Românii, felicitați de secretarul NATO, după incidentul cu DRONE: Felicit autorităţile şi SACEUR pentru răspunsul rapid şi eficient la acest incident
Dimensiune font:
Răspunsul rapid și eficient al autorităților române, la ultimul incident cu drone de pe teritoriul ţării, l-au determinat pe secretarul general al NATO, Mark Rutte, să-și exprime solidaritatea cu România. Acesta a felicitat autorităţile de la București şi pe comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la finalul reuniunii miniştrilor apărării, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat:
Aliaţii au căzut de acord că apărarea aeriană şi antirachetă rămâne o prioritate a Alianţei. Acest lucru este cu atât mai important în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a dus la numeroase încălcări ale spaţiului aerian al NATO. Inclusiv cel de ieri (joi – n.r.) din România. Permiteţi-mi să exprim solidaritatea NATO cu România şi de asemenea să felicit autorităţile române şi SACEUR pentru răspunsul rapid şi eficient la acest incident.
Rutte a dat asigurări că va fi sporită supravegherea, cât și prezenţa pe flancul estic al NATO şi şi-a consolidat misiunea de poliţie aeriană.
Aliaţii intenţionează să achiziţioneze mii de sisteme de apărare aeriană şi de artilerie şi mai multe sute de avioane moderne de luptă, în principal avioane F-35 de generaţia a 5-a”, a mai spus Rutte, precizând că aliaţii vor cumpăra, de asemenea, 1.000 de rachete Patriot pentru a-şi reface stocurile epuizate. Anterior în această lună, forţe aeriene, maritime şi terestre din 12 state aliate s-au adunat în Grecia pentru a exersa tactici de apărare aeriană sofisticate în cadrul unui nou exerciţiu al NATO, Ramstein Flag 24. Iar noua bază cu un sistem Aegis Ashore de apărare antirachetă ne sporeşte capacitatea de a ne apăra împotriva ameninţării globale în creştere a rachetelor balistice.
Potrivit MApN, joi, radarele Armatei Române au indicat prezența unei drone într-una dintre zonele din largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Ținta a fost urmărită pe o distanță de 14 km.
Conform procedurilor, au fost activate structurile aflate în Serviciul de Luptă Poliţie Aeriană Extinsă sub comandă NATO, iar ulterior Poliţia Aeriană sub comandă naţională. Ca urmare a evoluţiei ţintei aeriene pe un traseu îndreptat către frontiera de stat a României, pentru monitorizarea situaţiei au fost decolate succesiv două aeronave F-18 ale Forţelor Aeriene Spaniole, de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, respectiv două aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române, de pe Baza 86 Aeriană Borcea. Semnalul radar a indicat traversarea frontierei terestre a României în jurul orei 19,00, în zona localităţii Eforie Nord, evoluând ulterior în direcţia Topraisar”, a precizat MApN, printr-un comunicat.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau