Principalii factori de risc in boala Alzheimer si stadiile afectiunii
Dimensiune font:
Principalii factori de risc in boala Alzheimer si stadiile afectiunii
Domeniul medical a inregistrat in ultimele decenii progrese semnificative. Cu toate acestea, exista in continuare numeroase afectiuni care au un impact negativ asupra unui numar foarte mare de persoane la nivel mondial pentru care nu a fost identificat un tratament care sa ajute la vindecare. In randul acestor afectiuni se numara inclusiv boala Alzheimer. Aceasta afectiune de natura progresiva conduce la degenerarea celulelor neuronale astfel incat in final se ajunge la moartea celulelor respective.
Alzheimer este afectiunea neurodegenerativa care este cea mai des intalnita in randul cauzelor care produc dementa. Avand in vedere severitatea si gravitatea consecintelor pe care aceasta afectiune le are atat in cazul pacientului, cat si in impactul asupra familiei acestuia, diagnosticarea rapida este varianta optima in incercarea de a limita progresul in cazul bolii si a consecintelor stadiilor avansate in Alzheimer.
Boala Alzheimer si factorii de risc in aceasta afectiune neurodegenerativa
Exista numeroase studii care semnaleaza care sunt acei factori de risc care pot duce la dezvoltarea acestei afectiuni neurodegenerative. Principalul factor de risc este varsta de peste 60-65 de ani. Persoanele care ajung la aceasta varsta sunt cele mai predispuse la Alzheimer.
Al doilea factor de risc este istoricul familial sau ereditatea. Pentru persoanele care au sau au avut rude de gradul I afectate de Alzheimer exista un risc mai ridicat in a dezvolta aceasta afectiune comparativ cu restul populatiei.
Tot in randul riscurilor majore este si diagnosticarea cu Sindrom Down. Lista factorilor de risc continua cu expunerea la anumite substante toxice pentru un timp indelungat, substante precum pesticide, substante chimice industriale sau anumite surse de poluare.
Un factor care poate favoriza instalarea bolii Alzheimer este stilul de viata. Diferite afectiuni cronice asa cum sunt hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau obezitatea sunt considerati in randul factorilor de risc care pot duce la instalarea Alzheimer. Tot in privinta stilului de viata trebuie amintit si sedentarismul, fumatul sau consumul de alcool in exces.
Desi poate parea greu de crezut, inclusiv nivelul de educatie este regasit in randul factorilor de risc. Studiile indica faptul ca pacientii diagnosticati cu boala Alzheimer sunt mai degraba regasiti randul persoanelor care nu acorda atata importanta si timp educatiei continue. Nu in ultimul rand trebuie mentionat la factorii de risc loviturile in zona capului, traumatismele craniene sau traumatismele cerebrale.
Care sunt stadiile in boala Alzheimer?
In functie de manifestari si de gradul de avansare al bolii, Alzheimer este o afectiune care poate sa se manifeste la diferite stadii de evolutie. Faza lejera este caracterizata prin dificultati de gandire, pierderi usoare de memorie, dificultati in rezolvarea sarcinilor complexe, modificari de personalitate sau ratacirea anumitor bunuri de valoare. Stadiul moderat vine cu stari de confuzie, pierderi de memorie si necesitatea pacientilor de a beneficia de asistenta pentru ingrijirea zilnica sau rezolvarea anumitor sarcini.
Stadiul sever inseamna declinul continuu al functiei mentale. In acest stadiu apare incapacitatea de a comunica coerent si nevoia zilnica de asistenta pentru cele mai simple sarcini cotidiene pe care pacientul trebuie sa le desfasoare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau