Ce este infarctul miocardic și cum poate fi prevenit

infarct miocardic

Dimensiune font:

| 14-03-2022 14:39

Bolile cardiovasculare, mai cu seamă infarctul, reprezintă principala cauză a mortalității în lume și în țara noastră. Cu toate că statisticile sunt sumbre, există o rază de speranță: aceste boli pot fi prevenite și tratate eficient dacă nu se amână vizita la medic și dacă se adoptă măsuri preventive. În cele ce urmează, îți vom prezenta cele mai importante informații despre infarctul miocardic, vom demonta câteva mituri despre bolile cardiovasculare și îți vom spune ce măsuri preventive poți adopta.

Ce este infarctul miocardic?

Infarctul miocardic, denumit și atac de cord, este o urgență medicală caracterizată prin blocarea uneia sau mai multor artere coronare. Acest lucru se întâmplă din cauza îngustării arterei prin depunerea de plăci aterosclerotice: în momentul în care arterele se îngustează extrem de mult, există riscul desprinderii plăcilor. Placa desprinsă va determina apariția unui cheag de sânge, iar de aici și până la blocarea completă a arterei nu mai este decât un pas. După ce artera este complet blocată, țesutul irigat începe să moară, așa că este nevoie de intervenție urgentă pentru a nu se ajunge la decesul persoanei. Pacienților care se află la risc de infarct miocardic le vor fi recomandate câteva schimbări în alimentație, în stilul de viață și li se vor recomanda diverse tratamente, printre care și Aspenter.
Mituri despre bolile cardiovasculare

Multe persoane nu conștientizează pericolul bolilor cardiovasculare, considerându-le afecțiuni care apar la bătrânețe. Cu toate acestea, infarctul miocardic nu ține cont de vârstă, astfel că trebuie să nu amâni vizita anuală la medicul cardiolog. Este recomandat să implementezi schimbări mici în stilul de viață, mai ales dacă în familie există persoane care suferă de boli cardiovasculare. În continuare, demontăm cele mai populare mituri despre infarctul miocardic: infarctul apare doar la persoanele în etate: fals, deoarece nu este o afecțiune influențată de vârstă, ci de starea de sănătate generală și de stilul de viață diabetul nu crește riscul apariției unui infarct: acest lucru este fals, deoarece inflamația și schimbările hormonale determinate de diabet influențează apariția plăcilor aterosclerotice și îngustarea arterelor dacă ai risc de infarct, trebuie să elimini orice tip de grăsime: fals, deoarece grăsimile nesaturate, care se regăsesc în pește, în măsline, în avocado și în alte surse vegetale, previn și ajută la eliminarea plăcilor de aterom de pe artere poți preveni infarctul doar cu ajutorul medicamentelor: nu, este important ca pe lângă tratamentul oferit de medic, să implementezi și mici schimbări în alimentație și în stilul de viață dacă fumezi de mult timp, renunțarea la țigări nu va reduce riscul de infarct: fals, deoarece studiile arată că după un an de la renunțarea la fumat riscul de infarct se reduce la jumătate
poți scăpa de daunele infarctului doar cu ajutorul chirurgiei: fals, dacă ai avut deja un infarct, este important să începi măsurile preventive, deoarece nu există nicio intervenție chirurgicală care să prevină acumularea plăcilor aterosclerotice.

Ce măsuri de prevenție poți adopta?

Așa cum am menționat la început, chiar și cele mai mici schimbări în stilul de viață vor face o mare diferență. Dacă fumezi, ar trebui să renunți la acest obicei dăunător. Poți apela chiar la ajutor specializat dacă simți că nu vei reuși pe cont propriu.

Este foarte important să menții o greutate corporală normală. Nu trebuie să te înfometezi sau să urmezi diete drastice, deoarece nu vei obține rezultate pe termen lung și s-ar putea să declanșezi și alte probleme de sănătate. Dacă ai kilograme în plus, încearcă să slăbești treptat, nu transforma totul într-o cursă contra-cronometru.

În ceea ce privește alimentația, este bine să ai o dietă echilibrată, variată. Nu elimina complet grăsimile, însă adaugă în dieta ta și alte tipuri de grăsimi vegetale: ulei de măsline, avocado, diverse nuci, pește. Toate acestea vor ajuta la menținerea unui echilibru între colesterolul „rău” și cel „bun”.

Foarte important: încearcă să faci mișcare în fiecare zi. Nu este nevoie să mergi la sală sau să faci sport în cadru organizat. Este suficient să mergi pe jos jumătate de oră, să dansezi, să te plimbi în parc.

Nu în ultimul rând, nu neglija sfatul medicului și ia tratamentul pe care ți l-a propus! Sperăm ca aceste informații să îți fie de folos!

Sursa foto: Unsplash

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
11/11/2024 00:34

Foarte multi oameni isi visează propria moarte, iar acest tip de cosmar poate fi din cauza stresului, ingrijorărilor si presiunii din viata de zi cu zi. Expertii spun că in timpul unui astfel de vis, corpul ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei