SUA plătește anual 1 miliard de dolari Rusiei pentru combustibil nuclear

6

Dimensiune font:

| 20-06-2023 06:18

La 16 luni de la începutul invaziei ruse în Ucraina, după ce Administrația Biden a condus Occidentul spre punerea în aplicare a unui arsenal de sancțiuni și încearcă să descrie un Vladimir Putin izolat, America însăși continuă să cumpere uraniu îmbogățit de la Moscova pentru propriile centrale atomice, notează publicația italiană Corriere della Sera.

Mai exact, companiile americane care gestionează reactoarele nucleare pentru a genera electricitate, plătesc un miliard de dolari pe an către ROSATOM, compania de stat rusă care furnizează uraniu și care are legături strânse cu aparatul militar al lui Putin. Cea mai recentă sursă, care confirmă aceste date, este o investigație lungă și detaliată realizată de New York Times. Însă, citind-o cu atenție, înțelegem că este un secret deschis, o contradicție extremă sub privirile tuturor, în lumina soarelui.

Şi, totuși, dependența Statelor Unite de Rusia în acest sector este îngrijorătoare. Energia nucleară generează, astăzi, mai mult de jumătate din energia electrică din SUA obținută din surse regenerabile. Importanța sa este destinată să crească în viitor, dacă se dorește decarbonizarea economiei americane, ținând cont de limitările tehnice ale altor surse regenerabile, cum ar fi eoliană și solară. Vântul și soarele sunt intermitente, nuclearul generează curent într-un ciclu continuu.

Experții sunt de acord că atomul civil a intrat într-o fază de renaștere. Mai mult, apariția fuziunii magnetice, a energiei nucleare curate (fără deșeuri), apare la orizont. Acesta din urmă nu va avea nevoie de uraniu. Dar nu suntem încă în acel punct.

Între timp, uraniul îmbogățit va rămâne esențial pentru alimentarea actualei generații de reactoare. Și, fără provizii din Rusia, multe dintre aceste reactoare s-ar închide. Mai exact, o treime din tot uraniul îmbogățit, care este folosit în America, provine de la filialele companiei ruse ROSATOM; cea mai mare parte a restului este importată din Europa; doar o mică parte rămasă este produsă de un consorțiu anglo-germano-olandez, care are fabrici pe teritoriul SUA.

Dependența centralelor americane de ROSATOM are o geneză geopolitică, într-o eră care astăzi ni se pare îndepărtată. După dizolvarea Uniunii Sovietice, guvernele americane și ruse s-au înțeles foarte bine, ani de zile. Statele Unite voiau să faciliteze relansarea economiei ruse. De asemenea, doreau să ajute Moscova să-și gestioneze industria nucleară și arsenalele atomice, promovând o tranziție ușoară de la utilizarea militară la cea civilă pentru capacitățile sale productive în uraniul îmbogățit.

Astfel, după ce a fost mult timp principalul producător de uraniu îmbogățit, practic America a eliminat industria proprie pentru a se baza pe aprovizionarea de la Moscova.

Astăzi, nu mai există companii cu adevărat americane, care să fie active pe această filieră. Există un proiect de reconstrucție a autonomiei naționale în uraniu îmbogățit, dar va dura mult. Între timp, cele două națiuni sunt prizoniere ale acestui paradox.

America rămâne dependentă într-un sector strategic de o națiune pe care o consideră un adversar periculos și încearcă să o izoleze economic. Nu mai puțin surprinzătoare este contradicția rusă. Putin ar putea lovi economia SUA cu o contra-sancțiune drastică, dacă ar ordona diferitelor filiale ale ROSATOM să înceteze orice aprovizionare cu uraniu îmbogățit către imperiul Unchiului Sam.

De ce nu o face? Ce mai așteaptă? O va face vreodată? Sau a decis că nu îi convine? La o privire mai atentă, lumea de astăzi este plină de aceste contradicții. Pentru că a fost construit din 1989-1991 încoace pe un scenariu foarte diferit, de interdependență, creștere a comerțului, complementaritate între națiuni. A demonta totul, a da înapoi, a construi o lume bazată pe principii diferite, a face ca motivele de siguranță să prevaleze asupra celor de comoditate economică, este într-adevăr complicat. Suntem abia la începutul acestei noi călătorii.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Elena Lasconi: Vom guverna cu un PNL condus de domnul Bolojan / Despre Ciucă: ”Atitudinea acestui domn, care spune că e ostaşul în fruntea ţării, este, credeţi-mă, destul de infantilă”
16/11/2024 13:21

Candidata USR pentru funcţia de preşedinte al Romaniei, Elena Lasconi, afirmă că dacă va fi aleasă nu va susţine o guvernare in care USR să se alăture unui Partid Naţional Liberal care să fie condus ...

Zelenski s-a dezlănțuit cu acuzații: Putin nu vrea rezultate de la negocieri, el caută să distrugă Ucraina
16/11/2024 13:09

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că dictatorul rus, Vladimir Putin, nu işi doreşte rezultate de pe urma negocierilor pentru a pune capăt războiului, ci vrea să distrugă Ucraina. Po ...

Vin americanii pentru GEOANA, susținere fără precedent!
16/11/2024 13:01

Mircea Geoană a primit azi sustinerea deschisă a congresmanului republican Mike Turner, seful Comisiei Speciale pentru Serviciile de Informatii din Camera Reprezentantilor a SUA dar si co-presedinte al grupul ...

Ion Cristoiu, după documentul prin care George Simion a fost interzis: Ciolacu a dat dovadă de o abilitate genială
16/11/2024 12:50

Jurnalistul Ion Cristoiu comentează scandalul legat de interzicerea lui George Simion in Ucraina. Ion Cristoiu spune că Simion a fost interzis in Ucraina din cauza activitătii sale unioniste. "Documentul es ...

Ciutacu trage concluzia după publicarea documentului furnizat de ucraineni: 'Îl face pe Georgică patriot cu acte'
16/11/2024 09:17

Jurnalistul Victor Ciutacu reactionează la publicarea documentului pe care s-a bazat interzicerea lui George Simion in Ucraina. Realizatorul TV consideră că liderii PNL si USR au căzut in propria capcană, ...

Marcel Ciolacu, întrebat dacă va schimba destinația vilei din Aviatorilor: Pot să schimb legea, ca parlamentar
16/11/2024 00:40

Premierul Marcel Cioalacu a negat că ar avea de gand să schimbe destinatia vilei din Aviatorilor pentru a o transforma in locuintă pentru el, asa cum s-a speculat in presă. Premierul spune că legea care ac ...

Premierul Ciolacu anunță că va publica documentul prin care Ucraina l-a interzis pe George Simion
16/11/2024 00:38

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat că va publica documentul referitor la interdictia primită de George Simion de a intra pe teritoriul Ucrainei. In urma solicitărilor publice din ultima perioadă, Ciolacu a ...

Premierul britanic, nedumerit când Marcel Ciolacu încearcă să-l pupe / Ciolacu îl invită pe Starmer în propria locuință din Downing Street
16/11/2024 00:35

Premierul britanic a părut nedumerit si a rămas nemiscat atunci cand omologul său roman Marcel Ciolacu a incearcă să-l pupe in vizita oficială de miercuri, din Londra. Premierul roman s-a aplecat deasupr ...

Scholz și Putin au avut prima conversație din 2022 / Cancelarul german l-a îndemnat pe președintele rus să își retragă trupele din Ucraina și să negocieze cu Kievul
16/11/2024 00:33

Cancelarul german Olaf Scholz si Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră in această după-amiază, a declarat o sursă guvernamentală germană Cancelarul german Olaf Scholz l-a indemnat pe Vladimi ...

Elena Lasconi, în derivă: campania prezidențială scoate la iveală tensiuni și comportamente îngrijorătoare
16/11/2024 00:30

Pe măsură ce campania prezidentială avansează, Elena Lasconi pare tot mai coplesită de presiunea competitiei. Surse din interiorul echipei sale de campanie si din partid descriu o atmosferă tensionată, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei