România solicită NATO să riposteze, dacă dronele rusești pătrund pe teritoriul țării
Dimensiune font:
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că NATO trebuie să preconizeze o ripostă “robustă și bine coordonată” în cazul în care niște rachete sau drone rusești destinate Ucrainei ajung în spațiul aerian al alianței. De asemenea, la nivelul Parlamentului există discuții prin care să se acorde Armatei permisiunea de a doborî dronele rusești, dacă pătrund intenționat pe teritoriul României.
Miercuri, miniștrii statelor de pe frontul estic al NATO, reuniți la București, au subliniat de mai multe ori că acțiunile Rusiei din Marea Neagră și dincolo de ea reprezintă o sursă de mare îngrijorare.
La începutul acestei luni, România și Letonia – două state membre ale NATO – au asistat la prăbușirea unor drone rusești care le violaseră spațiul aerian, făcându-I pe oficiali să reclame niște măsuri în vederea contracarării în comun a incursiunilor aeriene ale Rusiei.
Statele din regiune, extrem de îngrijorate
ăptămâna trecută, Ucraina a acuzat Rusia că a apelat la niște bombardiere strategice ca să atace cu rachete un vas civil cu grâne aflat în apele Mării Negre din apropierea României, incidentul sporind în continuare tensiunile dintre Moscova și alianța militară.
“Statele membre ale Formatului 9 de la București (grup înființat în 2015, din care fac parte Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia, n. red.) se arată extrem de îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor rusești pe flancul estic al NATO”, le-a declarat Tîlvăr reporterilor, referindu-se la țările membre ale acestui grup regional.
“Tocmai de aceea, o ripostă dură și coordonată la nivelul întregii alianțe este necesară, ca de altfel și o întărire prin rotație, cât mai curând, a apărării aeriene și un tipar comun în materie de apărare antirachetă”.
Adjunctul ministrului polonez al apărării, Pawel Zalewski, a subliniat că reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO, programată în octombrie, va trebui să stabilească distrugerea dronelor care intră în spațiul aerian comun.
“Am confirmat asemenea atacuri la adresa aliaților, precum și implicarea Belarusului în acțiunile Moscovei”, a spus Zalewski.
România împarte cu Ucraina o frontieră de 650 km. și, în ultimul an, a găsit de mai multe ori fragmente de drone împrăștiate pe teritoriul său. Teritoriul României se află în apropierea unor porturi ucrainene de pe Dunăre, care sunt deseori ținta atacurilor rusești.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau