Pe voturile cui se bazeaza moldovenii la alegerile prezidențiale. Ina Coşeru: “Unii nici nu vor să ne asculte”
Dimensiune font:
Ina Coşeru, președinta Comisiei pentru Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului Republicii Moldova a vorbit despre pregătirea cetățenilor din R. Moldova cu două zile înainte de alegerile prezidențiale și Referendum.
Coşeru a subliniat faptul că vorbitorii exclusiv de limba rusă au fost victimele cel mai ușor de manipulat de către agitatorii de la Moscova deoarece aceștia au avut informații doar din partea rusă, ignorând mesajele autentice ale autorităților din Republica Moldova sau mesajele liderilor europeni.
„Vorbitori de limba rusă sunt ucraineni care trăiesc în Republica Moldova, s-au născut aici, nu au venit ca refugiați. Sunt oamenii care s-au născut la frontieră, de exemplu, în raioanele de nord. Acolo locuiesc foarte mulți ucrainieni care vorbesc rusa, care s-au născut în Republica Moldova.
Mai sunt găgăuzii, care au origini turcești, doar că nu vorbesc găgăuză, vorbesc rusă, iar română nu vorbesc deloc. Sau la Taraclia, unde avem bulgari este aceeași situație. Aceștia nu vorbesc limba română. Deci e dificil, este o muncă foarte intensă să le transmitem mesajele noastre. Unii nici nu vor să ne asculte”
O treime dintre cetățenii moldoveni vorbesc exclusiv limba rusă
Președinta Comisiei pentru Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului din Moldova reamintește de grupările criminale rusești care fac presiuni pentru a schimba drumul European al țării:
„Ideea este că 30% dintre oamenii din Republica Moldova vorbesc doar limba rusă. Și acolo ajung grupările criminale. Și aveam o investigație care a demonstrat cum funcționează aceste scheme criminale și cum grupări criminale finanțate de Moscova, de Kremlin, finanțează unii oameni care să ajungă la alți oameni și să destabilizeze situația din țară”
Republica Moldova se bazeaza pe diaspora pentru un rezultat bun la alegerile prezidențiale
Ina Coşeru spune că este optimistă și că sondajele sunt pozitive:
„Noi contăm pe diaspora noastră din toate țările Uniunii Europene. Avem 1.000.000 de cetățeni plecați, care sperăm sa înțeleagă importanța acestor alegeri și a Referendumului”
Cetăţenii moldoveni sunt chemaţi la urne duminica aceasta, 20 octombrie 2024, pentru a-şi alege preşedintele. Este cel de-al cincilea scrutin prezidenţial de la declararea independenţei în care preşedintele se alege direct, prin sufragiu universal.
Odată cu alegerile prezidenţaile, se va desfăşura şi un referendum la care cetăţenii au de răspuns la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”
În condiţiile în care pentru validarea alegerilor şi a referendumului este nevoie de participarea a o treime dintre alegătorii înscrişi votul din diaspora este important şi poate înclina balanţa.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau