Ne putem infecta cu coronavirus de la aerul condiționat? Avertismentul unui medic infecționist
Dimensiune font:
Vine în curând vara și foarte mulți oameni se întreabă dacă va fi sau nu periculos să utilizeze aerul condiționat în mașină, acasă, la serviciu, în spațiile închise, și dacă masca i-ar putea proteja de o eventuală infecție cu coronavirus transmisă prin instalația de răcire a aerului.
Principiul de a nu se transmite boala este aerisirea foarte bună a spațiilor, spune profesorul Virgil Musta, medic infecționist la Timișoara. Doar că dacă aceste spații sunt ventilate cu instalații de aer condiționat care nu îndeplinesc condițiile de a avea un filtru cu efect bactericid sau dacă acest filtru nu este schimbat conform recomandărilor, a
tunci da, pot reprezenta o sursă de contaminare, a arătat dr. Virgil Musta, marți seara, la Digi24.
În cazul aerului condiționat din mașină, acela poate mai degrabă să slăbească imunitatea organismului. Sunt acele teorii din medicina indiană și chinezească care spun că vântul slăbește organismul. De aceea, persoanele care stau în aer condiționat, unele dintre ele, răcesc foarte ușor după aceste expuneri, a explicat prof. Musta.
Avocatul care a apărat România la CEDO: Statul român are obligaţia de a contesta hotărârea în cazul Kovesi
În încăperi, este recomandabil ca acestea să fie foarte bine aerisite, nu neapărat cu aer condiționat, care, dacă nu are filtrele de securitate în regulă, s-ar putea să reprezinte un focar de contaminare. Există filtre speciale pentru aer condiționat, care sunt făcute pentru a steriliza aerul, dar sunt foarte scumpe și nu toate echipamentele de aer condiționat au aceste filtre, atrage atenția medicul.
Depinde, pe de altă parte, și despre ce fel de spații vorbim, dacă sunt spații de locuit, unde practic numai persoanele din respectiva casă pot contamina aerul, sau spații comune, de birouri, unde nu știi dacă sunt persoane bolnave purtătoare de virus și care pot contamina aerul. Dacă aceste instalații nu au filtre speciale, ele reprezintă o sursă de contaminare. În asemenea spații, indiferent dacă se folosește sau nu aerul condiționat, este important să purtăm masca și să păstrăm acea distanță de 2 m.
Problema este dacă este bine să funcționeze aerul condiționat sau dacă nu cumva este mai bine aerisim încăperile. Pentru că o aerisiere bună și o ventilare naturală a acestor încăperi poate că este mai bună decât o instalație de aer condiționat care nu îndeplinește condițiile de curățire a aerului, subliniază medicul Musta.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau