Specialist în securitate europeană: „Înlăturarea lui Putin nu va pune capăt războiului. Opoziția pare mai radicală”
Dimensiune font:
O eventuală înlăturare a lui Vladimir Putin nu va avea ca efect încheierea războiului din Ucraina. Mai mult, opoziția care pare că se conturează este și mai radicală, susține specialista în securitate europeană Iulia Joja. Care este condiția pentru ca războiul să se termine în 2023.
Iulia Joja, care predă Securitate europeană la două universităţi din Washington şi la Institutul Diplomatic al SUA, a comentat potențialele scenarii pentru evoluția războiului în 2023, conform Adevărul.
Pentru a analiza ce se va întâmpla în 2023, trebuie să ne uităm la ce s-a întâmplat în 2022. „Dacă este să tragem linie, știm că în 2022 curajul, voința de luptă și eficiența cu care folosesc forțele armate ucrainene echipamentul și ajutorul militar din partea Occidentului sunt impecabile. Știm, de asemenea, că foarte puțin echipament militar – dacă ne gândim la cele 20 HIMARS-uri (lansatoare de rachete dezvoltate pentru armata Statelor Unite-nr) primite – poate face o diferență enormă în raport cu ceea ce credeam că este a doua cea mai mare și cea mai importantă armată din lume, anume cea rusească”, susține Joja.
Se va termina războiul în 2023?
Concluzia expertei este că ajutorul militar trimis de Occident Ucrainei a făcut diferența și, dacă ar fi ajuns mai repede și nu ar fi existat ezitări cu privire la anumite arme care au fost refuzate, războiul putea să fie terminat la finalul anului 2022.
„Aceeași problemă va exista și în 2023: cu cât Occidentul va ajuta mai rapid, mai eficient, mai puțin ghidat de frică în raport cu Rusia, cu atât acest conflict se va încheia mai rapid”, arată specialista. Se poate încheia conflictul în 2023? „Da, se poate, dar depinde de ajutorul Occidentului”.
Se va încheia războiul în 2023? „Nu cred. Dacă se mențin aceleași tendințe și pattern-uri pe care le-am văzut în 2022, sigur nu se va termina. Am ajuns târziu, după aproape un an de la începutul războiului, să dăm sisteme de apărare antiaeriană și tancuri Ucrainei, lucruri refuzate la început”, detaliază Joja.
Ea susține că au rămas două mari „tabuuri” cu privire la ce se livrează Ucrainei: avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune. „Dacă vom livra aceste lucruri în cantitățile cerute de ucraineni pe parcursul anului 2023 și vom oferi și antrenamentul necesar, sunt șanse să încheiem războiul în 2023. Dacă nu, războiul se va prelungi”, conchide experta în securitate europeană.
Ea crede că Putin încearcă să prelungească cât se poate de mult acest război și mizează pe faptul că Occidentul își va pierde interesul și-și va muta atenția asupra unui alt conflict. „Terminarea războiului nu depinde de ucraineni, nu depinde de ruși, ci de ajutorul și voința politică a Occidentului în raport cu Ucraina”, arată ea.
„Nu este doar războiul lui Putin, ci este războiul a foarte mulți ruși”
„Observația lui Zelenski ne arată un lucru foarte important: de fapt nu este doar războiul lui Putin, ci este războiul a foarte mulți ruși. Aceste speculații în raport cu luptele de putere, dincolo de faptul că sunt doar speculații, trebuie să ne ridice multe semne de întrebare. Această opoziție, dacă chiar există – pentru că nu știm sigur dacă este reală sau nu – este mai radicală decât Putin”, arată Joja.
În acest context, nici nu mai are importanță dacă Putin rămâne la Kremlin sau nu, dacă va fi înlocuit cu un lider mai radical. „Pare că toți liderii politici de la Moscova susțin, în diferite măsuri, aceste război și acest genocid împotriva ucrainenilor. În concluzie, nu are importanță dacă Putin e sănătos sau nu, dacă își pierde sau nu puterea, pentru că războiul se va duce în continuare de către Moscova”, arată Joja.
Astfel, spune experta, soluția pentru terminarea războiului este înfrângerea decisivă pe câmpul de luptă a rușilor.
Marea ofensivă pregătită de ruși
Când se va termina războiul? „Aici aș cita-o pe premierul Finlandei, Sanna Marin, care spune că războiul se va încheia atunci când rușii sub Putin sau sub altcineva se retrag din Ucraina. Acest lucru va depinde de modul în care Occidentul va trimite ajutoare militare Ucrainei. Ucrainenii sunt acolo și vor lupta.”
Legat de creșterea numărului atacurilor împotriva populației în ultima vreme, Joja spune:
„Le-am tot văzut ultimele luni. Rușii atacă voit populație civilă cât și infrastructură civilă. Occidentul a analizat posibilitatea ca rușii rămână fără rachete. Cred că nu ne putem baza pe asta, deoarece au capcitate de producție. Ucrainenii au găsit rachete produse în Rusia după februarie 2022.”
În acest context, Occidentul ar trebui, spune experta, să impună sancțiuni mai puternice în special în raport cu Rusia pentru a opri mai eficient industria de apărare și pe cea producătoare de rachete. De asemenea, ar trebui sancționate și statele care ajută industria militară rusă.
În ceea ce privește pregătirea unei mari ofensive de către ruși, Joja spune că sunt speculații.
„Totul se învârte în jurul procesului de mobilizare demarat de ruși. Nu sunt valuri de mobilizare, ci mai degrabă este o mobilizare continuă de intensitate redusă. S-au schimbat legi pentru a face mai permisivă mobilizarea și probabil se va continua în acest sens”, crede experta.
Ea admite că în următoarele luni, Rusia va continua să arunce în luptă tot ce are, resurse militare și umane, pentru a mai câștiga câțiva kilometri. „În ce măsură vor fi aceste operațiuni eficiente depinde de ajutorul Occidentului. Dacă vom da Ucrainei instrumente pentru a putea opri și împinge înapoi armata rusă, această ofensivă rusă va fi ineficientă. Dacă ezităm, vor avea mai mult succes.”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau