Stefan Lica:Cât de afectați am fi dacă rușii ar pune mâna pe Moldova. Profesoară de la Bruxelles: „Putem să asistăm la un proces de capturare a statului”
Dimensiune font:
Susținătorii Maiei Sandu și a forțelor pro-occidentale din Republica Moldova au respirat ușurați după victoria la limită în referendumul pentru integrarea în UE, însă nu este timp pentru desfăcut șampaniile. Deși învingătoare în primul tur al prezidențialelor, Maia Sandu nu a reușit să câștige un nou mandat și va trebui să fie gata de luptă și turul 2, unde orice se poate întâmpla.
O bătălie a fost câștigată, nu și războiul
Dar marea bătălie se va da anul viitor, la alegerile parlamentare, unde se știe că partidul Maiei Sandu, PAS, adună de regulă mai puține voturi decât lidera lui. O înfrângere a Maiei Sandu în turul 2, la prezidențiale, coroborată cu un eșec al pro-occidentalilor anul viitor, ar echivala cu un dezastru, iar Moldova s-ar prăbuși în brațele larg deschise ale Rusiei lui Putin. Chiar și o victorie a Maiei Sandu, în condițiile în care PAS ar pierde anul viitor alegerile, ar fi o mare problemă, pentru că un parlament în care pro-rușii ar avea majoritate ar echivala cu izolarea ei și cu blocarea integrării europene a Moldovei.
Ramona Coman este profesor de științe politice și cercetător la Université libre de Bruxelles și membru al corupului academic al Centre d'Etude de la Vie Politique, tot în capitala Belgiei. Ea avertizează că zarurile nu au fost aruncate, deși referendumul pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană a fost votat de puțin peste 50% dintre moldoveni. pro-rușii pot însă să semobilizeze în turul 2 al alegerilor prezidențiale, deși președintele în exercițiu, Maia Sandu, a obținut o victorie în primul tur. Rămâne însă de văzut de unde va mai aduna și alte voturi în turul 2, în condițiile în care este previzibil că rivalul ei va strânge voturi de la toți susținătorii partidelor pro-ruse.
România, o țintă pentru propagandă și dezinformare
Riscurile la adresa Republicii Moldova sunt mai mari ca niciodată, explică Ramona Coman. Prin ricoșeu, România ar fi afectată. Ar pierde o țară prietenă, un vecin cu care se află în relații amiabile și ar ajunge în situația de a avea un vecin ostil, marionetă în mâinile rușilor.
„În cazul în care pro-rușii câștiga alegerile parlamentare este clar că procesul de reforme va lua o altă turnură. Procesul era destul de lent cu o echipă pro-europeană la guvernare. Nu este exclus ca în acest scenariu să asistăm la un proces de capturare a statului, fie prin modificarea Constituției, fie prin violarea acesteia, depinde de majoritatea de care vor dispune în Parlament”, susține experta.
Odată ce pro-rușii ar pune mâna pe Republica Moldova, România ar fi la rândul ei și mai expusă propagandei și dezinformărilor hrănite de Kremlin.
„România este la rândul ei expusă la influența Rusiei care se desfășoară prin diferite canale și cu diferiți actori în joc, nu numai politici, ci și oameni de afaceri, biserică, plus cei care populează mediile online, troli sau actori cu identitate declarată. Într-o mare de dezinformare și teorii conspiraționiste de toate felurile nu este deloc ușor să readuci discuțiile pe terenul rațiunii. Iar aici toate democrațiile sunt expuse”, încheie Ramona Coman.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau