Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul

15_11zon

Dimensiune font:

| 11-11-2024 00:34

Foarte mulți oameni își visează propria moarte, iar acest tip de coșmar poate fi din cauza stresului, îngrijorărilor și presiunii din viața de zi cu zi. Experții spun că în timpul unui astfel de vis, corpul trece prin mai multe stări și poate cauza probleme grave de sănătate.

În general, coșmarurile încep la vârsta de trei sau patru ani și tind să se reducă pe măsură ce îmbătrânim. Nu s-a stabilit ce declanșează coșmarurile la nivel fiziologic, dar profesoara Tiina Paunio, expertă în somn de la Universitatea din Helsinki, a declarat pentru MailOnline că visele urâte sunt probabil legate de părți ale creierului asociate cu stresul.

În timpul viselor, nivelurile de noradrenalină, un neurotransmițător implicat în răspunsul nostru „de fugă sau luptă”, sunt de obicei scăzute. Însă, în timpul unui coșmar, acestea cresc în amigdala și în nucleul coeruleus – regiuni ale creierului asociate cu frica, anxietatea și furia.

Cum reacționăm dacă murim într-un coșmar?

În timpul unui coșmar, corpul trece printr-o stare de frică acută. Unii experți sugerează că această frică ar putea fi atât de puternică încât, literalmente, să te omoare. Aceștia explică faptul că în acel moment intens corpul intră într-o reacție „de luptă sau fugi”, eliberând o cantitate mare de substanțe chimice, inclusiv adrenalină și cortizol. Un șoc de adrenalină devine toxic pentru organele noastre în doze mari.

Atunci când adrenalina ajunge la receptorii celulelor musculare ale inimii, declanșează o reacție chimică ce spune inimii să se contracteze. Dacă o doză masivă de adrenalină ajunge, acest semnal nu se oprește, iar inima nu va mai putea să se relaxeze, punând-o într-un ritm anormal care poate fi fatal.

„În general, riscurile de sănătate ale coșmarurilor sunt indirecte și sunt legate de factorii care stau la baza acestora. În cazul persoanelor vulnerabile, de exemplu, celor cu afecțiuni ale inimii, coșmarurile pot contribui indirect la moarte, deși acest lucru este rar”, susține profesoara Paunio.

Dacă ai un coșmar în care mori, corpul tău poate reacționa prea puternic stimulilor de frică, provocându-ți moartea. Cu toate acestea, potrivit Fundației Americane a Inimii, cazurile de „moarte din frică” sunt incredibil de rare și, de obicei, implică condiții preexistente ale inimii. De asemenea, nivelul de frică pe care ar trebui să-l experimentezi este probabil să depășească chiar și cele mai groaznice coșmaruri.

Coșmarurile frecvente pot crește riscul de atac de cord

Cercetătorii avertizează că somnul frecventat de coșmaruri poate fi un factor indirect al probleme de sănătate severe, inclusiv atacuri de cord, tulburări metabolice și chiar creșterea riscului de depresie sau suicid, în special în rândul celor care suferă de stres post-traumatic (PTSD).

Pentru majoritatea persoanelor, pierderea unor ore bune de somn din când în când nu reprezintă o problemă prea mare. Însă pentru 2-6% din populație, care suferă de coșmaruri frecvente, acele ore pierdute de somn se pot aduna rapid și pot cauza probleme de sănătate.

Imactul negativ asupra sănătății crește riscul de obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și accidente vasculare cerebrale. Studiile au arătat că persoanele care suferă de coșmaruri grave au de două ori mai multe șanse să dezvolte probleme cardiace.

„Stresul generat de coșmaruri poate declanșa un cerc vicios, în care frica de a dormi provoacă mai multe coșmaruri, ceea ce, la rândul său, duce la un stres suplimentar. Acest ciclu poate duce la complicații de sănătate pe termen lung”,/i>, explică profesorul Mark Blagrove, expert în coșmaruri.

Studiile recente arată că frecvența coșmarurilor poate fi un indicator important pentru medicii care tratează pacienți cu afecțiuni cardiace sau tulburări de stres. Cercetătorii coreeni, de la Universitatea din Seul, au constatat că persoanele care au coșmaruri frecvente au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta factori de risc pentru stop cardiac.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Cât de benefic este, de fapt, consumul de cafea: Importanța modului de preparare
10/11/2024 10:27

  In trecut, cafeaua era asociată cu riscuri crescute pentru sănătate. Dar cercetările din ultimul deceniu arată că, de fapt, consumul de cafea poate fi benefic pentru sănătatea&nbs ...

Ce pățești dacă bei cafea pe stomacul gol? Ora surprinzătoare la care trebuie să bei prima ceașcă
09/11/2024 12:11

 Cafeaua este băutura cu care majoritatea oamenilor isi incep ziua. Aceasta poate avea multiple efecte si beneficii, dacă este consumată corect. Medicul Mihail Pautov, specialist in chirurgie generală ...

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pământ - Sfecla roșie: proprietăți şi beneficii
08/11/2024 13:18

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pămant - Sfecla rosie: proprietăti şi beneficii Despre sfecla rosie Sfecla rosie a castigat in popularitate ca super-aliment. Studii recente sustin că s ...

Statul într-un picior îţi poate arăta cât de sănătos ești
08/11/2024 11:40

Un nou studiu a găsit dovezi că, pe măsură ce o persoană imbătraneste, echilibrul său se deteriorează mai repede decat forta musculară sau viteza de mers. „Din cunostintele noastre, o astfel de ...

Ce este mierea de mană şi care sunt beneficiile sale pentru sănătate
05/11/2024 11:00

Ce este mierea de mană şi care sunt beneficiile sale pentru sănătate Într-o lume in care sănătatea si nutritia devin tot mai importante, mierea de mană se face remarcată ca un produs apicol cu pr ...

Săptămâna naţională de conştientizare a infertilităţii - Palatul Parlamentului va fi iluminat în roz şi bleu
04/11/2024 14:26

Clădirea Palatului Parlamentului va fi iluminată in culorile roz şi bleu, luni, marţi şi miercuri, intre orele 17,00 - 21,00, pentru a marca Săptămana naţională de conştientizare a fenomenului social ...

Pui sau porc, ce îngrașă mai puțin: Mihaela Bilic, dezvăluiri despre consumul de carne
04/11/2024 10:16

Mihaela Bilic a vorbit despre consumul de carne. Potrivit specialistei, ar trebui să consumăm cat mai multă carne, pentru că aceasta contine proteine „complete”, toti cei 9 aminoacizi esentiali in canti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei