Tusea convulsivă și sugarii. Primele decese
Dimensiune font:
Tusea convulsivă a provocat decesul a doi sugari, anunță Institutul Național de Sănătate Publică.Este vorba despre doi sugari: unul de 4 luni, din București, vaccinat corespunzător vârstei, cu 2 doze de vaccin, dar încă prea mic pentru a dezvolta o imunitate solidă; altul de 24 de zile, din județul Iași, nevaccinat (neeligibil).
În primele 4 luni ale anului 2024, în țara noastră, au fost înregistrate 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere de 7 ori față de cele 16 cazuri înregistrate în anul 2023
Cele mai multe cazuri de tuse convulsivă sunt raportate în Timiș, Cluj, Suceava și București.
Sugarii, cei mai vulnerabili
Riscul legat de tusea convulsivă este evaluat ca fiind ridicat în special pentru sugarii neimunizați sau parțial imunizați, cu vârsta mai mică de 6 luni, deoarece aceștia reprezintă grupul cu cea mai mare morbiditate și mortalitate prin tuse convulsivă.
Este și motivul pentru care se recomandă vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor. Dar mai ales se recomandă vaccinarea femeii însăcinate în trimestrul al treilea de sarcină, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei.
Medicii recomandă măsuri de prevenție în general, dar mai ales în cazul persoanelor cu vârste de 65 de ani și peste și al persoanelor de orice vârstă cu unele afecțiuni, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau imunosupresia. În acazul acestor persoane, există o probabilitate mai mare de a se confrunta cu o formă severă de boală.
Tusea convulsivă este o boală infecțioasă bacteriană acută, cauzată de Bordetella pertussis, având o incubație medie de 7-10 zile, cu limite între 5 si 21 zile. Transmiterea bacteriei apare în urma contactului apropiat, direct, cu o persoană infectată. Este înalt contagioasă, până la 90% din contacții familiali dezvoltând boala.
Tusea convulsivă este o boală transmisibil, dar prevenibilă prin administrarea vaccinului (gratuit) la medicul de familie.
În prezent, tusea convulsivă este o boală cu caracter endemic în Uniunea eupeană și în întreaga lume
În anii 2023-2024, în 17 țări UE/SEE, sugarii (copiii cu vârsta sub un an) au reprezentat grupul cu cea mai mare incidență raportată, în timp ce în 6 țări, cea mai mare incidență este raportată la adolescenții cu vârste de 10-19 ani. Majoritatea deceselor au avut loc la sugari, transmite Institutul Național de Sănătate Publică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau