Flora intestinală ne influenţează starea de sănătate mintală

1 tulburari Dr Bianca Oroian

Dimensiune font:

| 22-07-2022 15:30


Medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi spun că starea noastră de bine este influenţată de alimentele pe care le mâncăm. Altfel spus, medicii de la Socola au constatat că problemele de sănătate mentală și modificările compoziției florei intestinale au arătat că aceasta din urmă poate reprezenta un factor cheie pentru dezvoltarea unei susceptibilități față de diferite tulburări psihice precum depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, schizofrenia sau tulburarea de spectru autist.
Toate aceste disfuncţii apar pentru că tractul gastrointestinal este populat de o gamă largă de zece tipuri de bacterii, virusuri, fungi ce ajung la nivelul colonului. „Această populație este numită microbiotă intestinală și s-a demonstrat că influențează creierul, atât funcția sa, prin producerea de neurotransmițători (dopamină, serotonină, acetilcolină, melatonină), cât și prin toxinele bacteriene. De asemenea, microbiota intestinală joacă un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar, protejează organismul împotriva agenților infecțioși, ajută la reducerea numărului de agenți patogeni și contribuie la sinteza de vitamine B1, B6, B12, K”, a spus dr. Bianca Oroian, medic psihiatru la Insitutul de Psihiatrie Socola.
Compoziția microbiotei nu numai că este unică pentru fiecare persoană în parte, dar se poate modifica și fluctua în funcție de fiecare etapă a vieții. „Pe parcursul primilor doi ani de viață, microbiota nou-născuților se află într-o continuă schimbare, devenind din ce în ce mai diversă, astfel încât la 3 ani populația de microorganisme a unui copil este foarte asemănătoare cu cea a unui adult. Desigur, factori precum consumul de antiobiotice, mai ales în copilărie, sau o dietă inadecvată pot produce mari schimbări în ceea ce privește integritatea și stabilitatea acestei colonii microbiene. Când ne referim la un adult, factori precum genetica personală, zona geografică de origine, dieta, stilul de viață, dar și nivelul de stres perceput pe tot parcursul vieții pot influența sănătatea microbiotei. Prin această variabilitate a sa putem înțelege de ce oamenii reacționează diferit la același tip de mâncare, de ce unii răspund mai bine la unele medicamente decât alții sau chiar de ce unii indivizi au o calitate mai bună a somnului. Atunci când microbiota suferă dezechilibre apare disbioza. Această perturbare duce la o apărare deficitară împotriva speciilor patogene, slăbind sistemul imunitar și făcându-ne vulnerabili în fața diverselor pericole”, spunde dr. Bianca Oroian.
Mai mult, efectele unei microbiote alterate nu sunt limitate la nivel gastrointestinal, ci pot afecta inclusiv sănătatea pielii, a părului, a aparatului cardiovascular, a sistemului nervos, jucând uneori un rol chiar în apariția diabetului, a patologiilor oncologice sau inflamatorii. „Semne și simptome ale disbiozei intestinale pot fi tulburări de tranzit, meteorism abdominal, crampe abdominale, deficiențe nutriționale, acnee, psoriazis, eczeme ale pielii, astm, oboseală cronică, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, anxietate, depresie, cefalee”, spune dr. Bianca Oroian.
Consumul de antibiotice într-un mod necontrolat, alarmant

De remarcat este faptul că în ultima perioadă au apărut din ce în ce mai multe semnale de alarmă care vizează consumul de antibiotice într-un mod necontrolat. De aceea este important ca administrarea lor să se facă doar la recomandarea medicului, respectând indicațiile acestuia referitoare la modul de administrare, precum și la durata tratamentului.
Scurtarea sau prelungirea perioadei de administrare a medicamentelor poate cauza dezechilibre ale microbiotei, dar și un răspuns inadecvat la tratament.
Utilizarea excesivă a antibioticelor va duce la o rezistență microbiană, astfel încât respectivii germeni vor deveni din ce în ce mai greu de tratat, limitând opțiunile terapeutice. „Mai mult decât atât, s-au efectuat multiple studii care au arătat o corelație directă între tratamentele dese sau de lungă durată ce utilizează antibiotice și riscul de a dezvolta o tulburare din spectrul anxietății. De asemenea, în ceea ce privește tulburarea depresivă, s-a observat o legătură dublă între microbiotă și această patologie, în sensul că se pot influența reciproc”, spune dr. dr. Bianca Oroian.
Există însă şi veşti bune. Prin ajustarea și îmbunătățirea stilului de viață, a dietei, a ritmului circadian, microbiota intestinală se poate „bucura” de o prevalență crescută de bacterii benefice, influențând astfel, într-un sens pozitiv, și patologia psihiatrică de bază. „Flora intestinală (microbiota) modulează proteine și neurotrofine implicate în dezvoltarea cerebrală și în neuroplasticitate (capacitatea creierului de a se adapta, de a forma noi conexiuni între neuroni). Cercetările arată că astfel de modificări stau la baza patofiziologică a schizofreniei. Schimbări ale compoziției microbiotei se află de asemenea în legătură cu procesele cognitive, cu memoria, atenția și concentrarea”,spune dr. Bianca Oroian.
Tulburările psihice trebuie abordate cât mai complex
Chiar și stresul, un termen cu care suntem deja familiarizați în viața de zi cu zi, unde totul se desfășoară într-un ritm accelerat, unde cerințele cresc din ce în ce mai mult, fie că vorbim de locul de muncă sau de îndatoriri multiple în viața de familie, devine la un moment dat un factor direct care schimbă compoziția microbiotei intestinale. „Stresul cronic, în cazul căruia organismul nu reușește să decupleze siguranța și rămâne cantonat într-o stare continuă de tensiune, crește susceptibilitatea de a dezvolta o tulburare mentală. Este, așadar, important să ne fixăm atenția spre aspectele stilului nostru de viață pe care le putem modifica, precum reducerea zahărului, consumului de băuturi alcoolice și evitarea aditivilor alimentari. De asemenea, se recomandă o igienă orală bună, care să nu permită bacteriilor să se dezvolte în exces la acel nivel”, spune dr. Bianca Oroian.
De aceea pre- și probioticele sunt foarte importante pentru alimentație. „Probioticele sunt organisme vii, cu rol în digerarea corectă a alimentelor, asimilarea completă a nutrienților și întărirea sistemului imunitar, iar prebioticele au rolul de a hrăni probioticele, de a susține dezvoltarea coloniilor și avansarea lor prin tractul digestiv. Prebiotice găsim în surse naturale precum cereale integrale (ovăz, grâu), banane, ceapă, usturoi, sparanghel, praz, miere, iar probiotice în alimente precum iaurt, lapte bătut, brânzeturi, chefir, sana, varză sau murături”, spune dr. Bianca Oroian.
În concluzie, atunci când ne confruntăm cu o tulburare psihică, indiferent de gradul de gravitate perceput, ar trebui să avem o abordare cât mai complexă a intervenției terapeutice și să acordăm importanță tuturor aspectelor, pentru că factori aparent minori precum sănătatea tractului gastrointestinal sau nivelul zilnic de stres pot produce diferențe majore în prognosticul și evoluția unei anumite patologii.
Laura RADU

***
În primele șase luni ale anului 2020, la Institutul de Psihiatrie Socola au fost diagnosticate 2.275 de persoane cu depresie, în primele șase luni din 2021 – 2.366 de persoane, pentru ca în primele șase luni din 2022 numărul acestora să fie de 2.490. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii?
22/11/2024 11:37

Cum ajută orotatul de magneziu sănătatea inimii? Magneziul joacă un rol important in sănătatea cardiovasculară, insă nu toate formele administrate printr-un tratament sunt la fel de eficiente pentru pe ...

Pacienții cu dizabilități, expuși unui risc major de sănătate din cauza deciziilor legislative
21/11/2024 15:01

O decizie recentă a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputatilor a generat ingrijorări majore in randul specialistilor si pacientilor, punand in pericol accesul persoanelor cu dizabilităti la servicii m ...

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii
21/11/2024 13:32

Ce este Turmericul şi ce beneficii are asupra sănătăţii Curcuma longa, cunoscuta si ca turmeric, este o planta din familia ghimbirului, originara din sud-estul Asiei, fiind comercializata mai ales in Indi ...

Dezvăluiri absolut incredibile de la un mare spital din Iași: Medici acuzați că se drogau în timpul gărzilor
21/11/2024 11:09

  Este anchetă uriasă la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi. Doi medici sunt vizati de către procurorii DIICOT pentru consum de droguri. Acestia s-ar fi drogat chiar in timp ce erau ...

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie
20/11/2024 12:24

ZAHĂRUL - ucigaşul tăcut din alimentaţie ,,Pentru o viata sanatoasa evitati excesul de sare, zahar si grasimi’’. Auzim probabil prea des acest indemn insa nimeni nu ne spune ce inseamna acest e ...

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de demență
19/11/2024 12:30

Consumul de nuci este asociat cu un risc mai scăzut de dementă Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete&rdqu ...

Astenia de toamna. Realitate sau mit?
19/11/2024 11:33

Astenia de toamna. Realitate sau mit? Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbari ...

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
18/11/2024 13:02

Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp   Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esential in sănătatea noastră, indeplinind peste ...

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi
18/11/2024 11:17

Usturoiul - Beneficii cunoscute şi mai puţin cunoscute ale consumului de usturoi  Cunoscut in mod special datorita aromei inconfundabile si gustului pe care il confera preparatelor culinare, usturo ...

Peste 10.000 de candidaţi susţin duminică examenul de intrare în rezidenţiat
17/11/2024 08:01

Ministerul Sănătătii organizează duminică, 17 noiembrie, concursul national de intrare in rezidentiat 2024, sub formă de test-grilă cu 200 de intrebări. Conform datelor oficiale, sunt inscrisi 10.575 de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei