Scandalul Schengen – Austria impune României să preia refugiați afgani și sirieni: 'Condițiile sunt clare!'
Dimensiune font:
Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene 'condiţii clare' pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul 'Air Schengen', transmite APA, relatează Agerpres. Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.
„Acum este rândul Comisiei”, a declarat Karner pentru jurnalul matinal al postului Ö1, după ce în weekend s-a aflat despre o posibilă relaxare a veto-ului Austriei faţă de primirea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, cu ridicarea graniţelor ariene. „Este vorba despre faptul că avem nevoie de progrese în domeniul protecţiei frontierelor externe ale UE', a subliniat Karner. În mod concret, el cere Comisiei o triplare a numărului de poliţişti de frontieră.
De asemenea, Comisia trebuie să aloce fonduri pentru infrastructura de protecţie a frontierelor. Este necesară în primul rând o modernizare tehnică a frontierelor bulgaro-turcă şi româno-sârbă.
În plus, Karner solicită controale întărite la frontierele terestre, precum şi preluarea de către România şi Bulgaria de solicitanţi de azil, în special afgani şi sirieni.
Solicitarea privind menţinerea controalelor la frontiere a fost motivată de Karner printr-o 'problemă cu traficanţii'. Din ceva mai mult de 50.000 de solicitanţi de azil în Austria, numai în jur de 150 migranţi au venit prin aeroporturi, a explicat ministrul de interne.
În interviul pentru „Ö1”, ministrul de interne a explicat, de asemenea, că solicitanții de azil din Afganistan și Siria, în special, ar trebui să fie transferați în România și Bulgaria „cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă”. Karner a justificat cererea de control permanent la frontierele terestre prin „problema traficanților de migranți”.
Context
Karner se va deplasa luni în Slovenia la o reuniune a miniştrilor de interne din aşa-numitul 'Forum Salzburg', pentru discuţii cu privire la viitorul spaţiului Schengen.
APA mai aminteşte că Austria a blocat pe 8 decembrie 2022 extinderea spaţiului Schengen la România şi Bulgaria, motivându-şi opoziţia prin numărul mare de cereri de azil. Ţările de Jos s-au opus, la rândul lor, primirii în Schengen a Bulgariei.
Pe lângă Austria, din cadrul 'Forumului Salzburg' mai fac parte România, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Sunt reprezentate, de asemenea, statele din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.
Ce a spus luni premierul Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, despre Schengen, că se bucură că au declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. ”Primul pas, cel mai important, s-a făcut , Austria este mai flexibilă”, a subliniat premierul, precizând că anul viitor, sub preşedinţia Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru. El a precizat că cerinţele pe care le are Austria nu i se par unele exagerate, fiindcă cu toţii ne întărire a frontierei şi cu Bulgaria, şi cu Ungaria, şi nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim. ”Domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani”, a spus Ciolacu.
”Normal că mă bucur şi cred că şi dvs vă bucuraţi în egală măsură, este faptul că am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut, Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunţe triumfalist că, din acest moment, fără nici o condiţie o să intre România pentru primul pas, aerian, urmând ca anul viitor, cred că sub preşedinţia Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru”, a spus Ciolacu.
Premierul a precizat că ministrul de interne este în momentul acesta la Viena la negocieri şi urmează pe urmă să meargă în Slovacia la negocieri.
”Să nu credeţi că din cerinţele pe care le are Austria, care nu mi se pare unele exagerate, fiindcă cu toţii ne întărire a frontierei şi cu Bulgaria, şi cu Ungaria, şi nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim, dar domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul, dacă vrem să ne asumăm aceste lucruri. Dacă vrem să minţim şi să băgăm tot timpul sub preş, totul, şi să credem că noi păcălim pe toată lumea, că am eu o teorie că şmecheria asta a distrus România, nu vom reuşi, că nu ne crede nimeni. O să ne arate imaginile pe care le-aţi dat la televizor. Deci, sunt nişte discuţii normale şi sunt ferm convins că vor fi benefice pentru români şi pentru statul român”, a spus Ciolacu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau