Să dăm Austria în judecată? Iohannis. Dacă e posibilă o soluționare…vom ști care e această posibilitate…
Dimensiune font:
Ce crede președintele Iohannis despre posibilitatea de a da în judecată Austria? Premierul a spus de mai multe ori în ultimele zile că va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri dacă își menține veto-ul și respinge aderarea țării noastre la Schengen.
„Această abordare trebuie foarte bine analizată şi, dacă este posibilă o soluţionare pe această cale, atunci cu siguranţă vom şti care este această posibilitate”, a declarat Iohannis, prezent la Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru presa din România.
Premierul Ciolacu într-un interviu pentru Der Standard
„Ceea ce nu pot nici eu accepta este declaraţia conform căreia veto-ul ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie în cadrul Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – în afara Austriei – susţin aderarea României. Nu este adevărat nici ce susţine Nehammer, anume că prin România are loc o migraţie foarte activă. De asemenea, am introdus, împreună cu Serbia, controale comune pentru a scoate din centrul discuţiilor acest subiect. Însă, în cazul în care cancelarul Nehammer va face din nou uz în mod nejustificat de dreptul la veto, va trebui ca, în calitate de prim ministru, să atac decizia Austriei la Curtea Europeană, pentru a cere despăgubiri pentru pierderile cauzate de neaderare”, spunea Ciolacu.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a calificat intenția lui Ciolacu de a da în judecată Austria drept o „idee prematură”.
Predoiu susține că soluția ar fi „calea diplomatică” și că România „are atuuri şi şanse reale să facă progrese”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau