COVID-19 nu se dă dus - O nouă mutație alarmează OMS

+18  gn-21858511921

Dimensiune font:

| 18-08-2023 16:41

 covid-19

 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi autorităţile sanitare americane au anunţat că monitorizează îndeaproape o nouă variantă a coronavirusului ce produce Covid-19, o tulpină care ar prezenta multiple mutaţii, deşi pentru moment, impactul pe care îl are BA.2.86 nu este clar, relatează agenţia Belga şi CBS News.

OMS a decis să clasifice această nouă variantă "în categoria variantelor aflate sub monitorizare, din cauza numărului foarte mare de mutaţii (peste 30) apărute la proteina spike", a scris organizaţia în buletinul său epidemiologic privind pandemia de Covid-19, publicat joi seară.  Proteina spike este cea care dă virusului aspectul său de coroană ţepoasă şi care permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele gazdei. 

 
 


Până în prezent, această nouă variantă a fost detectată doar în Israel, Danemarca şi Statele Unite. La rândul său, CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA) a precizat că monitorizează îndeaproape această variantă.

În prezent, au fost raportate doar patru secvenţe cunoscute ale acestei variante, fără nicio legătură epidemiologică cunoscută între ele, explică OMS.

"Impactul potenţial al mutaţiilor BA.2.86 este în prezent necunoscut şi este în curs de evaluare atentă", precizează organizaţia, care subliniază încă o dată importanţa continuării monitorizării, secvenţierii şi notificării autorităţilor competente pentru a obţine o imagine exactă şi completă a pandemiei Covid-19.

OMS urmăreşte în prezent trei variante de interes ale coronaviruslui - XBB.1.5, XBB.1.16 şi EG.5 (Eris) -, iar şapte variante sunt sub supraveghere: BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 şi XBB.2.3.

Deşi, de la începutul lunii mai, OMS nu mai consideră pandemia ca fiind o urgenţă sanitară mondială, "virusul continuă să circule în toate ţările, continuă să ucidă şi continuă să se schimbe", a subliniat săptămâna trecută directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

CE ESTE ÎNGRIJORĂTOR

Încadrarea atât de rapidă a acestei tulpini BA.2.86 la categoria "variantă sub monitorizare" a OMS este neobişnuită, notează CBS News, în condiţiile în care doar patru cazuri au fost depistate cu această variantă la nivel mondial. Este prea devreme pentru a spune dacă varianta va fi mai periculoasă decât tulpinile de virus care circulă în prezent, iar agenţia ONU spune că este nevoie de mai multe date pentru a înţelege ameninţarea pe care ar putea-o reprezenta BA.2.86, dar a accelerat clasificarea ei ca variantă sub monitorizare din cauza numărului mare de modificări constatate.

Zecile de modificări genetice ale tulpinii - un salt evolutiv faţă de apariţia variantei originare a Omicron, în 2021 - a ridicat semne de întrebare în rândul virusologilor, deoarece au început să apară din nou cazuri de Covid în întreaga lume.

Mutaţiile sale includ modificări la nivelul unor părţi-cheie ale virusului, ceea ce l-ar putea ajuta să se ferească mai bine de imunitatea căpătată de organism în urma unor infecţii anterioare sau a vaccinării.

XBB.1.5 este varianta de Omicron din care au descins multe tulpini recente, iar oficialii Food and Drug Administration din SUA au ales anterior XBB.1.5 ca tulpină pentru vaccinurile de rapel din această toamnă.

BA.2.86 are însă 36 de mutaţii în raport cu varianta XBB.1.5, potrivit unui specialist citat de CBS News.

Experţii spun că informaţiile conform cărora BA.2.86 a fost depistată în ţări de pe trei continente diferite - Danemarca, Israel şi SUA - sugerează, de asemenea, că este cel puţin capabilă să se transmită pe scară largă şi ar fi putut să se răspândească nedetectată de ceva timp.

Primul caz de BA.2.86 din SUA a fost raportat de un laborator de la Universitatea din Michigan. Nu este clar dacă probele au fost colectate de la un pacient spitalizat în sistemul de sănătate condus de universitate sau de la o altă sursă.

În Danemarca, autorităţile sanitare au declarat că lucrează în prezent la cultivarea virusului, un pas esenţial pentru a evalua în continuare ameninţarea reprezentată de tulpina cu mutaţie puternică. Cele două cazuri depistate acolo nu aveau "nicio legătură epidemiologică" şi nu erau imunocompromise.

BA.2.86 VERSUS ERIS

Deocamdată, experţii spun că pentru a fi mai mult decât o "curiozitate ştiinţifică", BA.2.86 va trebui să demonstreze că poate depăşi alţi descendenţi ai variantei XBB Omicron, care se răspândesc rapid şi care sunt deja în creştere în întreaga lume.

Un descendent al XBB, o variantă numită EG.5 sau Eris, a urcat deja la aproape 1 din 5 cazuri la nivel naţional în SUA, conform estimărilor CDC publicate la începutul acestei luni.

Agenţia americană spune că BA.2.86 va rămâne agregat la părintele său îndepărtat, varianta Omicron cunoscută sub numele de BA.2, până când va atinge o prevalenţă de 1% în estimările sale ponderate.

Apariţia tulpinii are loc în timp ce producătorii de medicamente se pregătesc să lanseze luna viitoare noi vaccinuri pentru COVID-19 destinate tulpinilor XBB ale virusului, de care EG.5 este strâns legată. Moderna a anunţat joi că datele preliminare ale studiilor clinice cu privire la noile vaccinuri au confirmat "o creştere semnificativă a anticorpilor neutralizanţi" pentru EG.5.

Dar aceştia s-ar putea dovedi ineficienţi, dacă BA.2.86 reuşeşte să se răspândească mai mult. Unii specialişti cred că modificările tulpinii sunt suficiente pentru a risca să facă din vaccinurile care vizează XBB o "potrivire destul de slabă" cu BA.2.86.

Vestea bună este că BA.2.86 rămâne deocamdată o variantă rară, iar alte mijloacele de apărare puse în aplicare de organism ar putea, de asemenea, să funcţioneze în continuare pentru a respinge varianta puternic mutantă.

"Există, de asemenea, mecanisme mai largi de imunitate declanşate prin vaccinare şi infecţie care oferă o anumită protecţie împotriva bolilor grave chiar şi pentru variantele foarte puternic mutante", a declarat pentru CBS News Jesse Bloom, biolog evoluţionist la Centrul pentru Cancer Fred Hutch.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cum depistezi ouăle expirate. Cinci metode rapide pentru a le evita
01/05/2024 19:46

 Atentie la ce fel de ouă consumati de Paste: spitalele din Romania raportează an de an, in această perioadă, o explozie a cazurilor in care oamenilor li s-a făcut rău. Iată aspectele de care trebu ...

Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează începând cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei”, cod SMIS 313491
01/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ Aprilie 2024 SPRE O NOUĂ ERĂ A STOMATOLOGIEI Societatea DENTARIONCLINIQUE SRL, derulează incepand cu data de 10.04.2024, proiectul “Spre o nouă eră a stomatologiei&r ...

Societatea DORADENTAL SRL, derulează începând cu data de 03.04.2024, proiectul “Investiție în tehnologie de vârf în protetică dentară”, cod SMIS 313498
01/05/2024 09:00
6.000 de pacienți consultați de o terapeută falsă într-un spital din România. Cum verificăm competența unui psihoterapeut
30/04/2024 23:40

 3 ani de inchisoare este pedeapsa pe care a primit-o o terapeută falsă care a evaluat si a oferit consultatii intr-un mare spital din Romania, după cum a scris Hotnews.ro aici. Mii de pacienti au ...

30 aprilie, ultima zi când se pot depune candidaturile pentru alegerile din 9 iunie
30/04/2024 15:12

Astăzi este ultima zi in care se mai pot depune candidaturile pentru alegerile locale de la 9 iunie. Potrivit dispoziţiilor legale, termenul este cu 40 de zile inainte de data alegerilor pentru desemnarea pr ...

Cafeaua cu lapte poate avea un efect nebănuit asupra organismului
29/04/2024 00:05

O cafea cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic datorită combinaţiei de proteine şi antioxidanţi din această băutură, care dublează capacitatea celulelor sistemului imunitar de a lupta impot ...

16 alimente foarte bogate în minerale / Aceste elemente sunt necesare pentru funcționarea inimii și a creierului
28/04/2024 14:32

 Mineralele sunt elemente care se găsesc in pămant si in alimente si care sunt esentiale pentru viată. De exemplu, mineralele sunt necesare pentru functionarea inimii si a creierului, precum si pentru p ...

Cum susții sănătatea oaselor și a articulațiilor: 5 sfaturi pe care să le pui în practică din timp
28/04/2024 10:53

Cum sustii sănătatea oaselor si a articulatiilor: 5 sfaturi pe care să le pui in practică din timp.  Sănătatea oaselor si a articulatiilor este esentială pentru starea ta de bine. Ele protejeaz ...

Avertisment de la Protecția Consumatorilor de 1 mai: 'Atenție la mici și bere!'
28/04/2024 10:04

Refuzati produsele din carne tocată pentru care există indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, iar la cumpărarea berii fiti atenti la starea ambalajelor si aspectul lichidului, aver ...

OMS avertizează asupra excesului de antibiotice, în pandemie
28/04/2024 07:18

La nivel global, trei sferturi din persoanele spitalizate au fost tratate cu antibiotice, avertizează Organizatia Mondială a Sănătătii. Atentie! In conditiile in care doar 8% aveau intr-adevăr nevoie de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei