Prefectul Iașului explică noua lege a pensiilor, PSD anunță cât de bine o vom duce!
Dimensiune font:
Noua lege a pensiilor în versiunea PSD a fost explicată de liderii social democraţilor ieşeni. În concordanţă cu doctrina social-democrată, noua lege a pensiilor are ca obiective principale principiul echitabilităţii, stabilitate, contributivitate.
Prefectul Iașului, lider PSD, susține că era nevoie de această nouă lege a pensiilor, în aşa fel încât să eliminăm anumite inechităţi din sistem şi, bineînţeles, să creăm un cadru predictibil, în aşa fel încât ficare, în funcţie de contribuţiile pe care le-a avut prin locurile de muncă avute de-a lungul timpului să poată să primească o pensie sufientă în aşa fel încât să trăiască o viaţă normală. „Sunt câteva principii importante: echitate, contributivitate, stabilitate şi solidaritate, la care mai putem adăuga şi acest element de predictibilitate pentru toţi cei care beneficiază de noul sistem de pensii”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru, liderul PSD Iaşi.
Social-democratul spune că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, va fi făcut un pas important în ceea ce privește sistemul de pensii din România. „Indiferent cine va fi la guvernare va trebui să aplice această lege în aşa fel încât în data de 1 ianuarie să existe o majorare a pensiilor în funcţie de rata inflaţiei. Bineînţeles, acest lucru se va aplica şi de la data de 1 ianuarie 2024, când pensiile vor creşte cu 13,8 procente”, a spus prefectul Bogdan Cojocaru.
Şeful PSD Iaşi a explicat că aceasta nu va fi singura majorare a pensiilor în cursul anului 2024, de la 1 septembrie a anului urmând să fie făcută o nouă procedură de recalculare a pensiilor după noua formulă.
Din noua lege a pensiilor va dispărea punctajul mediu anual care aducea cele mai multe inechităţi. În schimb, prin noul act normativ vor fi valorificate toate stagiile de cotizare.
Se poate cumpăra vechimea de şase ani în oricare dintre perioadele necontributive
De asemenea, se poate cumpăra în continuare vechimea de şase ani în oricare dintre perioadele necontributive, aceste perioade putând fi valorificate doar la împlinirea vârstei şi a stagiului minim de cotizare.
Potrivit noii reforme la contributivitate se vor lua in calcul şi veniturile obţinute din acordul global, sporurile nepermanente, al 13-lea salariu, premiile şi primele pe care angajatul le-a primit.
Totodată, prin noua lege a pensiilor se reanalizează condiţiile de muncă speciale şi deosebite, fostele grupe I şi a II-a de muncă, o parte dintre beneficiari urmând să aibă doar 10 ani reducere. Însă, minerii din subteran, cei supuşi la radiaţii, cei din siderurgie, zona turnătoriei, a forjelor şi energeticienii vor avea în continuare aceleaşi condiţii de 13 ani reducere la vârsta de pensionare.
În noua lege a pensiilor va fi păstrată şi pensionarea anticipată cu penalizare.
Noua lege a pensiilor aduce un element nou, vor fi luate în calcul şi perioada studiilor universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul şi detenţia politică. „Credem că această reformă legislativă a sistemului public de pensii este una de bun augur, în primul rând din prisma faptului că va genera o creştere a veniturilor pensionarilor. Pe de altă parte, această categorie de vârstă este deosebit de importantă pentru PSD şi este o prioritate pentru noi atâta timp cât promovăm valori social democrate. Sigur, există şi o serie de controverse legate de această nouă lege, care a stârnit reacţii politice şi publice, sunt, poate, şi o serie de nemulţumiri din partea unor categorii de pensionari, însă nu trebuie să uităm de esenţa acestei legi, eliminarea inechităţilor şi discrepanţelor între aceeaşi categorie de pensionari. Este vorba de oameni care au muncit în acelaşi mod, oameni care au contribuit în acelaşi mod dar au valori ale pensiilor diferite”, a spus Cristian Stanciu, preşedintele executiv al PSD Iaşi.
Orice suprafaţă de minim 100 de metri pătraţi din oraș poate deveni pădure urbană!
Social-democraţii au amintit, prin vocea şefului PSD Municipiul Iaşi, Bogdan Balanişcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor şi Mediului, şi de alte proiecte aflate în derulare. Unul dintre ele priveşte încurajarea achiziţiei de maşini electrice sau maşini hibrid. „În momentul de faţă România este statul european care oferă cea mai mare finanţare în ceea ce priveşte încurajarea achiziţiei de maşini electrice sau maşini hibrid. Această finanţare poate să ajungă până la 54.000 de lei. Discutăm de peste 10.000 de euro pe care un cetăţean român poate să îi primească pentru achiziţia unei maşini electrice. Aceasta este o măsură pentru a scoate din uz rablele de pe străzi. Avem un target asumat de 250.000 de rable. Le scoatem din uz, le scoatem de pe străzi, oprim poluarea pe care aceştia o creează prin folosirea lor, şi înlocuim aceste maşini cu altele mai puţin sau deloc poluante atunci când sunt în folosinţă", a spus secretarul de stat Bogdan Balanişcu.
Preşedintele PSD Municipiul Iaşi a amintit şi de pădurile urbane. „Este o noutate pentru România. Practic, orice suprafaţă de minim 100 de metri pătraţi de pe raza unui oraş poate fi transformată într-o pădure urbană. Finanţăm în proporţie de sută la sută autorităţile publice şi instituţiile şcolare ca să realizeze aceste păduri urbane. Este o măsură foarte bună prin care reducem poluarea fonică şi creştem calitatea aerului de la nivelul urbanului", a spus Balanişcu.
Acesta a dat şi o veste bună celor interesaţi să devină prosumatori. Se deschide o nouă sesiune de validare a instalatorilor „Casa Verde Fotovoltaice”. „Am deschis o nouă aplicaţie pentru instalatori, astfel încât să deblocăm problema legată de acest program Casa Verde Fotovoltaice. Practic, în această fază îşi depun documentaţia atât instalatorii care au fost refuzaţi în primă instanţă, cât şi cei care nu au aplicat la momentul respectiv. În următoarea etapă, beneficiarul va fi pus în contact cu instalatorul care va trece de prima etapă, şi urmează montarea fotovoltaicelor pe casele românilor”, a spus Bogdan Balanişcu.
Toate cele 90.000 de persoane care au aplicat până acum pentru acest program rămân înscrişi pe liste. „Discutăm despre 90.000 de români care au aplicat pentru programul Casa Verde, Panouri fotovoltaice, şi aşteaptă ca aceste panouri să fie montate pe casele fiecăruia. Prin acest program, practic, fiecare român reuşeşte să reducă factura la energia electrică. Cred că este foarte important ca lucrurile să se desfăşoare mult mai repede, pentru că sezonul rece deja a venit şi vedem cu toţii ce înseamnă sezonul rece cu impact asupra facturilor la energie”, a spus Bogdan Balanişcu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau