FOTO/VIDEO - Cruce de pe vremea vikingilor, descoperită pe un câmp din Scoția
Dimensiune font:
O cruce anglo-saxonă spectaculoasă din argint a fost dezvăluită, după ce rugina de 1.000 de ani a fost înlăturată în urma eforturilor îndelungate de conservare.
Obiectul arăta jalnic atunci când a fost dezgropat în 2014, într-un câmp din vestul Scoției. Totuși, artefactul face parte din Tezaurul Galloway („Galloway Hoard”), cea mai amplă colecție de obiecte rare și unice de pe vremea vikingilor, descoperite în Marea Britanie sau Irlanda și achiziționate de Muzeele Naționale ale Scoției (NMS) în 2017.
Un exemplu suprem al fierăriei anglo-saxone
Inițial, detaliile în foiță de aur puteau fi cu greu observate, însă stilul complex și spectaculos al crucii a fost în sfârșit dezvăluit. Artefactul reprezintă un exemplu suprem al fierăriei anglo-saxone, iar cel mai probabil crucea a fost creată de către un aurar cu abilități excepționale. Cele patru brațe ale crucii poartă simbolurile Celor Patru Evangheliști care au scris Evangheliile din Noul Testament, Matei Evanghelistul (omul), Marcu (leul), Luca (vaca) și Ioan (vulturul).
„Este spectaculoasă și unică, în mare parte datorită perioadei din care provine. Noi presupunem că multe comori ecleziastice au fost furate din mănăstiri, asta este ceea ce ne descriu relatările istorice din perioada vikingilor. Calitatea manoperei este pur și simplu incredibilă. Este un adevărat privilegiu să o putem vedea după 1.000 de ani”, a spus dr. Martin Goldberg, custodele principal al colecțiilor medievale și din perioada vikingilor de la NMS, potrivit The Guardian.
Un obiect care ar fi fost comandat de elita societății
Tezaurul Galloway a fost îngropat spre sfârșitul secolului al XIX-lea în Dumfries și Galloway, acolo unde a fost găsit cu ajutorul unui detector de metale în 2014. Crucea se număra printre cele peste 100 de obiecte din aur și argint, inclusiv un ac din aur în formă de pasăre și un vas din argint poleit. În mod surprinzător, țesăturile în care erau înfășurate obiectele au supraviețuit trecerii timpului.
„Materialele mixte din Tezaurul Galloway demonstrează mediul politic și cultural dinamic de la acea vreme. Curățarea a dezvăluit un stil anglo-saxon al crucii, făcută în secolul al XIX-lea. Arată ca un obiect care ar fi fost comandat de elita societății. Primii fii născuți deveneau de obicei regi sau lorzi, iar cei de după ajungeau clerici de rang înalt. Cel mai probabil, crucea a aparținut uneia dintre aceste familii aristocratice”, a mai subliniat Goldberg.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau