OMS cere Bulgariei să nu mai cultive tutun
Dimensiune font:
Cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, marcată în fiecare an pe 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut Bulgariei să renunţe la culturile de tutun care pun viaţa în pericol, a declarat miercuri, la Sofia, dr. Mihail Okoliski, reprezentantul Bulgariei la OMS.
Tema Zilei Mondiale Fără Tutun este „Avem nevoie de hrană, nu de tutun” şi are drept scop creşterea gradului de conştientizare pentru cultivatorii de tutun cu privire la producţia de culturi alternative şi oportunităţile de comercializare, şi încurajarea acestora să cultive culturi durabile şi hrănitoare. De asemenea, ea are drept scop expunerea eforturilor industriei tutunului de a interfera cu încercările de a înlocui cultivarea tutunului cu culturi durabile, contribuind astfel la criza alimentară globală.
Deşi tutunul este acum o „cultură marginală” în Bulgaria, continuă să i se acorde subvenţii mari, a remarcat economistul dr. Dimitar Sabev de la Institutul de Cercetări Economice din cadrul Academiei Bulgare de Ştiinţe (BAS).Sabev a adăugat că este evident că renunţarea la tutun duce la prosperitate pentru populaţia locală. El a dat exemplu, în acest sens, satul Breznitsa din municipiul Gotse Delchev din sud-vestul Bulgariei.
„Acolo, din 2013, toţi sătenii au trecut la zmeură, căpşuni, alune şi ciuperci, arată datele”, a spus Sabev.
Medicul pneumolog dr. Sofia Angelova a subliniat că, potrivit datelor din 2020 de la Centrul Naţional de Sănătate Publică şi Analiză, 39,4% dintre bulgari fumează, cei mai activi fiind cei cu vârsta între 45 şi 55 de ani. Specialistul a subliniat, de asemenea, că tinerii şi copiii folosesc dispozitive electronice pentru tutun.
Tutunul este responsabil pentru aproximativ 8 milioane de decese pe an la nivel mondial, a spus Okoliski. Industria tutunului este singura din lume care ucide mai mult de jumătate dintre utilizatorii săi, a adăugat el.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau