Pasiunea pentru căsuțele hobbit. Un refugiu din povești adus în realitate

hobbit_home

Dimensiune font:

| 29-06-2024 12:58

 

În ultimii ani, mulți oameni caută o evadare din cotidian, un loc în care să-și regăsească liniștea și conexiunea cu natura. Această nevoie profundă de refugiu a dus la nașterea unei mișcări arhitecturale unice și fermecătoare: construirea căsuțelor în stil hobbit. Inspirate din universul plin de magie creat de J.R.R. Tolkien, aceste locuințe nu sunt doar un tribut adus literaturii fantastice, ci și o manifestare a dorinței umane de a trăi în armonie cu mediul înconjurător.

Stilul hobbit a câștigat popularitate odată cu publicarea trilogiei „Stăpânul Inelelor” și a „Hobbitului” de J.R.R. Tolkien, în care autorul descrie în detaliu locuințele hobbitilor din Comitat. Casele hobbit sunt cunoscute pentru designul lor organic, în armonie cu peisajul natural. Ele sunt adesea construite parțial sub pământ, având acoperișuri verzi care se integrează perfect în mediul înconjurător.

Unul dintre pionierii moderni ai acestui stil este Simon Dale, un britanic care a construit o casă hobbit pentru familia sa în 2003. Casa lui, realizată în mare parte din materiale naturale și reciclate, a devenit un simbol al vieții sustenabile și al reconectării cu natura. Această inițiativă a inspirat numeroase persoane din întreaga lume să își construiască propriile căsuțe hobbit.

Construirea unei căsuțe hobbit implică utilizarea unor materiale care să respecte filosofia stilului: sustenabilitate, naturalețe și durabilitate. Lemnul este principalul material de construcție datorită versatilității și caracterului său ecologic. Se folosește pentru structura de bază, pereți, podele și detalii de finisare. Este important să se utilizeze lemn provenit din surse sustenabile. Pentru construcția pereților se folosește adesea pământul bătut, care oferă o izolație excelentă și un aspect rustic. Alte tehnici includ cob (un amestec de pământ, nisip și paie) și saci de pământ. Utilizate pentru fundații și detalii decorative, pietrele adaugă durabilitate și un aspect natural locuinței. Paiele sunt folosite pentru acoperișuri, având proprietăți excelente de izolare și fiind ușor de obținut. Ferestrele mari, adesea rotunde, sunt o caracteristică distinctivă a caselor hobbit. Acestea permit pătrunderea luminii naturale și oferă o priveliște superbă asupra peisajului înconjurător. Acoperișurile verzi, acoperite cu iarbă sau alte plante, nu doar că izolează casa, dar o fac să se integreze perfect în peisaj.

Un stil de viață și o modalitate de a-și exprima creativitatea și dragostea pentru natură

Construirea unei căsuțe hobbit implică mai multe etape, fiecare având provocările și recompensele sale. Procesul începe cu alegerea locației, care trebuie să fie integrată armonios în peisajul natural și să ofere suficient spațiu pentru construirea subterană sau semi-subterană. În această fază, se conturează designul casei, ținând cont de topografia terenului și de orientarea față de soare. Este esențial să se ia în calcul și factorii de mediu pentru a asigura o locuință sustenabilă și eficientă energetic. Se sapă fundația și se construiește structura de bază, folosind lemn și piatră. Pereții de pământ sau cob sunt ridicați în această etapă, asigurând o izolație naturală excelentă. Acoperișul este una dintre cele mai importante caracteristici ale unei căsuțe hobbit. Este construit folosind straturi de materiale impermeabile și izolate, acoperite apoi cu un strat de sol și vegetație. Ferestrele mari și rotunde sunt instalate pentru a maximiza lumina naturală și a oferi o conexiune vizuală cu natura. Ușile, adesea rotunde și realizate din lemn masiv, adaugă un caracter unic locuinței. Interiorul este decorat într-un stil rustic, folosind materiale naturale și mobilier din lemn. Se pune accent pe confort și funcționalitate, creând un spațiu primitor și cald.

Pentru mulți, construirea unei căsuțe hobbit este mult mai mult decât un proiect de construcție – este un stil de viață și o modalitate de a-și exprima creativitatea și dragostea pentru natură. Comunitățile online și evenimentele dedicate acestui stil arhitectural au crescut în popularitate, oferind un spațiu în care pasionații pot împărtăși idei, resurse și experiențe. Platforme precum Reddit, Facebook și diverse forumuri specializate oferă spații de discuție pentru cei interesați de construirea și locuirea în case hobbit. Aceste comunități sunt surse valoroase de inspirație și sprijin, unde membrii pot găsi planuri de construcție, sfaturi practice și povești de succes. Numeroase workshop-uri și evenimente sunt organizate în întreaga lume pentru a învăța tehnicile de construcție și pentru a conecta pasionații de acest stil. Participarea la astfel de evenimente poate oferi cunoștințe practice și oportunități de networking. Unii pasionați aleg să colaboreze pe proiecte mari, construind mici comunități de căsuțe hobbit. Aceste inițiative promovează un stil de viață sustenabil și comunitar, oferind un refugiu liniștit pentru cei care doresc să scape de stresul vieții moderne.

Unul dintre motivele principale pentru care oamenii aleg să construiască căsuțe hobbit este dorința de a trăi într-un mod sustenabil și ecologic. Aceste locuințe au un impact minim asupra mediului, datorită materialelor naturale utilizate și designului eficient energetic. Datorită izolației naturale oferite de pereții de pământ și acoperișurile verzi, căsuțele hobbit sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic. Ele mențin o temperatură confortabilă pe tot parcursul anului, reducând necesitatea încălzirii și răcirii artificiale. Utilizarea materialelor locale și reciclate reduce amprenta de carbon a construcției. De asemenea, multe case hobbit sunt echipate cu sisteme de energie regenerabilă, cum ar fi panouri solare și sisteme de captare a apei de ploaie. Designul organic și acoperișurile verzi fac ca aceste case să se integreze perfect în mediul înconjurător, minimizând impactul vizual și ecologic asupra peisajului. În ultimii ani, astfel de construcții au devenit tot mai întâlnite și în România, cum ar fi complexul turistic Valea celor 12, din comuna Dobreni (județul Neamț), Castelul de lut și Povestea Calendarului, din Porumbacu (județul Sibiu).

Maura ANGHEL

Construirea unei căsuțe hobbit este mai mult decât un simplu proiect de construcție – este o declarație de dragoste pentru natură și un angajament față de un stil de viață sustenabil. De la materialele naturale și designul organic, până la comunitatea vibrantă de pasionați, aceste locuințe oferă o evadare fermecătoare din agitația cotidiană și o oportunitate de a trăi în armonie cu mediul înconjurător. Fie că este vorba de un refugiu de weekend sau de o locuință permanentă, căsuțele hobbit reprezintă o invitație de a redescoperi simplitatea și frumusețea vieții.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Comarna, cu sediul in sat Comarna, comuna Comarna, Str. Dreptatii nr. 465, judetul Iasi, telefon/fax 0232.238.900, e-mail: comarnaiasi @yahoo.com, cod fiscal 4540640. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -cladire in suprafata de 69 mp si teren aferent in suprafata de 250 mp, situat in T42, Parcela CC 1867-1868, nr. cadastral 63013, CF 63013, in intravilanul satului Comarna, comuna Comarna, nr. 112, judetul Iasi, ce apartine domeniului privat al Comunei Comarna, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comarna nr. 39/31.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei sau se poate consulta pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria comarna.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartiment Secretariat din cadrul Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 30Lei/exemplar, ce se achita la casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 24.07.2024, ora 16.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 01.08.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.08.2024, ora 10.00, Sala de sedinte a Comunei Comarna, sat Comarna, comuna Comarna, Str. Principala nr. 197, judetul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Raducaneni, comuna Costuleni, sat Cozia, judetul Iasi -sediu temporar, telefon 0232.292.315, fax 0232.273.999, e-mail: judecatoria- raducaneni-gref @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2024
Canicula și pericolul deshidratării, o lume în care fiecare picătură contează
14/07/2024 15:53

Într-o vară toridă, cand termometrele urcă ametitor de aproape de 40 de grade Celsius, canicula devine un pericol iminent pentru sănătatea noastră. Străzile oraselor par ca niste cuptoare incins, i ...

Sindromul Impostorului. O luptă interioară pentru autenticitate și recunoaștere
14/07/2024 14:45

Într-o lume in care performanta si succesul par să fie măsura valorii noastre, multi dintre noi se confruntă cu o luptă interioară tăcută, cunoscută sub numele de sindromul impostorului. Acest fen ...

Povestea matematicianului care a inventat cubul Rubik
13/07/2024 13:57

Matematicianul şi profesorul Erno Rubik, care a inventat ''Cubul Rubik'' (1974), cel mai popular joc din anii '80, s-a născut la 13 iulie 1944, la Budapesta. A studiat intr-o şcoală care ţinea de artele fr ...

 Tainele sincronicității. O călătorie prin coincidențele semnificative ale vieții
10/07/2024 18:56

 Sincronicitatea este un concept fascinant care a captat atentia atat a psihologilor, cat si a filosofilor, oamenilor de stiintă si a celor interesati de spiritualitate. Fenomenul descrie aparitia unor co ...

Unul din zece copii este obez
10/07/2024 15:08

  Nutritia este fundamentul sănătătii umane, influentand nu doar starea fizică, dar si pe cea mentală si emotională. În acest context, impactul nutritiei asupra sănătătii populatiei devine ...

Fântânăritul, o afacere cu apă
09/07/2024 11:49

Fantanarii au jucat un rol esential in comunitătile rurale si nu numai. Acesti mestesugari specializati erau responsabili pentru săparea fantanilor manual, folosind unelte simple precum lopata si tarnăcopul. ...

Acoperișurile din stuf, eficiență, tradiție și artă
08/07/2024 15:30

Privite ca un simbol al gospodăriilor sărace de acum 50-100 de ani, acoperisurile din stuf si-au recastigat locul in arhitectură, fiind căutate de persoanele care isi doresc nu doar un aspect rustic al gosp ...

  STEM, educația care pregătește copiii pentru o nouă lume
08/07/2024 12:27

* dezvoltarea competentelor STEM (Stiintă, Tehnologie, Inginerie si Matematică) in scoli a inceput să capete tot mai multă atentie, pe măsură ce se recunoaste importanta acestor domenii pentru viitorul co ...

Lumea virtuală a copilăriei. Atracția magnetică a jocurilor video
07/07/2024 12:21

* atractia copiilor către jocurile video este un fenomen care a crescut exponential in ultimele decenii *această fascinatie nu este doar o trecătoare pasiune pentru tehnologie, ci reflectă schimbări f ...

Grâul alac, o redescoperire a tradiției
06/07/2024 16:09

În ultimii ani, graul alac a revenit in atentia cultivatorilor si consumatorilor de cereale datorită beneficiilor sale nutritionale si istoricului său fascinant. Alacul, cunoscut si sub denumirea de &bd ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei