Schimbarea orei ne poate afecta sănătatea
Dimensiune font:
Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost cea mai lungă noapte din acest an. Ora 4 a devenit ora 3. Trecerea la ora de iarnă ne aduce o oră de somn în plus, dar ne poate influenţa şi sănătatea şi starea de bine, şi poate aduce modificări în comportamentul oamenilor.
De cele mai multe ori, în prima săptămână după schimbarea orei ne plângem că nu ne putem trezi dimineaţa sau că avem insomnii din cauza noului orar.
În primele zile de la trecerea la ora de iarnă putem fi mai irascibili, putem avea insomnii, să resimţim oboseală, putem fi mai melancolici, dar că importantă este rezilienţa şi capacitatea noastră de adaptare la schimbare.
După schimbarea orei de iarnă întâmpinăm oarecare dificultate de a adormi după noua oră. Asta deoarece corpul omenesc încă nu este pregătit pentru somn la acel moment. Acest lucru poate avea efect asupra calităţii somnului.
De asemenea, din cauza schimbării orei ne trezim cu dificultate iar în timpul zilei avem stări de oboseală şi somnolenţă. „Afectarea este în primul rând la nivel hormonal, pentru că secreţia de melatonină ajută la reglarea ritmului circadian. Melatonina facilitează trecerea din starea de veghe la somnul consistent şi de calitate. Este important să menţinem programul de somn. Nemaifiind lumină la fel de mult, aşa cum este în timpul sezonului cald, senzaţia noastră este că trebuie să mergem mai devreme la culcare sau ne expunem mai mult la lumina albastră produsă de ecranele telefoanelor şi computerelor. Uneori, în sezonul rece, apar stări de depresie sau anxietate tocmai pentru că avem impresia că nu mai aven timp să facem mai nimic sau pentru că e urât afară”, spune psihologul Liliana Luca, de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi.
Aşadar, trecerea de la ora de vară la cea de iarnă este un adevărat exerciţiu de adaptare. „Nu putem controla totul. Important este găsirea resurselor interne pentru a ne adapta mereu la situaţiile cu care ne confruntăm în viaţă. Nu putem controla viaţa şi oamenii, dar putem să ne controlăm pe noi”, spune psihologul Liliana Luca.
Specialiştii ne recomandă ca pentru a ne acomoda mai uşor cu ora de iarnă să ne schimbăm treptat rutina de somn, adormind şi trezindu-ne la noua oră. De asemenea, atunci când dorim să ne culcăm e bine să avem o cameră fără televizor şi telefoane mobile, cu un pat comod, draperii opace şi să avem o temperatură agreabilă.
Tot specialiştii ne recomandă limitarea expunerii la dispozitive electronice înainte de culcare, exerciţii de meditaţie, asociate cu ascultatul muzicii liniştitoare sau cu cititul. „Când nu înţelegem ce se întâmplă, când avem sentimentul că nu ne mai adaptăm cerinţelor, atunci când nu putem dormi, trebuie să apelăm la specialist. Somnul este o nevoie vitală. Poţi să nu dormi o noapte, două, mai mult nu e normal. Atunci când plângi mult prea repede, ai impresia că nu te mai poţi concentra, e nevoie să se apeleze la sfatul unui specialist”, spune psihologul Liliana Luca.
Deşi în această perioadă avem tendinţa să socializăm mai puţin, pentru că se întunecă mai devreme, şi simţim nevoia să stăm mai mult în casă, specialiştii ne îndeamnă să ne bucurăm de frumuseţea toamnei sau a iernii şi să petrecem mai mult timp în natură sau cu prietenii. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau