Un pas important în combaterea cancerului - vaccin care țintește tumorile cerebrale
Dimensiune font:
Un nou articol publicat în revista Nature raportează rezultate promițătoare dintr-un studiu uman referitor la faza întâi care testează un nou vaccin conceput pentru a ajuta sistemul imunitar al unui pacient să țintească mai bine tumorile cerebrale.
Datele arată că vaccinul experimental este sigur și stimulează un răspuns imun semnificativ care încetinește progresia tumorii.
Glioamele difuze sunt un tip de cancer de creier deosebit de dificil de tratat. Se pot răspândi prin creier, ceea ce face dificilă eliminarea lor cu ușurință prin intervenția chirurgicală tradițională. Dar aceste tumori împărtășesc adesea o caracteristică comună – peste 70% dintre glioamele de grad scăzut au o singură mutație genetică care afectează o enzimă numită izocitrat dehidrogenază 1 (IDH1).
Această mutație IDH1 este unică glioamelor și duce la crearea unor proteine noi numite neoepitopi. Michael Platten, de la Centrul German de Cercetare a Cancerului, lucrează de ani de zile pentru a crea un vaccin care să ajute sistemul imunitar al unui pacient să învețe să vizeze aceste celule mutante IDH1.
„Ideea noastră a fost să susținem sistemul imunitar al pacienților și să folosim un vaccin ca modalitate țintită de alertare a acestuia asupra neoepitopului specific tumorii”, spune Platten.
În 2015, după ani de dezvoltare și testare pe animale, cercetătorii au început, în cele din urmă, un studiu la om pentru noul lor vaccin IDH1. Primul pas a fost de a investiga cât de sigur a fost vaccinul la subiecții umani și de a explora ce fel de răspuns imun a declanșat.
Au fost recrutați aproximativ 33 de pacienți cu un gliom IDH1 nou diagnosticat. Rezultatele recent publicate ale acestui studiu de fază 1 arată că vaccinul experimental este sigur, fără efecte secundare grave observate.
Privind răspunsurile imune, cercetătorii au descoperit că 93% dintre pacienți au prezentat un răspuns eficient la vaccin. Celulele T imune care vizează în mod specific mutația IDH1 au fost detectate la acei pacienți receptivi.
Pacienții cu un număr mare de celule T circulante în fluxul sanguin au prezentat, de asemenea, pseudoprogresie tumorală, un proces în care o tumoare crește ca mărime din cauza invadării celulelor imune care provoacă umflături. La urmărirea de trei ani, rata de supraviețuire era de 84%.
Nicio creștere tumorală nu a fost observată la 82% dintre pacienții care au prezentat răspunsuri imunogene puternice la vaccin după trei ani.
Platten este prudent în ceea ce privește exagerarea rezultatelor acestui studiu de fază 1, spunând că nu se pot face alte concluzii de eficacitate fără studii mai mari și un grup de control.
El observă că un alt studiu de fază 1 este deja în curs, combinând vaccinul experimental cu imunoterapia cu inhibitori ai punctului de control, despre care se știe că îmbunătățește activitatea sistemului imunitar. Speranța este că tratamentul combinat va amplifica răspunsurile imune.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau