Cum arată primul spital din România construit integral din donații și sponsorizări/ FOTO

Dimensiune font:

| 17-06-2023 20:14

 Acum 5 ani, în iunie 2018, Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, dădea startul unui proiect incredibil - începea să construiască de la zero, din donații și sponsorizări, primul spital pentru copiii bolnavi de cancer din România. 5 ani mai târziu, spitalul este în picioare, lucrările au fost finalizate, iar acum unitatea medicală se află în proces de recepție.

Spital Dăruiește Viață 

„Cel mai mare proiect al nostru a plecat de la o gluma: dar ce, noi nu suntem în stare să facem un spital?”, mărturisește Carmen Uscatu, președinte și co-fondatoare a Asociației Dăruiește Viață. După ce va primi toate aprobările necesare în cadrul procesului de recepție, spitalul va fi donat integral statului român, iar secția de oncologie pediatrică și o parte dintre secțiile vechiului spital Marie Curie se vor muta în noua clădire.

„Se împlinesc aproape 5 ani de când am început #NoiFacemUnSpital. Au fost momente grele, am învățat enorm în anii ăștia ca să putem lua decizii, am petrecut nopți cu ochii în tavan de la presiunea uriasă pe care o simțeam. Mă gândeam tot timpul, însă, că atunci când vom termina voi simți o mare eliberare și, mai ales, o mare, mare bucurie. Și am cam terminat, dar nici eliberare și nici mare bucurie nu simt, încă... probabil, vor veni și astea la un moment dat. Sunt totuși momente tare faine, când mă uit la ce am făcut și la cum a ieșit proiectul ăsta prin ochii altora și atunci chiar pricep (pentru scurt timp, e adevărat), ce privilegiată sunt și suntem, noi echipa Daruieste Viata, să fim parte din acest proiect uriaș”, mărturisește Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.

 
 

Construcția spitalului este în acest moment finalizată, iar o parte dintre echipamente au fost și ele achiziționate. Acum, Asociația Dăruieșye Viață îi îndeamnă pe români să doneze pentru echiparea completă a spitalului (detalii aici).

În ce stadiu este acum spitalul ridicat de Asociația Dăruiește Viață:

  • Spitalul se află în proces de recepție, după ce Asociația Dăruiește Viață a finalizat lucrările de construcție și a făcut toate demersurile către autorități pentru ca spitalul să primească toate avizele necesare pentru funcționare.
  • Între timp, Asociația Dăruiește Viață lucrează alături de managementul Spitalului Marie Curie la planul de relocare și mutare efectivă (inventariere echipamente, achiziție echipamente noi etc.)
  • De asemenea, se lucrează și la proiectul pilot propus Ministerului Sănătății de către Asociația Dăruiește Viață pentru a testa un nou mod de a face management in cadrul Departamentului de Radioterapie Pediatrică din noul spital.

 

„Reconstruim Spitalul Marie Curie pentru a le oferi tuturor copiilor cu boli grave codiții de tratament ca în Vestul Europei”, este mesajul Asociației Dăruiește Viață.

Ce va aduce noul spital:

  • Primul compartiment de Radioterapie pentru copii
  • Secție de Oncologie
  • Secție de Hemato-Oncologie

 
  • Bloc Operator cu 5 săli de operație
  • Saloane individuale la Terapie Intensivă, cu acces pe baza sistemului ”mâini curate”
  • Spații pentru activități educaționale și de recreere
  • Paturi pentru părinți în saloanele unde sunt internați copiii

Spitalul va fi predat la cheie statului român: "Atunci când vine în acest spital, vrem ca pacientul să nu se simtă așa cum știm noi că ne simțim într-un spital de stat"

Odată finalizat, spitalul pentru copii bolnavi de cancer construit de Asociația Dăruiește Viață din donații va fi predat la cheie statului român.

Ce poate face însă Asociația Dăruiește Viață pentru ca, în acest spital, lucrurile să se desfășoare altfel decât în alte spitale de stat din România? "Spitalul aparține statului român, asta vrem să fie foarte clar, pentru că este construit pe terenul statului și va fi un spital al statului român. Ceea ce ne dorim noi de la acest proiect este să nu avem doar niște clădiri frumoase și niște spații care să asigure confortul pacientului, ci să trecem dincolo de asta: să avem și niște servicii medicale de calitate, iar atunci când vine în acest spital, pacientul să nu se mai simtă așa cum știm noi că ne simțim într-un spital de stat. De aceea, avem nevoie și de susținerea statului român. De fapt, avem nevoie de un parteneriat cu statul român, astfel încât aici, în acest loc în care românii și-au pus banii și încrederea lor, pentru că este un spital construit de oamenii, să testăm și un alt fel de a a face management: asta înseamnă și managementul financiar al spitalului, dar și managementul serviciilor medicale. Nu noi să facem management, ci noi, împreună cu statul român, să găsim cele mai bune căi de a schimba ceva. Pentru că tot spunem asta, de 32 de ani facem lucrurile în același fel și tot sperăm să ne fie mai bine. Iar dacă nu schimbăm ceva în felul în care gestionăm spitalele, nu are cum să ne fie mai bine", explica recent Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață, pentru HotNews.ro.

 
 

Din acest motiv, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu spun că vor merge către Guvern, Ministerul Sănătății și, probabil, către Parlament cu un proiect pilot, "să testăm aici un alt fel de a gestiona spitale și de a face lucrurile. Iar aici urmează bătălia, dar sperăm să nu fie o bătălie, ci să fie o colaborare cu statul român".

Asociația Dăruiește Viață propune autorităților un alt model de a face managementul pacientului într-un spital: "Vorbim adesea despre pacientul în centrul sistemului, elevul în centrul sistemului, dar, concret, aceste lucruri se pot face printr-o schimbare a modului în care este organizat un spital. Dacă spitalele, în România, sunt organizate pe secții, în jurul medicului, noi ne dorim un spital bazat pe centre, care sunt organizate în jurul bolii, deci al pacientului. Pacientul să fie, practic, unicul punct în jurul căruia se adună medicii pentru a îi stabili un diagnostic și un tratament. Astfel, pacientul nu va mai fi o minge de ping pong în sistem, plimbat de la un cabinet la altul și de la o investigație la alta, iar niciodată informația nu se pune la un loc, pentru a i se stabili cel mai bun diagnostic și cel mai bun tratament. Această organizare a spitalului bazată pe centre nu a inventat-o Dăruiește Viață, ci este un model care există în Europa de peste 20 de ani", arată Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

 
 

Ce va înseamna concret acest lucru? "Dacă un copil care are o tumoră cerebrală și vine la Oncologie, este diagnosticat, este operat, el nu este trimis apoi în secția de Neurochirurgie, ci este adus înapoi în secția de Oncologie, unde medicul știe cel mai bine, iar chirurgul și toți medicii care îi stabilesc un tratament vin la el, în același loc, și tratează pacientul", explică fondatoarea și președintele Asociației Dăruiește Viață.

"Asta ajută foarte mult, o abordare interdisciplinară și multidisciplinară ajută la o colaborare între medici și ajută și la eficientizarea resurselor unui spital. Evident, lucrurile acestea nu se pot întâmpla fără un training, fără suportul pe care Dăruiește Viață să îl ofere personalului medical de la Marie Curie", adaugă ea.

Dăruiește Viață speră acum să "primească voie" de la autorități pentru ca acest spital să fie altfel: "Ca să oferi și să faci un bine, trebuie să primești voie. Și acest lucru vrem noi să îl propunem autorităților, pentru a primi voie să facem un altfel de spital, în care să vedem o creștere a calității serviciilor medicale, în care pacientul chiar să conteze și în care oamenii să fie salvați", mai spune Carmen Uscatu.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

sofian

Jun 17, 2023

doamnelor, un munte de felicitări! nu mai pot adăuga nimic. nici nu-i nevoie. mi-e rușine, mare rușine cu șleahta de ticăloși, din bârlogul de 5 stele,...

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

13:35

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Municipiul Vaslui, cu sediul in municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui, telefon 0235/310.999, fax 0235/315.946, e-mail: pmv@primariavaslui.ro, cod fiscal 3337532. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -4 terenuri apartinand domeniului public al Municipiului Vaslui, in vederea amplasarii de terase provizorii, situate in municipiul Vaslui, F.N., conform caietului de sarcini, H.C.L. Vaslui nr. 151/30.04.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, identificate astfel: -T1 -suprafata de 75 mp, situat in imediata vecinatate a cladirii fostului Palat al Telefoanelor; -T2 -suprafata de 35 mp, situat pe platoul pietonal din zona Teatrului de Vara, in fata restaurantului Crama Domneasca; -T3 -suprafata de 64 mp, situat in partea dreapta fata de intrarea principala a Teatrului de Vara; -T4 -suprafata de 67 mp, situat in partea stanga fata de intrarea principala a Teatrului de Vara. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: de la sediul Municipiului Vaslui sau de pe site-ul institutiei: www.primaria vaslui.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Patrimoniu, etaj 2, cam. 210 din cadrul Municipiului Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 22.05.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Municipiul Vaslui, Registratura, municipiul Vaslui, Str. Spiru Haret nr. 2, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 02.06.2025, ora 10.00, la sediul administrativ al Pietei Centrale din municipiul Vaslui, Str. Nicolae Iorga nr. 2, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, municipiul Vaslui, Str.Stefan cel Mare nr.54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.05.2025.
Untura de urs fortifică organismul și vindecă multe afecțiuni
14/05/2025 21:37

  Untura de urs este un produs de culoare albă, cu o usoară tentă gălbuie. Se prezintă sub formă lichidă la temperatura de 27-30 grade Celsius si ca o compozitie solid ...

Sprijin financiar de 15.000 lei pentru cuplurile cu infertilitate. Program național în dezbatere
14/05/2025 12:19

Cuplurile care se confruntă cu probleme de infertilitate si isi doresc un copil pot beneficia de sprijin financiar de la stat, printr-un nou program national aflat in prezent in dezbatere publică. Potrivit pr ...

Șeful Secției de Neurochirurgie de la „Bagdasar-Arseni” şi managerul Institutului de Neurologie, sub control judiciar pentru mită
14/05/2025 12:08

 Radu-Mircea Gorgan, seful Sectiei de Neurochirurgie din Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni”, si Corneliu Toader, manager al Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurov ...

Criza medicamentelor generice se adâncește. Producătorii avertizează asupra impactului creșterii euro și cer măsuri urgente
14/05/2025 11:30

Criza medicamentelor generice din Romania, nerezolvată de ani de zile de autorităti, riscă să se agraveze in perioada următoare, pe fondul cresterii cursului valutar euro/leu. Producătorii trag un nou sem ...

Semnal de alarmă! Peste 60% dintre români suferă de afecțiuni gingivale
14/05/2025 11:09

Colegiul Medicilor Stomatologi din Romania (CMSR) trage un semnal de alarmă cu privire la starea precară a sănătătii orale in randul populatiei. Potrivit celui mai recent studiu national realizat de CMSR i ...

 România, locul al doilea în Uniunea Europeană la mortalitatea prin cancer ovarian
14/05/2025 09:51

Cancerul ovarian este, in continuare, una dintre cele mai tăcute si agresive boli oncologice care afectează femeile. Desi medicina a avansat spectaculos, această formă de cancer ginecologic rămane greu d ...

Alimentul care nu trebuie să lipsească din bucătăria ta: Previne atacul de cord, reglează tensiunea și scade glicemia
14/05/2025 06:38

Lintea, aliment de bază in multe diete, ajută la prevenirea atacului de cord, sustine medicul endocrinolog Francisco Rosero. El recomandă consumul zilnic de leguminoase pentru trei beneficii esentiale: imbun ...

Celulita, boala care duce la izolare socială
13/05/2025 15:50

Într-o lume care valorizează aparenta mai presus de structură, celulita a fost ani de zile redusă la un detaliu cosmetic neglijabil sau ironizat. În realitate, insă, celulita este o afectiune cr ...

Românii vor putea efectua apeluri video către 112. De când va fi disponibilă funcția?
13/05/2025 15:03

 Romanii vor putea efectua apeluri video către 112. De cand va fi disponibilă functia? Serviciul de Telecomunicaţii Speciale lucrează la o nouă aplicaţie Apel 112 care va avea opţiuni suplimentare. ...

Care sunt primele semne de diabet, boală ce afectează 11% dintre români
12/05/2025 11:36

 Sete intensă, urinări frecvente si oboseală neobisnuită pot fi primele semne ale diabetului, afectiunea care perturbă metabolismul zahărului in organism. Cu cat sunt observate mai devreme, cu atat r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei