Coronavirus: Ce știm și ce nu știm încă despre epidemia din China

virus   88900

Dimensiune font:

| 01-02-2020 00:35

 Rata de mortalitate, nivelul de transmisie, momentul în care un bolnav devine contagios, perioada de incubație: numeroase necunoscute împiedică încă determinarea impactului mondial al epidemiei pornite din China și provocată de un nou coronavirus, scrie AFP.

Care este rata mortalității pentru infecția cu 2019-nCoV?



Pentru moment, 213 pacienți au murit dintr-un total de 10.000 de cazuri în China. Niciun deces în afara Chinei, în condițiile în care circa o sută de bolnavi au fost identificați în 20 de țări.

La acest stadiu, nu se poate determina cu precizie rata mortalității noului coronavirus denumit 2019-nCoV, deoarece nu se știe exact câte persoane sunt infectate în realitate.

Un studiu publicat vineri în revista medicală The Lancet cifrează la 76.000 (de peste 10 ori mai mult decât estimarea oficială) numărul persoanelor infectat doar în Wuhan, epicentrul epidemiei, pe baza proiecțiilor statistice.

"2% dintre cazurile confirmate au murit, ceea ce rămâne ridicat în comparație cu gripa sezonieră", a afirmat miercuri Michael Ryan, directorul pentru programe de urgență al OMS.

Cu toate acestea, rata nu are decât un nivel indicativ și scade în fiecare zi, în condițiile în care numărul de noi cazuri crește mai repede decât cel al deceselor.

Anterior, doar două epidemii mortale au fost cauzate de un coronavirus, vasta familie din care face parte noul coronavirus: SARS (sindromul respiratoriu acut sever) și MERS (sindromul respiratoriu din Orientul Mijlociu).

Potrivit OMS, epidemia SARS a provocat moartea a 774 de oameni în lume, din 8.096 cazuri 2002/2003 înainte de a fi stopată, respectiv o rată a mortalității de 9,5%. În continuare în curs, epidemia MERS a ucis 858 de oameni din 2.494 cazuri din septembrie 2012, cu o rată a mortalității de 34,5%.

Cu titlu de comparație, OMS estimează că gripa sezonieră ucide între 290.000 și 650.000 de oameni anual în întreaga lume.

Pe lângă periculozitatea virusului, și capacitatea de transmitere determină gravitatea epidemiei. "Un virus relativ puțin agresiv poate face multe pagube dacă este contactat de mulți oameni", a reamintit Ryan.

Care este nivelul de contagiune?



Unul dintre parametrii importanți este numărul de oameni contaminați de o persoană infectată, denumit "rata de reproducție de bază" (sau R0).

În ultimele zile, mai multe estimări au fost realizate de echipe diferite de cercetători, mergând de la 1,4 la 5,5.

Cea mai recentă estimare aparține cercetătorilor chinezi, într-un studiu publicat în revista medicală americană NEJM. Aceștia apreciază că fiecare bolnav infectează în medie 2,2 persoane.

Este mai mare decât gripa sezonieră (1,3), net inferioară rujeolei, foarte contagioasă (peste 12) și comparabilă cu SARS (3).

La ce stadiu este un pacient infectat cu coronavirusul contagios?


 


Această întrebare crucială este în continuare fără răspuns.

Autoritățile chineze cred că o contagiune este posibilă chiar înainte de apariția simptomelor (cum este cazul pentru gripă dar nu și pentru SARS). Ipoteza nu a fost însă confirmată cu certitudine.

Dacă un pacient este contagios înainte de a dezvolta simptome, ar complica reperarea cazurilor și ar face mai dificil de stopat propagarea virusului.

Care este nivelul de transmise între oameni?



Majoritatea cazurilor de contagiune între oameni a fost observată în China. Dar au fost cazuri raportate și în Vietnam, Germania, Japonia, Statele Unite sau Franța.

Acest aspect a determinat OMS să califice joi epidemia drept o "urgență internațională".

"Țările dezvoltate au sisteme de sănătate solide care ar trebui să fie capabile să limiteze propagarea virusului, dar acest lucru nu este valabil pentru țările sărace", potrivit doctorului Nathalie McDermott, de la King's College din Londra.

Care este perioada de incubație a noului coronavirus?



Este vorba de perioada dintre infectarea cu virusul și apariția primelor simptome.

OMS estima luni între două și zece zile. Potrivit studiului publicat în NEJM, este vorba de o medie de 5,2 zile dar cu variații puternice în funcție de pacienți. Studii precedente realizate în Olanda estimau o medie de 5,8 zile.

Faptul că estimările sunt preliminare și imprecise justifică o "perioadă de observare sau de carantină de 14 zile pentru persoanele expuse", potrivit cercetăorilor chinezi.

Care sunt simptomele?



Tabloul clinic al bolii provocate de noul coronavirus s-a precizat după analiza primelor 99 de cazuri reperate în China, arată revista medicală The Lancet.

Toți acești pacienți aveau pneumonie (pentru trei sferturi, erau atinși amândoi plămânii), majoritatea aveau febră și tușeau.

Vârsta medie a celor 99 de pacienți era de 55 de ani, două treimi sunt bărbați și jumătate sufereau de boli cronice (probleme cardiovasculare, diabet etc). În 25 ianuarie, 11 dintre acești pacienți muriseră, 57 sunt în continuare internați și 31 au fost externați.

Nu există nici medicament nici vaccin împotriva coronavirusului, iar deocamdată se tratează simptomele, printre care febra.

"Pe măsură ce se transmite la un număr în creștere de oameni, este necesară supravegherea apariției de eventuale mutații", arată Pr Weifeng Shi, unul dintre autorii unui studiu publicat de The Lancet.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:46

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
Hormonul care rescrie corpul și mintea femeilor
01/09/2024 14:30

Estrogenul, adesea denumit „hormonul feminitătii”, joacă un rol esential in corpul unei femei, influentand numeroase functii fiziologice. Este produs in principal de ovare si este responsabil pent ...

 Remodelarea Corporală: Soluția Ideală pentru un Corp Tonifiat
30/08/2024 10:25

 Remodelarea Corporală: Solutia Ideală pentru un Corp Tonifiat  Într-o eră in care aspectul fizic si starea de bine sunt din ce in ce mai valorizate, remodelarea corporală a devenit o solut ...

Dominic Fritz: Sunt siderat și înfuriat. Aproape toți medicii din secția de chirurgie oncologică de la Spitalul Municipal sunt acuzați de procurori că au luat șpagă de la pacienți / Putem curăța corupția medicală mai ales cu ajutorul pacienților
30/08/2024 03:56

Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, spune că este „siderat si infuriat”, in conditiile in care aproape toti medicii din sectia de chirurgie oncologică de la Spitalul Municipal sunt acuzati de procurori c ...

Mită de la bolnavii de cancer - Șase medici și o asistentă de la Oncologie, sub control judiciar
29/08/2024 09:10

Sase medici si o asistentă de la Sectia de Oncologie a Spitalului Clinic Municipal de Urgentă Timisoara au fost pusi sub control judiciar, pentru că au primit mită de la pacienti aflati sub tratament sau su ...

 Află cum îți poți menține sănătatea sistemului cardiovascular
28/08/2024 12:06

 Află cum iti poti mentine sănătatea sistemului cardiovascular  Sănătatea cardiovasculară este esentială pentru buna functionare a organismului nostru, motiv pentru care aceasta necesită o at ...

‘Urgența națională’ sesizată de un fost ministru al Sănătății: ‘Poate ar trebui să regândim funcționarea acestor spitale!’
26/08/2024 10:04

Deputatul si chirurgul clujean Patriciu Achimas-Cadariu, fost ministru al Sănătătii, apreciază că ingrijirile paliative in Romania reprezintă o urgentă a sistemului de sănătate in conditiile in care, p ...

Varicool de la Holisana - un emulgel pentru varice și picioare umflate
25/08/2024 07:32

Varicool de la Holisana - un emulgel pentru varice si picioare umflate Te-ai săturat de durerile de picioare, de senzatia de greutate constantă si de varicele inestetice? Esti in căutarea produs bun care ...

”Sigur și eficient”? A apărut vaccinul cu ARN mesager împotriva cancerului de plămâni
25/08/2024 00:15

Medicii au inceput să testeze pe pacienti primul vaccin din lume impotriva cancerului pulmonar care functionează cu tehnica ARN mesager (ARNm), in timp ce expertii salută potentialul său „revolutionar” ...

Cantitatea de zahăr dintr-o sticlă de Fanta în diferite țări europene: În România e de trei ori mai mare decât în Croația și dublă față de Spania sau Olanda
25/08/2024 00:13

In Romania, in 100 ml de Fanta Orange, una dintre cele mai populare băuturi răcoritoare de pe plan local, dar si mondial, sunt peste 10 grame de zahăr. Cantitatea e de trei ori mai mare decat in Croatia si ...

FĂCĂTURA COVID DEMONSTRATĂ: Nimeni nu poate dovedi că virusul a existat. Recunoaștere oficială: Genomul SARS-CoV-2 nu a fost validat
25/08/2024 00:12

CDC nu poate confirma stiintific genomul complet al SARS-CoV-2, după cum se arată intr-un răspuns oficial, după o solicitare in baza Legii privind libertatea de informare. In solicitarea către CDC, autor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei