Ce decizii imediate ar lua Andrei Caramitru dacă ar fi numit premierul României
Dimensiune font:
Andrei Caramitru și E.S. Adrian Zuckerman Zuckerman au fost prezenți în studiourile DC News, unde au discutat despre actualitatea politică internă și externă, mai ales în contextul în care e o chestiune de zile până când Donald Trump va reveni la Casa Albă.
Apropiat al președintelui ales american, fostul ambasadorul al SUA în România, Adrian Zuckerman, a subliniat rolul determinant al României în relația cu America, rol care ar trebui să concretizeze poziția geostrategică și în beneficii economice. În acest sens Zuckerman a evidențiat din nou că e necesar ca România să se „rupă” de Rusia și China, denunțând din nou războiul hibrid rus instrumentat împotriva României, operațiune care a atins apogeul pe 24 noiembrie în contextul turului I al alegerilor prezidențiale din România.
Bogdan Chirieac, cel care a moderat dialogul, a făcut un exercițiu de imaginație: „Domnule Caramitru, Coaliția vă desemnează pe dumneavoastră premier al României în acest moment, aveți cunoștințe economice nu ar fi nicio problemă. Cum ați încercat să umpleți locul gol pe care China l-ar lăsa în România și cum ați încerca să atrageți mai multe investiții americane, mai ales că Donald Trump este foarte pragmatic din perspectivă economică”.
„În primul rând noi nu avem niciun avantaj economic de niciun fel din relațiile cu China sau Rusia. Importăm de la chinezi diverse chestii. Cu alte cuvinte trimitem miliarde de euro, dar ei nu cumpără nimic. Nu e un avantaj în această relația. Problema structurală e pe partea de comunicații în mare parte. E zona de Tik Tok care trebuie imediat interzisă. Aici sunt de acord și nu aș avea absolut nicio problemă să fie interzisă direct folosirea Tik Tok-ului pe teritoriul României, cu orice risc. Lumea se va enerva? Există alte rețele sociale pe care le poți folosi. În al doilea rând e problema rețelelor de telecomunicații căci aici în spate este infrastructura chinezească. Iar aceasta este o problemă fundamentală. În caz de război, de conflict, ei pot practic deconecta toate comunicațiile sau internetul în România”, a precizat Andrei Caramitru.
„Panourile solare sunt și ele din China, la fel și invertoarele (n.r. - dispozitiv electric care permite transformarea curentului continuu în curent alternativ). Ele sunt conectate la Wi-Fi, poți controla panourile, trimiterea electricității în case. 90% din aceste dispozitive sunt făcute în China iar odată conectate la rețele de Wi-Fi, Beijngul are acces la toate acestea. Din China se poate „tăia curentul”. Acest lucru a fost dovedit în SUA chiar de Wall Street Journal care a arătat într-o anchetă că în America multe rețele care gestionează infrastructura critică precum distribuirea apei potabile au fost sparte”, a completat Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România în perioada 2019-2021.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau