinea operaționalizării! Să-l dăm pe ultimul în ordinea operaționalizării”, e răspunsul generalului.

Pentru cei care încă se îndoiesc de faptul că România trebuie să ajute Ucraina, generalul spune că dacă ar rămâne fără arme, Kievul ar fi învins cu siguranță de armatele ruse. Asta ar însemna ca România să ajungă să aibă graniță directă cu un stat belicos, Rusia, sau cu un stat transformat de Moscova într-o marionetă.

Asta nu înseamnă că România nu poate și nu trebuie să își urmărească și propriile interese. Pornind de la faptul că SUA și NATO acordă mai puțin interes zonei Mării Negre, România ar putea negocia un sprijin mai eficient și efective noi aliate. Dar și alte garanții de securitate sau un alt fel de sprijin.

Bani și sprijin pentru industria românească de armament

Pornind de la faptul că Uniunea Europeană le cere țărilor membre să sprijine Ucraina și să aloce fonduri importante și tehnologie militară Kievului, România poate cere și obține permisiunea pentru ca Bruxelles să agreeze un deficit mai mare, cauzat de banii cheltuiți pentru sprijinirea Ucrainei și de donare Patriot. Pentru că oricum, sumele mai mari ce vor fi cheltuite de România vor contribui la adâncirea acestui deficit.

„În aceste condiții poți să soliciți orice. Așa se fac jocurile în lupta asta, în lumea asta. Adică livrezi o baterie de rachete antiaeriene fie pe perioada cât ea va fi înlocuită printr-o nouă baterie asigurată de producător, pentru că noi le-am plătit și asta nu înseamnă că facem o donație fără să avem a patra baterie, fie se livrează alte echipamente militare inclusiv pentru donare pentru România cum ar fi echipamente militare de luptă antidronă, fie România este un membru al viitoarei comunități de construcție, de fabricare a rachetelor SkyCeptor, fie, iată, Uniunea Europeană asigură alte condiții legate de economia românească, dar mai ales legate de industria de apărare”, consideră generalului.

Pe de altă parte, în relația cu Statele Unite am putea chiar solicita renunțarea la vize. Însă cei care trebuie să apere interesele țării sunt aleșii României, iar ei vor fi responsabili.

„Deci sunt lucruri care pot fi discutate în asemenea condiții. Să le spunem măsuri compensatorii inclusiv în spațiul economic. Inclusiv dacă vreți în privința primirii vizelor, de ce nu. Orice se poate discuta în asemenea condiții, depinde de modalitatea în care tu decidentul politic, dacă ai luat o asemenea decizie, pregătești terenul înainte de a o lua. Și asta trebuie făcută la nivelul președintelui, la nivelul Ministerului de Externe, la nivelul prim-ministrului, la nivelul guvernului și dacă e cazul și la nivelul Parlamentului”, mai spune generalul.

El lansează și un avertisment și spune că a sosit momentul ca politicul să țină cont de experiza militarilor și a analiștilor din domeniu.

„În toate discuțiile, în toate negocierile, inclusiv acum, noi putem spune, avem de dat o baterie, dar am putea să o dăm în ondițiile în care capabilitățile în flancul de sud-est sunt reduse față de flancul de nord-est. Deci trebuie abordată problema la cel mai înalt nivel politic în mod direct. Există un dezechilibru între cele două părți ale flancului care trebuie să fie reglat. Iar din punct de vedere al reglării, militarii știu prea bine ce înseamnă acest echilibru între flancuri. Numai că militarii nu decid, militarii execută, ca atare sfera politică trebuie să ia o asemenea decizie, sigur, privind unele date tactice și tehnice, militarii sunt cei care pot să furnizeze asemenea date”, încheie generalul Virgil Bălăceanu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Donald Trump desconsideră UE, în favoarea Chinei și Braziliei? Ursula von der Leyen nu a primit invitație la ceremonia de învestire
11/01/2025 00:08

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu a primit incă o invitaţie de a participa pe 20 ianuarie la Washington la inaugurarea preşedintelui SUA, Donald Trump, a declarat vineri o purtătoare d ...

Breaking - ÎCCJ a decis: judecă de urgență cererea lui Georgescu de reluare a turul 2
10/01/2025 21:03

Fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii avocatul Adrian Toni Neacşu afirmă, vineri seară, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respectat procedura, dar şi ”aşteptarea pub ...

Kremlinul anunță că Putin nu pune 'condiţii prealabile' pentru întâlnirea cu Trump
10/01/2025 17:48

Kremlinul a anuntat vineri că presedintele rus Vladimir Putin nu pune condiţii prealabile pentru o intalnire cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, despre o soluţionare paşnică a conflictului din Ucra ...

Zi istorică pentru România! Klaus Iohannis jubilează după anunțul SUA: 'Este rezultatul a numeroase eforturi interinstituționale complexe'
10/01/2025 17:36

Presedintele Klaus Iohannis anuntă că Romania indeplineste, astăzi, un obiectiv strategic in relatia cu Statele Unite ale Americii: includerea tării noastre in Programul Visa Waiver, care va permite cetăte ...

Resursele strategice ale României se privatizează pe bandă rulantă! Deficitul ar putea sări în aer, avertizează Cartel ALFA
10/01/2025 17:21

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA" işi manifestă „profunda ingrijorare” cu privire la „potenţialele riscuri pe care tendinţele actuale de privatizare” le pot provoca in Romania. In ...

Victor Negrescu explică ce înseamnă intrarea României în programul Visa Waiver
10/01/2025 17:04

Romania intră in programul Visa Waiver, ceea ce inseamnă că vom putea călători fără viză in Statele Unite. Vicepresedintele Partidului European, Victor Negrescu, sustine că eforturile depuse de romani ...

Ambasadoarea SUA în România a anunțat timpul record în care se vor aproba călătoriile fără viză în SUA
10/01/2025 16:39

Aprobările pentru călătoriile fără viză in SUA vor fi procesate online, de obicei in mai putin de 3 zile, afirmă ambasadoarea Statelor Unite ale Americii in Romania, Kathleen Kavalec. Kathleen Kavalec an ...

Poziție categorică în PSD, în ciuda speculațiilor: 'Este exclusă o candidatură a lui Ciolacu la prezidențiale'
10/01/2025 13:46

O candidatură a lui Marcel Ciolacu la alegerile prezidentiale este exclusă. O spune la RFI social-democratul Adrian Tutuianu, secretar general adjunct al Guvernului, care precizează că „astăzi", ...

Oferta record a Ungariei pentru E.ON România ar putea fi blocată. Achiziția este în curs de verificare din cauza temerilor implicării Rusiei
10/01/2025 13:35

Ofertă companiei ungare de stat MVM pentru cumpărarea furnizorului de energie Eon Romania este in curs de revizuire după ce au apărut suspiciuni cu privire la motivele din spatele ofertei umflate, inclusiv ...

Marcel Ciolacu şi ambasadoarea SUA participă la evenimentul dedicat includerii României în Visa Waiver
10/01/2025 13:22

Premierul Marcel Ciolacu şi ambasadoarea Statelor Unite ale Americii, Kathleen Kavalec, vor participa, vineri, de la ora 15,00, la evenimentul de oficiere a deciziei autorităţilor SUA privind includerea Roma ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei