O ”democrație pe marginea prăpastiei”?
Dimensiune font:
”Votul pentru alegerile parlamentare din Polonia este în toi, iar partidul populist Lege și Justiție (PiS) încearcă să câștige un al treilea mandat, înfruntând opoziția condusă de fostul premier și președinte al Consiliului European Donald Tusk. PiS a guvernat opt ani al rând, perioadă în care a fost acuzat de erodarea normelor democratice. PiS a transformat televiziunea publică într-un braț al propagandei guvernului, a restricționat dreptul la avort, a demonizat comunitatea LGBT, migranții și refugiații. A adus Polonia în conflict cu Bruxellesul în ce privește statul de drept, motiv pentru care a fost înghețată finanțarea europeană în valoare de zeci de milioane de euro”, scrie The Guardian.
Toate site-urile marilor ziare occidentale scriu același lucru. Aceasta este ”narativa” despre Polonia, așa cum se spune, mai nou, la narațiune sau de-a dreptul propagandă. Dacă este să căutăm analize ceva mai profunde, titlurile sună astfel: ”Democrația Poloniei este pe marginea prăpastiei. Oare aceste alegeri pot să o salveze?” (Vox), sau ”Polonia votează în cele mai importante alegeri de după căderea comunismului”(France 24), sau ”Alegerile din Polonia pot fi cruciale pentru solidaritatea UE și sprijinul pentru Ucraina” (CNBC). Și aceste analize se rezumă la aceeași ”narativă” – băieții răi, retrograzi, tradiționaliști, lipsiți de viziune strategică ai lui Jaroslaw Kaczynski mizează pe polonezii din zona rurală, needucați, cu orizonturi limitate, pentru a-i învinge pe vizionarii progresiști ai lui Donald Tusk, pro-europeni, pro-modernitate și singura soluție democratică pentru viitorul țării.
Mai rău, în ultimele câteva luni, perioada în care a scăzut în sondaje, a devenit limpede că PiS nu va putea rămâne la guvernare decât într-o coaliție cu un partid de extremă-dreapta – Confederația. Și cum acesta din urma este împotriva susținerii Ucrainei, a urmat o demonizare și mai mare a partidului lui Jaroslaw Kaczynski – altfel, partidul care a ajutat cel mai mult Ucraina proporțional cu PIB-ul țării dintre toate partidele aflate la guvernare în Europa. Același guvern acuzat ca este anti-migrație și anti-regugiați a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni.
Pe lângă faptul că spun aceleași lucruri și trag aceleași concluzii, analizele de mai sus mai au un element comun – sunt pline de sentințe și lipsite de detalii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau