Parlamentul decide când se votează moțiunea de cenzură. Ședința birourilor permanente
Dimensiune font:
Birouri permanente se reunesc marţi, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură.
Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc în şedinţă marţi, începând cu ora 12,00, pentru a stabili calendarul pentru dezbaterea şi votul la moţiunea de cenzură iniţiată de social-democraţi.
Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", semnată de 208 parlamentari, a fost citită luni în plenul reunit al Parlamentului de deputatul PSD Daniel Suciu. Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.
Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.
Moțiune de cenzură după asumarea răspunderii
Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă, după asumarea răspunderii, se depune moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
Moţiunea social-democraţilor vine după ce, săptămâna trecută, Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau