21 martie, Ziua mondială a Sindromului Down
Dimensiune font:
În fiecare an, vocea persoanelor cu sindrom Down, a familiilor acestora şi a celor care lucrează alături de ele creşte tot mai mult. Evenimenul mondial îi încurajează pe toţi să conștientizeze sindromul și modul în care persoanele afectate joacă un rol vital în viața și comunitățile noastre. Campania din 2021 se concentrează pe îmbunătățirea legăturilor dintre persoanele cu sindrom Down, dar și a relațiilor acestora cu restul comunității. Cel mai bun mod de a promova conștientizarea în acest caz este ca persoanele cu sindrom Down să-și împărtășească propriile povești cu propriile cuvinte.
Sheri, Africa
„Sunt atât de fericită că lucrez ca profesor asistent la o școală pentru elevi cu dizabilități intelectuale. Îl ajut pe profesor cu lecții și îi stimulez pe cursanți. Copiii mă acceptă ca dascăl și adesea vin la mine cu problemele lor. Sincer, uneori nici nu pot să-mi imaginez lucrurile minunate cu care am fost binecuvântată. În afară de faptul că am fost aleasă ca „Femeia anului” din Africa de Sud, acum câțiva ani, am avut ocazia să iau cuvântul la conferințele Națiunilor Unite de la New York și Geneva. Am pledat pentru drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale din întreaga lume. Cromozomul meu suplimentar mi-a oferit oportunități minunate. Nu uitați să credeți în voi! Cu toții avem această viață prețioasă. Tu ce faci cu a ta? Astăzi, o persoană cu sindrom Down te provoacă să fii cel mai bun!”.
Sindromul Down este o boală genetică cromozomială ce afectează aproximativ unul din o mie de copii şi este cauzat de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar, rezultând astfel un număr de 47 de cromozomi, faţă de 46, cât are un om în mod normal. Astfel, perechea de cromozomi 21 conţine unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut şi sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Astfel a fost aleasă data de 21.03 pentru a celebra persoanele afectate de acest sindrom.
Persoanele cu sindrom Down au trăsături fizice si caracteristici distincte şi, deşi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectaţi, beneficiind de o îngrijire adecvată, pot duce o viaţă normală şi activă.
Sindromul Down nu poate împiedica pe nimeni să ducă o viaţă normală. De Ziua Mondială a acestei boli, foarte multă lume poartă şosete fără pereche, în semn de solidaritate şi susţinere. Explicaţia e simpla: cei afectaţi de sindromul Down au un cromozom în plus, iar la microscop cromozomii seamănă cu niste şosete.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau