Tot mai multe persoane din stânga Nistrului solicită cetățenia Moldovei
Dimensiune font:
Cu 50% mai multe persoane din regiunea transnistreană au solicitat cetățenia Republicii Moldova anul trecut comparativ cu anul 2021 au declarat pentru Radio Moldova reprezentanții Agenției Servicii Publice.
Persoanele din stânga Nistrului solicită cetățenia Republicii Moldova după ce s-a aprofundat războiul din Ucraina, a declarat pentru același post de radio fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, transmite radiomoldova.md.
Dacă în anul 2021 cetățenia Republicii Moldova a fost solicitată de 4400 de persoane din stânga Nistrului, anul trecut la Agenția Servicii Publice s-au adresat cu 2200 de solicitanți mai mult, a precizat pentru Radio Moldova șeful Direcției cetățenie și evidență a persoanelor din cadrul Departamentului acte de identitate, Alexandru Doni. „În anul 2021, din aceste 7000, 4400 sunt persoane din localități din stânga Nistrului, ceea ce constituie 61%. În anul 2022 a crescut numărul de solicitări din stânga Nistrului. Proporția rămâne aceeași, 61%”, a menționat Alexandru Doni.
Tot mai multe persoane din stânga Nistrului solicită cetățenia Republicii Moldova după ce s-a aprofundat războiul din Ucraina, susține fostul vicepremier pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. Potrivit lui, cetățenii ruși au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul ucrainean, iar din acest considerent, mulți locuitori din regiunea Transnistreană au nevoie de un pașaport legal care să fie recunoscut la nivel internațional. „Într-adevăr, în ultimii ani s-a observat anumite tendințe de creștere a numărului de solicitanți, în particular, după conflictul din Estul Ucrainei, regiunea Donețk, Lugansk și interdicția cetățenilor ruși de a tranzita teritoriul Ucrainei. A fost o anumită creștere a numărului de solicitări de confirmare a cetățeniei din partea locuitorilor din regiunea transnistreană. În momentul de față, într-adevăr, odată cu declanșarea ostilităților, războiului pe scară largă între Rusia și Ucraina, acest număr a crescut, lumea încercând să-și asigure o cetățenie recunoscută, să aibă posibilitatea să-și apere drepturile fundamentale ale omului, posibilitatea de a circula, de a exista, de a învăța”, a exolciat Gheorghe Bălan.
Precizăm că anul trecut circa 10.800 de persoane au solicitat cetățenia Republicii Moldova dintre aceștia 6600 sunt din Regiunea transnistreană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau