Presa dintre Prut și Nistru și elefantul din cameră

7

Dimensiune font:

| 07-05-2024 13:30

Înaintea Sărbătorilor Pascale, la 3 mai, Ziua Libertății Presei, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a transmis un mesaj jurnaliștilor moldoveni în care a spus că a fi un jurnalist onest înseamnă a fi un jurnalist liber. „Să fii un jurnalist onest înseamnă să fii un jurnalist liber. Avem nevoie de cât mai mulți jurnaliști bine pregătiți, liberi să informeze cetățenii despre lucrurile importante pentru societate și curajoși în demascarea actelor de corupție indiferent cine le comite. Presa liberă înseamnă garanția unei societăți democratice”, a punctat președinta statului moldovean.

Doamna președintă are dreptate: să fii un jurnalist onest înseamnă să fii un jurnalist liber. Cercetările sociologice realizate între Prut și Nistru au arătat că 51 la sută din respondenți au puțină încredere în mass media moldovenească iar 54 la sută spun că în mare parte presa este controlată/influențată doar 11 la sută din respondenți consideră că presa din Republica Moldova este independentă.

Doamna Sandu a vorbit despre onestitatea și libertatea jurnalismului moldovenesc în contextul în care pe timpul guvernării PAS, mai exact a Cabinetului de Miniștri condus de premierul Dorin Recean, 14 instituții de media (televiziuni/posturi de radio) au ajuns în incapacitatea de a mai emite. Un consiliu din cadrul Agenției pentru Investiții a Guvernului Republicii Moldova a sistat temporar actele permisive acordate companiilor care dețineau aceste instituții de presă.

Decizia a fost asupra criticată de organizațiile neguvernamentale. Astfel, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Electronice, Asociația Promo-LEX, Centrul „Acces-info”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Amnesty International Moldova, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic și Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova, au condamnat lipsa de transparență în procesul de elaborare, votare și au făcut un apel la autorități să renunțe la astfel de practici, subliniind că aceste măsuri reprezintă o ingerință în dreptul la libera exprimare.

Printre cele 14 instituții de radio și televiziune a căror emisie a fost închisă au fost prezente și medii de informare critice la adresa guvernării.

Nu îmi permit să contrazic ideile doamnei președinte Sandu, despre libertatea și onestitatea ziariștiulor, doar precizez că un jurnalist este condiționat de politica editorială a instituției în care activează, fie ea privată ori deținută de autoritățile locale ori centrale. Dacă vrea salariu, ziaristul este obligat să respecte recomandările primite din partea conducerii redacției în care activează.

În ultimii ani, ziarele şi-au redus numărul şi tirajele, proprietarii au „sărăcit”, iar ziariştii au devenit mai vulnerabili şi mai puţini. Proprietarii instituțiilor de presă au înțeles că este mai ușor să facă jurnalistică de divertisment, ori pentru distracţie, nu mai e nevoie de multă specializare – aşa au dispărut cea mai mare parte dintre specialiştii presei dintre Prut și Nistru. Este, însă, mult mai comod şi mai spectaculos să scrii o ştire despre chiloţii vînzătoarei din colţ, decît despre promovarea culturii politice ori de securitate.

Între Prut și Nistru aproape au dispărut ziariștii specializați în politică, justiţie, securitate, economie, cultură. Rar vei găsi un jurnalist care să-ţi spună că e specializat pe un anumit domeniu. În aceste condiţii, profunzimea actului jurnalistic a dispărut aproape definitiv, iar presa se face vinovată, şi ea, de situaţia gravă în care a ajuns societatea moldavă.

Jurnaliștii moldoveni nu mai văd elefantul din cameră. Motivul ține ori de recomandările primite din redacție ori de slaba lor pregătire profesională.

Pentru experții politici a devenit clar că doamna președinte Maia Sandu împreună cu partidul de guvernămînt, au speculat războiul din Ucraina pentru a accede pe culoarul spre Uniunea Europeană. Nicu Popescu, ex-ministrul moldovean de externe, a reușit să transforme riscurile de securitate la adresa statului moldovean în beneficii de politică externă – foarte bine a făcut – Republica Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidat la Uniunea Europeană.

Între Prut și Nistru sunt puține relatări ale experților politici moldoveni care să relateze despre faptul că aceleași riscuri de securitate, mai mult sau mai puțin închipuite, sunt folosite în prezent în scop electoral.

Asistă, cu câteva luni înainte de declanșarea alegerilor prezidențiale, la un discurs al conducerii statului moldovean în care se afirmă că teritoriul dintre Prut și Nistru este ținta unui război hibrid condus de Federația Rusă care își dorește destabilizarea situației politice. Este adevărat că prin intermediul unor formațiuni politice, în contextul funcționării proceselor democratice, Federația Rusă, exercită presiune politică și informațională. Doamna președinte Sandu numește acest proces, război hibrid.

Lideri ai partidelor pro-europene, aflate în opoziție față de partidului de guvernământ, Partidul Social Demoocrat European, Mișcarea Alternativa Națională ori Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, consideră că folosirea unui discurs permanent în care statul moldovean apare în postură de victimă, ține mai degrabă de elementele unui război psihologic. Acești lideri consideră că sub afirmațiile oficiale, că statul moldovean este ținta unui război hibrid, se ascunde, de fapt, teama de eșec politic în viitoarele alegeri. Adică, dacă PAS și/sau Maia Sandu pierd, e mîna rușilor, dacă aceștia cîștigă, e o victorie a democrației asupra totalitarismului.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat recent că un atac al Federației Ruse asupra NATO ori a unor state care face parte din Uniunea Europeană, un discurs euro-atlantic preferat și la Chișinău, este exclus.

Apreciez transformarea riscurilor de securitate în oportunități politice, dar acest lucru nu justifică folosirea conflictului armat din Ucraina în folos politic propriu, pentru a reduce vocile critice existente la adresa guvernării de la Chișinău.

Un document al Departamentului de Stat a scos în evidență erorile comise de guvernarea PAS în aplicarea justiției. Nu am înțeles niciodată disprețul puterii de la Chișinău față de aplicarea normelor democrației.

În aceste vremuri tulburi, pe care le trăim, consider că normele democratice trebuie aplicate în mod exemplar, ele fac diferența dintre un stat liber și dictatură.

Atunci când jurnaliștii moldoveni omit să facă trimeteri la monopolizarea integrării europene de către partidul puterii nu mai putem vorbi despre libertate și onestitate. Integrarea europeană trebuie să fie un obictiv național comun, nu al unei singure persoane sau al unui singur partid.

Atunci când jurnaliștii moldoveni nu văd elefantul din cameră înseamnă că ziaristica moldoveană are o problemă. Iar aceasta a fost evaluată în sondajele de opine.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Robert Turcescu acuză mafia de partid și de stat! Vor încerca să măsluiască alegerile
23/11/2024 11:38

Mai sunt două zile, dar nu se termină! La cum arată situatia, parcă văd că abia duminică seara la 21.00 incepe adevarata nebunie: trei candidati (Simion, Lasconi, Ciucă) la egalitate pe locul doi! Ne ...

Traian Băsescu îl face ”fetiță” pe Rareș Bogdan! Reacția lui ”ruj roz”
23/11/2024 11:16

Rares Bogdan l-a acuzat vineri pe Traian Băsescu că actionează “diabolic” in incercarea de a se “lipi” de lidera USR, Elena Lasconi, pe care o vrea la Palatul Cotroceni, atrăgandu-si o replică dur ...

Eurodeputatul Eugen Tomac: Aderarea la Schengen nu este în niciun caz o victorie a actualului guvern
23/11/2024 10:39

Intrarea in Schengen este un drept pe care romanii il meritau demult, nu o favoare a actualului guvern, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac. El spune că procesul pe care l-a initiat la CJUE a fost un pas necesar ...

Ciolacu, întrebat despre zborul cu avionul privat la Nisa:
23/11/2024 08:28

In cadrul unei dezbateri electorale organizate joi seară de Antena 3, premierul Marcel Ciolacu a fost intrebat cu privire la zborul cu avionul privat inchiriat de compania Nordis, cu care a fost la Nisa in 202 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei