Nicolae Ciucă pierde procesul prin care a vrut să blocheze analiza tezei de doctorat. Emilia Șercan a dezvăluit că lucrarea este plagiată
Dimensiune font:
Președintele PNL Nicolae Ciucă, fost premier al României, a pierdut definitiv procesul prin care a solicitat anularea înregistrării sesizărilor privind analiza suspiciunilor de plagiat, privind lucrarea de doctorat.
Sesizările au fost înregistrate în ianaurie 2022 la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării din cadrul Ministerului Educației, după ce jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit că texa de doctorat a lui Nicolae Ciucă este în mare parte plagiată.
Anterior, Nicolae Ciucă a obținut suspendarea procedurii de analiză a tezei de doctorat până la judecarea procesului privind anularea înregistrării sesizărilor. În primul proces, Ministerul Educaţiei a depus prea târziu recursul şi a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație. În al doilea proces, Ciucă nu a mai avut câștig de cauză.
„Respinge excepţia nulităţii recursului şi excepţia lipsei de interes în susţinerea recursului invocate de intimatul reclamant Ciucă Ionel Nicolae. Admite recursul declarat de pârâta Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării împotriva sentinţei civile nr. 1142 din 21 iunie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare, respinge acţiunea ca neîntemeiată. Definitivă”, se precizează în hotărârea ÎCCJ din 30 octombrie 2023.
Prin aceste două procese, Nicolae Ciucă a încercat să blocheze analiza tezei de doctorat de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
CNATDCU este singura instituție care îi poate retrage titlul de doctor lui Ciucă dacă se confirmă suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de doctorat. Instituțional, acuzele lui Ciucă s-au îndreptat spre UEFISCDI, structură din cadrul Ministerului Educației, care înregistrează formal sesizările de plagiat înainte de a le trimite, pentru analiză, la CNATDCU.
UEFISCDI a respins, invocând nerespectarea condițiilor de formă, cinci dintre cele opt sesizări primite. Acestea se bazau pe dezvăluirile jurnalistei Emiliei Șercan de la începutul lunii ianuarie 2021, într-un articol în care se prezentau dovezi că teza premierului avea conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau