Prof. Dan Dungaciu: România nu poate oferi garanții de securitate, de niciun fel, Ucrainei / România trebuie să aibă pregătit și un „plan B” în caz de înfrângere a Ucrainei
Dimensiune font:
Profesorul universitar Dan Dungaciu afirmă că România nu poate oferi niciun fel de garanții de securitate Ucrainei, în contextul discuțiilor iscate de afirmațiile oficialilor ucraineni despre acest subiect.
Sociologul spune că întâlnirea România – Ucraina de la Davos a fost eroare și că totul trebuia făcut mai clar, mai transparent.
Profesorul Dungaciu spune că acordul de securitate dintre România și Ucraina este doar un acord politic.
„Nu știu dacă a fost cea mai fericită locație, pentru că Davos e asociat cu diferite aranjamente, nu-i trebuia relației România – Ucraina, un asemenea cadru. Întâlnirea trebuia făcută mult mai clar, mai transparent…
România nu poate oferi garanții de securitate, de niciun fel, Ucrainei.
State se angajează voluntar și se obligă să ofere Ucrainei ce are nevoie. În momentul în care Ucraina este atacată, chiar dacă nu ai dimensiunea militară, atunci apeși butonul militar.
E un gest politic, prin care îți arăți solidaritatea cu Ucraina, în siajul unor țări occidentale”, a precizat Dungaciu la Marius Tucă Show.
România – planul B pentru înfrângerea Ucrainei
Profesorul Dungaciu a spus că România trebuie să aibă pregătit un „plan B” pentru situația în care Ucraina pierde războiul.
„Ucraina nu pierde războiul singură, ci împreună cu noi. Cei mai afectați vom fi noi, în Europa.
Trebuie să gândim alternativele. Asta-i problema noastră. E o chestiune de securitate, mai ales dacă se termină prost războiul din Ucraina.
La nivel acțional trebuie să fim conștienți că războiul din Ucraina s-ar putea să se termine prost.
Probabil și asta este speranța noastră, că cineva se gândește și la planul B. Eu n-am sentimentul că Ucraina are și planul B. Dar România nu poate să n-aibă și planul B.
Planul B înseamnă, că inclusiv la Casa Albă, devine din „atât cât e nevoie” în „atât cât putem”. Și la Casa Albă s-a modificat un pic partitura”, a explicat Dungaciu.
Un conflict înghețat, scenariul optimist pentru Ucraina
Directorul LARICS a adăugat că România va fi afectată dacă războiul din Ucraina nu va deveni unul înghețat.
În opinia sa, ucrainenii vor pierde, dacă nu vor mai primi arme de la americani.
„Problema Ucrainei e să primească arme de la americani, nu de la polonezi. Dacă americanii n-o să mai dea, lucrurile sunt grave. Problema României e că n-o să mai fie conflict înghețat.
Conflictul înghețat înseamnă un soi de echilibru, pe tabla de șah.
Riscul cel mai mare pentru noi, pentru România, este ca rușii să nu înghețe conflictul. Dacă ucrainenii nu mai primesc armament, oricât de eroici ar fi, vor ceda.
Dacă va cădea Avdiika, nu mai unde să se ascundă. Cine crede că rușii au făcut tot efortul ăsta, ca să ajungă la situația din 2014 și să suspende povestea, e o naivitate.
Dacă americanii nu mai oferă armament, Ucraina va fi înfrântă”, a concluzionat Dan Dungaciu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau