Răsturnare de situație în cazul loviturii de stat din Rusia. Ce înțelegere ar fi fost, de fapt, între Putin și șeful Wagner
Dimensiune font:
În ultimele luni, liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, i-a atacat dur pe liderii militarilor ruși, iar pe 24 iunie anunța că forțele sale vor pleca de pe frontul din Ucraina și vor merge la Moscova în semn de revoltă. Însă, de fapt, lucrurile ar fi stat cu toul altfel între Vldimir Putin și șeful Wagner. Ce ar fi pus la cale cei doi.
Ce s-ar ascunde în spatele revoltei liderului Wagner
Kremlinul anunța că Evgheni Prigojin a fost de acord să părăsească Rusia și să se plece în Belarus, ca parte a unui acord pentru a pune capăt revoltei armatei sale de o zi, în timp ce acuzațiile împotriva lui pentru organizarea rebeliunii vor fi retrase. Mai mult, Vladimir Putin și dictatorul Alexandru Lukașenko au garantat pentru siguranța personală a liderului Wagner.
Dar, se pare că lucrurile au stat cu totul altfel. Fostul deputat al Dumei ruse Ilia Ponomarev, care trăiește exilat în Ucraina la ora actuală, susține că revolta grupului Wagner ar fi fost, de fapt, o înscenare pentru ca liderul său, Evgheni Prigojin, să poată părăsi Ucraina, scrie publicația italiană Adnkronos, preluată de Rador.
”Cred că Prigojin și Putin au avut de la început un acord cu privire la ceea ce urma să se întâmple, o înțelegere despre care nimeni altcineva nu era la curent. Șeful grupării Wagner este un om de încredere al lui Putin. Se cunosc de multă vreme și împrejurările în care s-au întâlnit au creat între ei o relație de mare încredere”, a spus Ponomarev, într-un interviu pentru sursa citată.
”Toată lumea a crezut în acest spectacol”
Fostul deputat, singurul care a votat împotriva anexării Crimeei, a explicat și motivele pentru care crede că cei doi au acționat în acest fel. Pe de o parte, scopul lui Vladimir Putin a fost ”să sperie atât elitele ruse, cât și pe cele internaționale. Avea nevoie să transmită un mesaj din care să reiasă că el nu este cea mai proastă alternativă” și că există ”un căpcăun, pe nume Prigojin, pe care nimeni din comunitatea internaţională nu şi-aș dori să-l vadă ţinând mâna pe un buton nuclear”.
Potrivit lui Ponomarev, Vladimir Putin a vrut să demonstreze că posibilitatea înlocuirii lui este ”reală” și că înlocuitorul este mai rău decât el. ”Și, din păcate, cred că şi-a atins obiectivul, deoarece toată lumea a crezut în acest spectacol”.
”Luptă de mult timp și este obosit. A pierdut mulți oameni, dar mai ales are oportunități financiare imense în Africa, contracte militare importante pe care le poate onora, numai că nu putea să plece aşa, pur și simplu. Avea nevoie de o scuză”, a mai afirmat Ponomarev.
În acest monet nu se știe locul unde se află liderul Wagner, iar într-un mesaj audio înregistrat cu puțin timp înainte de plecarea sa din Rusia, acesta nu a menționat despre niciun exil în Belarus, ci a spus în schimb că a ordonat trupelor sale să se întoarcă în taberele lor din zonele ocupate de ruși, din estul Ucrainei, unde au luptat alături de soldații ruși, scrie The Guardiam.
Autoritatea și imaginea lui Vladimir Putin au avut de suferit ca urmare a revoltei grupului Wagner, iar prezența lui Prigojin ar putea submina și mai mult credibilitatea Kremlinului. Acesta este cunoscut ca o figură nemiloasă și ambițioasă, iar unii observatori s-au întrebat dacă se va mulțumi cu o pensionare anticipată în Belarus.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau