Maniere şi alte dichisuri de modă veche
Dimensiune font:
„Pe vremea mea...”. Sună cunoscut, ştiu, şi moralizator! Toate parcă erau mai bune în vremurile care au trecut – şi oamenii, şi mărfurile, şi gândurile, şi faptele, şi comportamentele. Uneori doar ni se pare, alteori, chiar aşa este, mai ales în privinţa manierelor. Mulţi oameni au uitat (dacă au ştiu vreodată) să se comporte frumos, au uitat de respectul faţă de cei din jur, de gesturile elegante. Am văzut şi oameni mai în vârstă comportându-se ciudat, dar foarte mulţi tineri, şi aici lucrurile sunt grave fiindcă mulţi dintre ei şi-au făcut din atitudinile greşite (chiar vulgare) un mod de viaţă. I-am văzut mergând pe stradă, cum se comportă la şcoală ori în sălile de spectacole. Dincolo de chicotelile care şi nouă ne mai scapă, unii chiar ar trebui să meargă la un pension. Şi chiar dacă vom părea de modă veche, ne-am gândit să mai amintim de câteva dintre gesturile frumoase, care nu numai că ne vor cizela, dar ne vor face şi mai buni. Le-am luat pe rând, iar ordinea o stabiliţi voi, boieri şi duducuţe, în funcţie de cum vă dictează momentul.
Te rog! Mulţumesc! Rostiţi încet, în şoaptă, dacă vreţi şi vă este jenă de cei din jur! Apoi încercaţi să repetaţi aceste trei cuvinte la orice interacţiune cu cei din jur. Folosiţi un ton politicos, demn, fără urme de milogeală. Se vede şi se simte şi nu vă doriţi să păreţi un om slab. O dată intrate în uz, cele trei cuvinte vor face minuni şi printre prietenii voştri, şi printre colegii de la muncă, şi chiar printre subalterni.
Zâmbeşte! Nu te costă nimic! Ba chiar te vei simţi mai bine şi vei înlătura toate gândurile de revoltă ori furiile adunate din tot felul de motive reale sau închipuite. Chiar şi atunci când porţi o discuţie în contradictoriu zâmbeşte!
Stimează-i pe cei din jur, indiferent câţi bani au ori din ce mediul social vin. Nu-i bârfi şi nu-i ameninţa niciodată. Nu-i frumos, dar nici nu se ştie cum se învârte roata şi te prinde sub ea...
Răspunde la emailuri. Şi la telefon! Am constatat că foarte puţină lume ştie să poarte o conversaţie civilizată, chiar dacă este vorba despre un mesaj electronic, unde lucrurile sunt simple. Este adevărat că suntem bombardaţi cu mii de emailuri, însă este civilizat să răspundem celor cărora ne sunt adresate direct şi nu aruncat la întâmplare. Dacă ţi-am scris înseamnă că am ceva să comunic, iar lipsa de reacţie poate arăta o totală desconsiderare a expeditorului.
Nu mă căuta doar când ai nevoie de mine. O altă greşeală pe care am văzut-o chiar şi la nume foarte cunoscute, din înalta societate, cu pretenţii de oameni bine crescuţi, stilaţi. Relaţiile se câştigă greu şi să păstrează şi mai greu, de aceea este nevoie de o mare atenţie în comportament. Cu siguranţă vi se întâmplă să fiţi căutaţi de unele persoane doar când totul se prăbuşeşte în jurul lor şi au nevoie de un colac de salvare. Lor am dori să le spunem că nimănui nu-i place să simtă că a fost folosit.
Lista cu sfaturi este foarte lungă şi poate ar fi bine să o scriem împreună. Cu siguranţă sunt multe lucruri care nu vă plac la cei din jur, dar şi reciproca este valabilă. Dacă vom fi mai atenţi la ce gândim şi rostim, cu siguranţă nu vom mai clătina din cap la fiecare gest nedorit. Şi nu uitaţi de zâmbet – le lămureşte până şi pe pensionare din tramvai că nu toate locurile li se cuvin, iar pe adolescenţi că rucsacul se poate ţine şi de toartă, nu doar priponit în spinare şi proptit în reverele noastre.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau