Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni în şedinţe separate
Dimensiune font:
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru luni, 21 decembrie, prima şedinţă a noului Parlament ales la scrutinul din 6 decembrie.
Pentru constituirea Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuie îndeplinite însă mai multe proceduri, potrivit Constituţiei şi regulamentului celor două camere ale legislativului.
Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni de la ora 12:00 în şedinţe separate.
Până la alegerea birourilor permanente, care reprezintă forul de conducere a celor două camere, lucrările vor fi conduse de cei mai în vârstă aleşi, asistaţi de cei mai tineri, patru deputaţi sau senatori, în calitate de secretari.
Mâine, în prima şedinţă a noului Parlament, vor fi alese comisiile de validare a mandatelor senatorilor şi deputaţilor, care în termen de patru zile de la constituire trebuie să prezinte un raport cu numele parlamentarilor care întrunesc toate condiţiile pentru începerea activităţii. Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite, după validarea a două treimi din mandate în cazul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, a trei pătrimi din numărul total de senatori şi după depunerea jurământului de către aleşi. Odată înfiinţate cele două camere, se constituie grupurile parlamentare şi încep negocierile pentru alegerea birourilor permanente. Acestea sunt formate, atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, dintr-un preşedinte ales pentru un mandat de patru ani şi câte patru vicepreşedinţi, secretari şi chestori.
Repartizarea funcţiilor de conducere se face în funcţie de numărul de mandate obţinute de fiecare formaţiune politică reprezentată în Parlament.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau