Cum combați respirația urât mirositoare
Dimensiune font:
Respirația urât mirositoare este denumită, în termeni medicali, halenă sau halitoză. Dincolo de stânjeneala socială pe care o produce, halena este un posibil simptom al problemelor orale, ceea ce impune un consult stomatologic pentru o evaluare atentă și pentru prevenirea apariției complicațiilor cum ar fi abcesul dentar sau parodontoza.
Ce este halitoza
Halitoza este respirația urât mirositoare. Halitoza este foarte frecventă, inclusiv în rândul copiilor. La unele persoane, halitoza a devenit deja o problemă cronică, în timp ce, în cazul altora, poate fi vorba mai degrabă despre episoade izolate.
Deși e atât de frecventă, halena poate fi tratată relativ ușor prin schimbarea stilului de viață și a alimentației, prin acordarea atenției cuvenite igienei orale și, uneori, prin aplicarea unor tratamente stomatologice periodice.
Care sunt cauzele halenei?
Halitoza poate fi determinată de o mare varietate de cauze, printre care menționăm:
Alimentele: ceapa și usturoiul sunt cele mai bine cunoscute pentru că imprimă respirației un miros specific. Inclusiv după digestie, aceste alimente pot întreține halena.
Igiena orală deficitară: resturile de mâncare se degradează în cavitatea orală și degajă un miros neplăcut. Bacteriile care se hrănesc cu aceste resturi formează placa bacteriană și tartrul, care determină inflamarea gingiilor și apariția halenei. Utilizarea aței dentare și a periuței interdentare în rutina zilnică sunt remedii rapide pentru acest tip de halenă.
Fumatul: produsele cu tutun au un miros specific, pe care nu ai cum să nu îl recunoști. Dar tutunul mai are și dezavantajul de a determina iritarea gingiilor, ceea ce întreține și accentuează halena.
Gura uscată: dacă nu te hidratezi suficient, de pildă, sau pe timpul nopții secreția de salivă scade, atunci bacteriile se vor înmulți cu rapiditate și vor apărea mirosuri neplăcute.
Tipul de alimentație: în special în cazul dietelor bazate pe proteine și grăsimi, descompunerea acestora în tubul digestiv generează o cantitate crescută de ketone, care imprimă respirației un miros specific.
Infecțiile: fie că este vorba despre infecții dentare sau gingivale sau infecții laringiene, nazale, sinuzite sau amigdalite, toate au potențialul de a imprima respirației un iz neplăcut.
Cum se tratează halitoza?
Pentru tratarea eficientă a halitozei este necesară îndepărtarea cauzelor care o produc. Dacă pentru alimentele cu ceapă și usturoi decizia este una asumată și majoritatea oamenilor își aleg cu atenție momentele în care să le consume, în restul situațiilor lucrurile nu mai sunt la fel de simple.
Transformă igiena orală într-o prioritate. Există regula celor 3 C ai igienei orale, care trebuie să fie continuă (fără pauze mai mari de 24 ore), corectă (să folosești periuța și pasta potrivite, cu care să faci un periaj corect) și completă (periaj, ață dentară, apă de gură). Nu uita să cureți dinții și limba după fiecare masă - și pe limbă se adună o mulțime de resturi alimentare.
Consumă suficientă apă și încearcă să îți reglezi alimentația. Organismul are nevoie de cel puțin doi litri de apă pe zi pentru a fi hidratat și pentru a funcționa în parametri optimi. Consumul de apă este foarte important și pentru eliminarea promptă a reziduurilor metabolice din organism, ceea ce îmbunătățește, printre altele, și respirația.
Vizitează-ți periodic medicul stomatolog. Un control la fiecare șase luni este suficient pentru a preveni apariția problemelor și pentru a interveni prompt în fazele incipiente ale acestora. Medicul îți poate recomanda o apă de gură sau o pastă de dinți cu efect antibacterian, poate evalua când este cazul să aplice un detartraj, poate apela la un periaj profesional și poate remedia eventualele carii imediat ce au apărut.
Cum previn apariția halitozei?
Există câteva reguli simple, care se pot transforma în obiceiuri care să îți mențină sănătatea orală și calitatea respirației:
Spălarea dinților de minimum două ori pe zi, preferabil după fiecare masă
Folosirea regulată a aței dentare și a apei de gură
Spălarea limbii
Schimbarea periuței dentare la două - trei luni
Vizitele regulate la medicul stomatolog, măcar o dată la șase luni
Folosirea apei saline sau a soluției de bicarbonat de sodiu pentru clătirea periodică a gurii
Consumul de alimente probiotice, ananas și ceai verde.
Sursa foto: Dentamerica
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau