Riscăm un război cu Rusia dacă NATO pune armele nucleare în prealertă? Primul general român format de americani are răspunsul

19_11zon

Dimensiune font:

| 19-06-2024 18:38

NATO ia în calcule punerea armelor nucleare în stare de prealertă, decizie privită la Moscova ca o escaladare și un nou pas spre război. Într-un interviu pentru „Adevărul”, generalul (r) Alexandru Grumaz, primul ofițer român cu studii la Harvard, are o cu totul altă explicație.

NATO poartă discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei şi a Chinei, a spus secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, într-un interviu . Rusia a reacționat imediat prin vocea purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov care spune că este vorba despre o escaladare.

Alexandru Grumaz, primul ofițer român, format în SUA, cu studii la Harvard, explica acdeasta decizie in cazul in care va fi pusă în practică.

„Discuția referitoare la armele nucleare, și discutăm de arme nucleare tactice, pentru că nu discutăm de arsenalul de rachete balistice, este mult mai complexă. La ora actuală, Rusia face exerciții cu desfășurarea de arme tactice nucleare, a făcut cu Belarusul, face în zona de nord aceste exerciții. Este normal ca NATO să se pregătesc pentru un posibil răspuns în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare. Știm foarte bine că o armă nucleară tactică, deși are efecte pe o zonă restreansă, totuși norul radioactiv poate ploua în orice direcție. Consider că declarația lui Stoltenberg practic se încadrează în politica de descurajare a alianței NATO pe flancul Est. Pe lângă trupe, inclusiv repoziționarea de tehnică militară și chiar de arme nucleare tactice este extrem de importantă”, explică generalul.

Generalul Alexandru Grumaz mai spune că, dacă decizia va fi adoptată, armele nucleare tactice vor fi urcate la bordul unor avioane speciale ale Alianței. „Știm foarte bine că aceste arme nucleare tactice, care sunt în general bombe purtate de avioane F-16 cu destinație specială, au elemente adiționale față de un F-16 obișnuit. Este normal că acestea să fie pregătite, dezlocate în anumite zone, pentru a descuraja folosirea de către Rusia a armenului nuclear”, a adăugat el.

Anunțul lui Stoltenberg

„Nu voi intra în detalii operaţionale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui să fie stocate, dar trebuie să ne consultăm cu privire la aceste aspect”, a declarat Stoltenberg .

El a avertizat că Beijingul, în special, investeşte masiv în armament modern, inclusiv în arsenalul său nuclear, despre care a spus că va ajunge la 1.000 de focoase până în 2030.

„Obiectivul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atâta timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, este o lume mai periculoasă", a afirmat acesta pentru sursa citată. Îmbunătățirea sistemului nuclear al NATO, cel mai bun răspuns la retoria Rusiei. De ani de zile, NATO a construit un sistem de descurajare nucleară, care este o parte esențială a politicii globale de descurajare și apărare a NATO.

Reacția Rusiei nu s-a lăsat mult așteptată. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a atras atenția că afirmațiile lui Stoltenberg par în contradicție cu comunicatul Conferinței pentru Ucraina, în care se menționează că este inadmisibilă orice amenințare cu utilizarea armelor nucleare, precum și folosirea lor în contextul războiului ruso-ucrainean. Peskov nu a spus însă nimic despre faptul că Rusia a amenințat în repetate rânduri cu folosirea armelor nucleare.

Cine e generalul Grumaz

Generalul (r) Alexandru Grumaz este absolvent al Universității de Apărare a SUA cu titlul de master în Strategia Resurselor de Apărare și a programului Senior Executives programme in National and International Security, John F Kennedy School of Government, Harvard University.

Fost Consul General al României la Shanghai, generalul a ocupat poziții importante în Ministerul Apărării Naționale ca șef al Direcției de Management al Resurselor pentru Apărare, director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării sau Inspector pentru armamente. Grumaz a ocupat poziția de prim-adjunct al Directorului STS, fiind specialist în telecomunicații. Are expertiză în planificarea strategică, în relațiile internaționale militare și civile și experiență în planificarea și managerierea complexă a bugetului unei organizații. Este un bun cunoscător al vieții politice și militare din China și Statele Unite ale Americii unde și-a petrecut o parte din cariera militară și diplomatică. Actualmente este președintele Centrului de Analiză și Studii de Securitate.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vin ploile!

11:53

Bancul Zilei

05:44

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Harmanesti, cu sediul in comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi, telefon 0232.722.000, fax 0232.722.000, e-mail: harmanesti@is.e-adm.ro, cod fiscal 16570210. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata totala de 597 mp, Tarla 6, P 274/1, P 275-276, P 323/1, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului privat al Comunei Harmanesti; -teren in suprafata totala de 123 mp, Tarla 34, P 1211, 1214, 1215, amplasat in intravilanul comunei Harmanesti, F.N., judetul Iasi, apartine domeniului public al Comunei Harmanesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Harmanesti nr. 36/25.07.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Comunei Harmanesti. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Comunei Harmanesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original si 2 exemplare copii. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 03.10.2024, ora 11.00, la sediul Comunei Harmanesti, comuna Harmanesti, satul Harmanestii Vechi, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0232.260.600, fax 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Todiresti, cu sediul administrativ in sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava, telefon 0230.539.535, fax 0230.539.543, e-mail: primaria todiresti @yahoo.com, cod fiscal 4326922. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -3 parcele de teren, in suprafata totala de 2.000 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Todiresti, situate in intravilanul comunei Todiresti: -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43156, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 500 mp, avand nr. cadastral 43157, sat Todiresti, F.N.; -Teren in suprafata de 1.000 mp, avand nr. cadastral 43503, sat Todiresti, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Todiresti nr. 41/14.06.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se pot consulta pe site-ul: www.comuna todiresti.ro, la sectiunea Monitorul Oficial Local -Hotarari. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 25.09.2024, ora 10.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 03.10.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariatul Comunei Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.10.2024, ora 10.30, Comuna Todiresti, sat Todiresti, comuna Todiresti, nr. 174, judetul Suceava. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Suceava, din municipiul Suceava, Str. Stefan cel Mare nr. 62, judetul Suceava, telefon 0230.214.948, fax 0230.522.296, e-mail: trsv-arhcont @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 11.09.2024.
Klaus Iohannis: Nu voi candida la alegerile din decembrie
27/09/2024 15:49

Le-a aruncat paltonul, pardon… proiectul! Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, că nu va candida la alegerile din decembrie pentru viitorul Legislativ, afirmaţia fiind făcută după ce PSD a ref ...

Cornel Nistorescu:Frica lui Iohannis de anonimat
27/09/2024 15:35

Intr-un fel, mi-e milă de el. L-am tocat cu virf si indesat. In acelasi timp, ar trebui să-i fiu si recunoscător. M-a lăsat să-mi fac meseria si să strig in pustiu. La sutele de articole unele si nepolit ...

Ucraina la un pas de colaps: occidentul ezită, Putin așteaptă momentul perfect
27/09/2024 14:45

In fiecare zi in care Occidentul stă pe margine, ezitand să ia decizii concrete despre furnizarea armelor cu rază lungă de actiune, Ucraina isi pierde terenul, si nu vorbim doar de cativa metri de front. Vo ...

Se mai închide o ușă pentru Klaus Iohannis: Nici măcar la Sibiu nu mai are loc pe liste
27/09/2024 14:02

Portita care ii putea asigura totusi un loc in Parlamentul Romaniei sefului statului s-a inchis. Seful Federatiei Germanilor (FDGR) a anuntat ca nu va accepta ca presedintele Klaus Iohannis să isi găsească r ...

Elena Lasconi a izbucnit: Dronele rusești zboară deasupra României, iar Ciucă și Ciolacu vor să-l salveze pe Iohannis
27/09/2024 13:46

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidentiale, a izbucnit după avertizatea MApN privind drone rusesti intrate pe spatiul Romaniei. Lasconi acuză că Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă nu sunt deloc in ...

Lista primarilor care nu mai au voie să ocupe funcțiile de conducere
27/09/2024 11:48

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţă că a transmis instanţelor din ţară o listă cu primarii şi consilierii locali care au interdicţie pe o perioadă de trei ani de a ocupa o funcţie in cad ...

Ucrainenii au fost prea optimiști - Donald Trump îi întoarce spatele lui Zelenski
27/09/2024 06:51

spatele lui Zelenski Donald Trump nu se va intalni cu Volodymyr Zelenskyy in timpul vizitei sale in Statele Unite Trump nu are de gand să se intalnească cu presedintele ucrainean, in ciuda declaratiilor ofi ...

Marcel Ciolacu îl trece pe Iohannis la colț: Îmi cer scuze, sunt mai bun negociator ca dânsul!
27/09/2024 06:38

Presedintele PSD Marcel Ciolacu spune că vremurile in care intre premier si presedinte existau tensiuni politice trebuie să fie de domeniul trecutului. Ciolacu e de părere că el a negociat un portofoliu mai ...

Sfidarea supremă! Ungaria și Rusia se 'pupă' pe tărâm american: Ce au spus Peter Szijjarto și Serghei Lavrov
27/09/2024 06:17

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a apărat joi, după ce s-a intalnit la New York cu omologul său rus, Serghei Lavrov, legăturile dintre guvernul său şi Moscova, care, de la inceputul invaziei rus ...

Cum arată „victoria” pentru Ucraina?
27/09/2024 06:15

Ce inseamnă de fapt „victorie”? O distantă fundamentală si in crestere rapidă se deschide fată de această intrebare intre Volodimir Zelenski si aliatii săi occidentali – precum si in interiorul Ucr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei