Pneumonia, cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
Dimensiune font:
În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă împotriva Pneumoniei oferă activiștilor, organizațiilor și indivizilor posibilitatea de a coordona acțiuni de conștientizare și de a atrage atenția asupra gravității acestei boli. Anul 2024 vine cu un nou apel pentru susținerea luptei împotriva pneumoniei, subliniind că pericolul poate apărea în orice moment și în orice loc.
Pneumonia este cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor, curmând vieţile a circa 2,5 milioane de oameni în 2019, din care peste 700.000 copii sub cinci ani. Efectele combinate ale pandemiei de COVID-19, ale schimbărilor climatice şi ale "conflictelor" alimentează o criză de pneumonie pe parcursul vieţii, punând milioane de oameni în pericol de infecţie şi deces. Pneumonia ucide mai mulţi copii decât orice altă boală infecţioasă, curmând viaţa a aproximativ 2.000 de copii sub cinci ani în fiecare zi.
Poluarea aerului este principalul factor de risc pentru decesul prin pneumonie la toate grupele de vârstă. Aproape o treime din toate decesele cauzate de pneumonie au fost atribuite aerului poluat.
Persoanele cele mai tinere şi cele foarte bătrâne sunt cele mai expuse riscului de îmbolnăvire. Copiii sunt mai afectaţi de poluarea aerului casnic în locuinţele care folosesc în mod regulat combustibili şi tehnologii poluante pentru gătit, încălzire şi iluminat. Totodată, poluarea aerului exterior, în special din cauza poluanţilor emişi de industrie şi a fumului de evacuare a instalaţiilor şi a maşinilor, afectează în mod disproporţionat sănătatea respiratorie în rândul adulţilor în vârstă.
90 la sută din decesele cauzate de poluarea aerului sunt concentrate în 40 de ţări cu venituri mici şi medii. În multe ţări africane, poluarea aerului contribuie la peste 50% din toate decesele cauzate de pneumonie. În timp ce decesele cauzate de pneumonie vizând poluarea aerului casnic sunt în scădere în Africa, acestea cresc tragic ca urmare a poluării aerului exterior, lucru valabil şi pentru Asia.
Până la apariţia noului coronavirus, pneumonia era una dintre principalele cauze ale deceselor la copiii sub cinci ani, în ciuda faptului că este uşor de prevenit şi de tratat. Persoanele care trăiesc în comunităţile sărace prezintă cel mai mare risc de a face pneumonie.
În România, conform ultimelor date ale OMS publicate în 2020, decesele cauzate de gripă şi pneumonie au ajuns la 9,357 sau 4.01% din decesele totale. Rata la aceste afecţiuni este de 26.33 la 100.000 de locuitori, ţara noastră ocupând locul 96 în lume. De altfel, decesele cauzate de gripă şi pneumonie în România se află pe locul al cincilea după bolile de inimă, accidentele cerebrovasculare, cancerul pulmonar şi bolile de ficat.
Tania DAMIAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau