Noul premier pune în pericol Legile Educației
Dimensiune font:
Dacă în urmă cu câteva săptămâni rotația guvernamentală nu era una sigură, acum Klaus Iohannis a anunțat că aceasta „se va întâmpla”. Președintele a făcut această declarație chiar în momentul în care, în Parlament, se discută legile Educației.
Klaus Iohannis este încrezător că rotativa guvernamentală va avea loc, chiar dacă în urmă cu doar câteva săptămâni președintele României susținea că va lua o hotărâre după ce coaliția va decide să facă o schimbare.
„Și atunci când coaliţia va decide să facă o schimbare de guvern, se vor prezenta toate părţile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere şi în conformitate cu Constituţia voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România”, spunea Klaus Iohannis în urmă cu doar câteva săptămâni.
Rotativa guvernamentală nu era una sigură, însă acum Klaus Iohannis a dat asigurări că ea va avea loc. Schimbarea a avut loc, cel mai probabil, după o înțelegere dintre președinte și Marcel Ciolacu. Confirmarea rotativei a fost făcută în ziua în care legile Educației au ajuns în Parlament. Inițial, PSD a anunțat o dezbatere proprie asupra acestor legi, însă ea nu a mai avut loc.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că în Parlament va exista o procedură de urgență pe legile Educației. Ea a mai menționat faptul că va exista o comisie mixtă, Senat-Camera Deputaţilor, care va „dezbate” legile, fără a aduce vreo modificare și fără să preia amendamente de la parlamentari.
Reforma învățământului pare să fie semnătura președintelui României. Programul România Educată, care a venit tot în urma ideilor propuse de el, a fost criticat de oameni de cultură și specialiști. Legile Educației au nevoie de dezbatere în societate și de preluare a ideilor și observațiilor celor care lucrează în învățământ. O astfel de dezbatere nu a existat și nici nu au fost preluate propunerile pertinente.
„Cu Marcel Ciolacu la cârma guvernului, m-aş mira că ministrul Ligia Deca să poată duce la bun sfârşit, într-un timp aşa de scurt, cadrul legislativ necesar intrării în vigoare a legilor la începutul anului şcolar viitor. Viitorul premier Ciolacu va interveni să pună în legislaţia secundară opiniile şi opţiunile PSD în materie de învăţământ. Ministrul Ligia Deca nu va fi de acord, şi de aici un scandal monstru”, a fost de părere un profesor.
Klaus Iohannis a declarat: „Nu cred că există o alternativă viabilă la această coaliție. În același timp, va veni cu probleme suplimentare care vor trebui negociate. Mă voi implica pentru bună funcționare a lucrurilor”.
Legile Educației pe care președintele României și le dorește ar putea fi modificate în 2024, de noua conducere. Aceeași situație s-a întâmplat și cu Legea Educaţiei Naționale a ministrului Funeriu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau