Rusia își pierde influența în Republica Moldova: UE și Chișinăul vor încheia săptămâna viitoare un acord de securitate (FT)
Dimensiune font:
Uniunea Europeană și Republica Moldova vor încheia săptămâna viitoare un acord de cooperare în domeniul apărării și securității
Publicația arată, cu referire la proiectul de document pe care îl are la dispoziție, că Republica Moldova va consolida schimbul de informații cu comunitatea UE și va putea participa la exerciții militare comune. În plus, potrivit publicației, Chișinăul se va alătura programului comun de achiziții de arme în cadrul UE.
Astfel de măsuri, potrivit proiectului de acord, pe care Moldova și UE le iau pentru a "proteja împotriva manipulărilor străine, amenințărilor cibernetice și pericolului terorist". "Aceasta este o confirmare a faptului că Republica Moldova consolidează integrarea cu UE în domeniul securității și apărării. Acest lucru va ajuta la structurarea și organizarea interacțiunii noastre", a declarat un oficial european anonim, ale cărui cuvinte sunt citate de FT.
Ce urmează?
Potrivit publicației, ambasadorii UE vor discuta în zilele următoare documentul, care ar putea fi convenit încă de săptămâna viitoare.
În iunie 2022, summitul UE a profitat de recomandarea Comisiei Europene (CE) și a acordat Ucrainei și Moldovei statutul de candidat la UE. În noiembrie 2023, CE a recomandat începerea negocierilor cu aceste țări privind aderarea la Uniunea Europeană. Summitul privind extinderea UE, care a avut loc în luna martie a acestui an, nu a numit momentul începerii negocierilor cu Ucraina și Moldova privind aderarea la UE, ci doar a salutat progresele înregistrate pe această cale. În declarația finală a summitului, Consiliul UE la nivel de miniștri de externe a solicitat aprobarea imediată a mandatului de negocieri și continuarea lucrărilor.
Ce spune Moldova?
Moldova și UE intenționează să extindă cooperarea în domeniul securității și apărării. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii, în viitorul apropiat părțile vor încheia un acord de parteneriat pe această temă. "Acesta este un acord politic privind extinderea cooperării în domeniul securității și apărării, care va fi încheiat între Republica Moldova și UE în viitorul apropiat, în conformitate cu obiectivele stabilite în Strategia națională de securitate a republicii noastre", se arată în declarație.
Acesta menționează că acordul va reglementa domenii precum asistența UE în consolidarea rezilienței Republicii Moldova, asistența sectorului de apărare prin intermediul Instrumentului european pentru pace, participarea republicii la misiunile UE de gestionare a crizelor, gestionarea comună a frontierelor, asigurarea securității cibernetice și combaterea dezinformării. Cooperarea în majoritatea acestor domenii are deja loc între Moldova și UE.
Părțile vor putea, de asemenea, să extindă cooperarea la alte domenii de interes reciproc. "Documentul privind parteneriatul în domeniul securității și apărării nu va avea statut de tratat internațional, ci se va baza pe angajamente politice", a precizat ministerul.
Context
În 2023, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o nouă strategie de securitate națională, în care Rusia este numită principala amenințare la adresa republicii. România a fost desemnată partenerul strategic al Republicii Moldova în domeniul securității și apărării. Potrivit documentului, republica va consolida cooperarea în acest domeniu cu alte țări ale UE, precum și cu Regatul Unit, Statele Unite și Turcia.
Comisia Europeană a refuzat pentru moment un comentariu pe această temă
Comisia Europeană (CE) nu comentează pregătirea unui acord de securitate UE-Moldova, în timp ce "procesul este coordonat", a declarat reprezentantul serviciului de politică externă al Uniunii Europene, Peter Stano, la un briefing la Bruxelles.
"În primul rând, nu comentăm articolele și, în al doilea rând, nu comentăm procesele care se află în stadiul de coordonare și nu au fost încă anunțate oficial", a declarat Stano, ca răspuns la o solicitare de a comenta articolul din Financial Times despre pregătirile pentru semnarea acestui document.
El a menționat că este vorba despre un acord politic privind extinderea cooperării în domeniul securității și apărării, care va fi încheiat între Republica Moldova și UE în viitorul apropiat, în conformitate cu obiectivele stabilite în Strategia Națională de Securitate a Republicii Moldova. Acordul va reglementa domenii precum asistența UE în consolidarea rezilienței Republicii Moldova, asistența acordată sectorului de apărare prin intermediul Instrumentului european pentru pace, participarea republicii la misiunile UE de gestionare a crizelor, gestionarea comună a frontierelor, asigurarea securității cibernetice și combaterea dezinformării. Cooperarea în majoritatea acestor domenii are deja loc între Moldova și UE.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau