Ce este infarctul miocardic și cum poate fi prevenit
Dimensiune font:
Bolile cardiovasculare, mai cu seamă infarctul, reprezintă principala cauză a mortalității în lume și în țara noastră. Cu toate că statisticile sunt sumbre, există o rază de speranță: aceste boli pot fi prevenite și tratate eficient dacă nu se amână vizita la medic și dacă se adoptă măsuri preventive. În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai importante informații despre infarctul miocardic, vom demonta câteva mituri despre bolile cardiovasculare și îți vom spune ce măsuri preventive poți adopta.
Ce este infarctul miocardic?
Infarctul miocardic, denumit și atac de cord, este o urgență medicală caracterizată prin blocarea uneia sau mai multor artere coronare. Acest lucru se întâmplă din cauza îngustării arterei prin depunerea de plăci aterosclerotice: în momentul în care arterele se îngustează extrem de mult, există riscul desprinderii plăcilor. Placa desprinsă va determina apariția unui cheag de sânge, iar de aici și până la blocarea completă a arterei nu mai este decât un pas. După ce artera este complet blocată, țesutul irigat începe să moară, așa că este nevoie de intervenție urgentă pentru a nu se ajunge la decesul persoanei. Pacienților care se află la risc de infarct miocardic le vor fi recomandate câteva schimbări în alimentație, în stilul de viață și li se vor recomanda diverse tratamente, printre care și Aspenter.
Mituri despre bolile cardiovasculare
Multe persoane nu conștientizează pericolul bolilor cardiovasculare, considerându-le afecțiuni care apar la bătrânețe. Cu toate acestea, infarctul miocardic nu ține cont de vârstă, astfel că trebuie să nu amâni vizita anuală la medicul cardiolog. Este recomandat să implementezi schimbări mici în stilul de viață, mai ales dacă în familie există persoane care suferă de boli cardiovasculare. În continuare, demontăm cele mai populare mituri despre infarctul miocardic: infarctul apare doar la persoanele în etate: fals, deoarece nu este o afecțiune influențată de vârstă, ci de starea de sănătate generală și de stilul de viață diabetul nu crește riscul apariției unui infarct: acest lucru este fals, deoarece inflamația și schimbările hormonale determinate de diabet influențează apariția plăcilor aterosclerotice și îngustarea arterelor dacă ai risc de infarct, trebuie să elimini orice tip de grăsime: fals, deoarece grăsimile nesaturate, care se regăsesc în pește, în măsline, în avocado și în alte surse vegetale, previn și ajută la eliminarea plăcilor de aterom de pe artere poți preveni infarctul doar cu ajutorul medicamentelor: nu, este important ca pe lângă tratamentul oferit de medic, să implementezi și mici schimbări în alimentație și în stilul de viață dacă fumezi de mult timp, renunțarea la țigări nu va reduce riscul de infarct: fals, deoarece studiile arată că după un an de la renunțarea la fumat riscul de infarct se reduce la jumătate
poți scăpa de daunele infarctului doar cu ajutorul chirurgiei: fals, dacă ai avut deja un infarct, este important să începi măsurile preventive, deoarece nu există nicio intervenție chirurgicală care să prevină acumularea plăcilor aterosclerotice.
Ce măsuri de prevenție poți adopta?
Așa cum am menționat la început, chiar și cele mai mici schimbări în stilul de viață vor face o mare diferență. Dacă fumezi, ar trebui să renunți la acest obicei dăunător. Poți apela chiar la ajutor specializat dacă simți că nu vei reuși pe cont propriu.
Este foarte important să menții o greutate corporală normală. Nu trebuie să te înfometezi sau să urmezi diete drastice, deoarece nu vei obține rezultate pe termen lung și s-ar putea să declanșezi și alte probleme de sănătate. Dacă ai kilograme în plus, încearcă să slăbești treptat, nu transforma totul într-o cursă contra-cronometru.
În ceea ce privește alimentația, este bine să ai o dietă echilibrată, variată. Nu elimina complet grăsimile, însă adaugă în dieta ta și alte tipuri de grăsimi vegetale: ulei de măsline, avocado, diverse nuci, pește. Toate acestea vor ajuta la menținerea unui echilibru între colesterolul „rău” și cel „bun”.
Foarte important: încearcă să faci mișcare în fiecare zi. Nu este nevoie să mergi la sală sau să faci sport în cadru organizat. Este suficient să mergi pe jos jumătate de oră, să dansezi, să te plimbi în parc.
Nu în ultimul rând, nu neglija sfatul medicului și ia tratamentul pe care ți l-a propus! Sperăm ca aceste informații să îți fie de folos!
Sursa foto: Unsplash
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau