Cum combați respirația urât mirositoare

halitoza

Dimensiune font:

| 01-04-2022 11:59

Respirația urât mirositoare este denumită, în termeni medicali, halenă sau halitoză. Dincolo de stânjeneala socială pe care o produce, halena este un posibil simptom al problemelor orale, ceea ce impune un consult stomatologic pentru o evaluare atentă și pentru prevenirea apariției complicațiilor cum ar fi abcesul dentar sau parodontoza.

Ce este halitoza
Halitoza este respirația urât mirositoare. Halitoza este foarte frecventă, inclusiv în rândul copiilor. La unele persoane, halitoza a devenit deja o problemă cronică, în timp ce, în cazul altora, poate fi vorba mai degrabă despre episoade izolate.
Deși e atât de frecventă, halena poate fi tratată relativ ușor prin schimbarea stilului de viață și a alimentației, prin acordarea atenției cuvenite igienei orale și, uneori, prin aplicarea unor tratamente stomatologice periodice.
Care sunt cauzele halenei?
Halitoza poate fi determinată de o mare varietate de cauze, printre care menționăm:
Alimentele: ceapa și usturoiul sunt cele mai bine cunoscute pentru că imprimă respirației un miros specific. Inclusiv după digestie, aceste alimente pot întreține halena.
Igiena orală deficitară: resturile de mâncare se degradează în cavitatea orală și degajă un miros neplăcut. Bacteriile care se hrănesc cu aceste resturi formează placa bacteriană și tartrul, care determină inflamarea gingiilor și apariția halenei. Utilizarea aței dentare și a periuței interdentare în rutina zilnică sunt remedii rapide pentru acest tip de halenă.
Fumatul: produsele cu tutun au un miros specific, pe care nu ai cum să nu îl recunoști. Dar tutunul mai are și dezavantajul de a determina iritarea gingiilor, ceea ce întreține și accentuează halena.
Gura uscată: dacă nu te hidratezi suficient, de pildă, sau pe timpul nopții secreția de salivă scade, atunci bacteriile se vor înmulți cu rapiditate și vor apărea mirosuri neplăcute.
Tipul de alimentație: în special în cazul dietelor bazate pe proteine și grăsimi, descompunerea acestora în tubul digestiv generează o cantitate crescută de ketone, care imprimă respirației un miros specific.
Infecțiile: fie că este vorba despre infecții dentare sau gingivale sau infecții laringiene, nazale, sinuzite sau amigdalite, toate au potențialul de a imprima respirației un iz neplăcut.

Cum se tratează halitoza?
Pentru tratarea eficientă a halitozei este necesară îndepărtarea cauzelor care o produc. Dacă pentru alimentele cu ceapă și usturoi decizia este una asumată și majoritatea oamenilor își aleg cu atenție momentele în care să le consume, în restul situațiilor lucrurile nu mai sunt la fel de simple.
Transformă igiena orală într-o prioritate. Există regula celor 3 C ai igienei orale, care trebuie să fie continuă (fără pauze mai mari de 24 ore), corectă (să folosești periuța și pasta potrivite, cu care să faci un periaj corect) și completă (periaj, ață dentară, apă de gură). Nu uita să cureți dinții și limba după fiecare masă - și pe limbă se adună o mulțime de resturi alimentare.
Consumă suficientă apă și încearcă să îți reglezi alimentația. Organismul are nevoie de cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a fi hidratat și pentru a funcționa în parametri optimi. Consumul de apă este foarte important și pentru eliminarea promptă a reziduurilor metabolice din organism, ceea ce îmbunătățește, printre altele, și respirația.
Vizitează-ți periodic medicul stomatolog. Un control la fiecare șase luni este suficient pentru a preveni apariția problemelor și pentru a interveni prompt în fazele incipiente ale acestora. Medicul îți poate recomanda o apă de gură sau o pastă de dinți cu efect antibacterian, poate evalua când este cazul să aplice un detartraj, poate apela la un periaj profesional și poate remedia eventualele carii imediat ce au apărut.
Cum previn apariția halitozei?
Există câteva reguli simple, care se pot transforma în obiceiuri care să îți mențină sănătatea orală și calitatea respirației:
Spălarea dinților de minimum două ori pe zi, preferabil după fiecare masă
Folosirea regulată a aței dentare și a apei de gură
Spălarea limbii
Schimbarea periuței dentare la două - trei luni
Vizitele regulate la medicul stomatolog, măcar o dată la șase luni
Folosirea apei saline sau a soluției de bicarbonat de sodiu pentru clătirea periodică a gurii
Consumul de alimente probiotice, ananas și ceai verde.

Sursa foto: Dentamerica

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Doctorița din scandalul copilului mort de la Târgu Jiu, tratamente în parcare. În trecut fusese condamnată pentru moartea unei tinere
16/11/2024 00:37

O doctorită implicată in cazul copilului mort la Spitalul de Urgentă din Targu Jiu a fost filmată in timp ce trata pacienti in parcare contra-cost. In trecut femeia a fost condamnată pentru ucidere din cul ...

Ministrul Rafila: Nu există restricţii la numărul paturilor de paliaţie şi a finanţării de la CNAS
16/11/2024 00:26

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, la Oradea, că nu există restricţii in privinţa numărului paturilor de paliaţie din spitale şi a finanţării acestora de Casa Naţională de ...

Viitorul nu arată deloc bine. Tinerii sunt tot mai anxioși, disperați și speriați. Ce este solostalgia?
15/11/2024 12:03

O nouă formă de suferintă psihologică afectează generatia tanără la nivel global. Sase din zece tineri se simt speriati, anxiosi si disperati cand se gandesc la viitorul planetei, iar specialistii au num ...

Bolile copilăriei - cum să te pregătești pentru reîntoarcerea copilului în colectivitate
15/11/2024 10:25

Bolile copilăriei - cum să te pregătesti pentru reintoarcerea copilului in colectivitate Revenirea in colectivitate după vacantă poate fi un moment marcat de entuziasm pentru copilul tău, dar si de provo ...

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei