Bolnavii de cancer din România se luptă cu boala, dar și cu birocrația. Planul anti-cancer, promulgat de Iohannis, nu este pe placul lui Rafila. Pacienții amenință că ies în stradă
Dimensiune font:
Pacienții oncologici sunt nevoiți să mai aștepte „planul anti-cancer”, după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că vrea să vină cu o nouă variantă de plan, asta deși avem deja un astfel de plan, care trebuia să intre în vigoare de la 1 iulie. Planul prevedea: înființarea unui Registru Național de Cancer, dar și accesul mult mai rapid al pacientului la tratament, a explicat pentru Playtech.ro Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer din România. Potrivit datelor țara noastră e pe ultimul loc în ceea ce privește timpul de așteptare al pacienților pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație
Planul anti-cancer, schimbat de ministrul Rafila
Cancerul este a doua cauză a mortalității în UE, după bolile circulatorii, reprezentând 26 % din totalul deceselor, iar potrivit datelor România are cu 48% mai multe decese în oncologie decât media europeană şi peste 20.000 de decese evitabile pe an din această patologie.
Mai mult, în ceea ce privește rata mortalității cauzate de cancer, diferența dintre unele țări este aproape dublă.
„Nemulțumirile sunt clare. Acest plan de cancer ne dădea o șansă în plus la viață, ne integrase în Europa în lupta împotriva cancerului, iar ce a făcut domnul ministru ne scoate din Uniunea Europeană și inegalitățile vor crește și vom fi discriminați față de ceilalți pacienți ai Europei.
Acest plan ar fi îmbunătățit radical situația: nu numai pe tratamentele pacienților și investigațiile acestora genetice și moleculare, ar fi pus în practică și planul de screening, ceea ce nu avem acum, chiar dacă ne lăudăm cu genito-mamar, două planuri de col uterin și mamar, nu sunt reale, sunt minciuni pentru că nu avem un registru care să monitorizeze aceste screening-uri.
Planul îmbunătățea multe lucruri de la planuri naționale de informare și educare a populației, până la paliație. Vom apăra aceste lucruri pentru că le cerem de 22 de ani cu documente.
Acum când planul a fost aprobat în unanimitate în Parlamentul României, promulgat de președintele României, se pare că domnul Rafila se situează mai presus de lege, încălcând grav Constituția țării”, a explicat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer din România, pentru Playtech.ro.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer din România, este de ani buni vocea pacienților cu cancer. El a fost de două ori supraviețuitor al cancerului, de fiecare dată având norocul să-l depisteze într-o formă incipientă. El are sute de procese câștigate împotriva Ministerului Sănătății.
Planul anti-cancer trebuia să intre în vigoare de la 1 iulie și a avut girul șefului statului
Planul european de combatere a cancerului este un pilon esențial al Uniunii europene a sănătății, anunțată de președinta von der Leyen în 2020. Un astfel de plan a fost votat și Parlamentul României și a fost promulgat de Klaus Iohannis anul trecut.
„Lansăm, așadar, un plan național care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare, și care se bazează pe o abordare integrată, ambițioasă și racordată la eforturile europene de reducere a îmbolnăvirilor de cancer.
Cu siguranță, conștientizăm cu toții că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic sau domeniul oncologiei. Ceea ce am apreciat însă când am analizat acest Plan este că fixează obiective realiste și măsurabile și că definește un traseu standardizat al pacientul”, spunea Klaus Iohannis anul trecut în cadrul evenimentului de lansare al Planului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau