Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
Dimensiune font:
Foarte mulți oameni își visează propria moarte, iar acest tip de coșmar poate fi din cauza stresului, îngrijorărilor și presiunii din viața de zi cu zi. Experții spun că în timpul unui astfel de vis, corpul trece prin mai multe stări și poate cauza probleme grave de sănătate.
În general, coșmarurile încep la vârsta de trei sau patru ani și tind să se reducă pe măsură ce îmbătrânim. Nu s-a stabilit ce declanșează coșmarurile la nivel fiziologic, dar profesoara Tiina Paunio, expertă în somn de la Universitatea din Helsinki, a declarat pentru MailOnline că visele urâte sunt probabil legate de părți ale creierului asociate cu stresul.
În timpul viselor, nivelurile de noradrenalină, un neurotransmițător implicat în răspunsul nostru „de fugă sau luptă”, sunt de obicei scăzute. Însă, în timpul unui coșmar, acestea cresc în amigdala și în nucleul coeruleus – regiuni ale creierului asociate cu frica, anxietatea și furia.
Cum reacționăm dacă murim într-un coșmar?
În timpul unui coșmar, corpul trece printr-o stare de frică acută. Unii experți sugerează că această frică ar putea fi atât de puternică încât, literalmente, să te omoare. Aceștia explică faptul că în acel moment intens corpul intră într-o reacție „de luptă sau fugi”, eliberând o cantitate mare de substanțe chimice, inclusiv adrenalină și cortizol. Un șoc de adrenalină devine toxic pentru organele noastre în doze mari.
Atunci când adrenalina ajunge la receptorii celulelor musculare ale inimii, declanșează o reacție chimică ce spune inimii să se contracteze. Dacă o doză masivă de adrenalină ajunge, acest semnal nu se oprește, iar inima nu va mai putea să se relaxeze, punând-o într-un ritm anormal care poate fi fatal.
„În general, riscurile de sănătate ale coșmarurilor sunt indirecte și sunt legate de factorii care stau la baza acestora. În cazul persoanelor vulnerabile, de exemplu, celor cu afecțiuni ale inimii, coșmarurile pot contribui indirect la moarte, deși acest lucru este rar”, susține profesoara Paunio.
Dacă ai un coșmar în care mori, corpul tău poate reacționa prea puternic stimulilor de frică, provocându-ți moartea. Cu toate acestea, potrivit Fundației Americane a Inimii, cazurile de „moarte din frică” sunt incredibil de rare și, de obicei, implică condiții preexistente ale inimii. De asemenea, nivelul de frică pe care ar trebui să-l experimentezi este probabil să depășească chiar și cele mai groaznice coșmaruri.
Coșmarurile frecvente pot crește riscul de atac de cord
Cercetătorii avertizează că somnul frecventat de coșmaruri poate fi un factor indirect al probleme de sănătate severe, inclusiv atacuri de cord, tulburări metabolice și chiar creșterea riscului de depresie sau suicid, în special în rândul celor care suferă de stres post-traumatic (PTSD).
Pentru majoritatea persoanelor, pierderea unor ore bune de somn din când în când nu reprezintă o problemă prea mare. Însă pentru 2-6% din populație, care suferă de coșmaruri frecvente, acele ore pierdute de somn se pot aduna rapid și pot cauza probleme de sănătate.
Imactul negativ asupra sănătății crește riscul de obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arterială și accidente vasculare cerebrale. Studiile au arătat că persoanele care suferă de coșmaruri grave au de două ori mai multe șanse să dezvolte probleme cardiace.
„Stresul generat de coșmaruri poate declanșa un cerc vicios, în care frica de a dormi provoacă mai multe coșmaruri, ceea ce, la rândul său, duce la un stres suplimentar. Acest ciclu poate duce la complicații de sănătate pe termen lung”,/i>, explică profesorul Mark Blagrove, expert în coșmaruri.
Studiile recente arată că frecvența coșmarurilor poate fi un indicator important pentru medicii care tratează pacienți cu afecțiuni cardiace sau tulburări de stres. Cercetătorii coreeni, de la Universitatea din Seul, au constatat că persoanele care au coșmaruri frecvente au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta factori de risc pentru stop cardiac.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau