Ajutor de înmormântare 2025. Cât dă statul, după modificările din legea pensiilor, când aproape toate serviciile funerare s-au scumpit
Dimensiune font:
Odată cu creșterea salariului minim pe economie, s-a modificat și valoarea punctului de referință, de care depind atât de multe ajutoare de la stat, inclusiv acest ajutor de înmormântare. Astfel, de la data de 1 ianuarie 2025, indemnizația a fost mărită semnificativ. Pe de altă parte, din luna septembrie a anului 2024, a fost adoptată noua lege a pensiilor care a modificat și condițiile de acordare a ultimilor bani pe care îi poți lua de la stat.
Astfel,familiile persoanelor asigurate vor primi de la stat suma de 8.354 lei fata de 7.567 cat ar fi primit anul trecut.
Si familiile persoanele neasigurate vor primi in 2025 suma de 4.177 fata de 3.784, cat ar fi primit in 2024.
Potrivit Legii nr. 360/2023, noua lege a pensiilor, banii pot fi primiți de:
1.persoanele asigurate;
2.pensionarii;
3.români în concediu pentru creșterea copilului (până la 2 ani sau 7 ani pentru copilul cu handicap), cu condiția ca înainte de concediu persoana să fi fost asigurată obligatoriu;
4.un membru de familie care nu era asigurat sau pensionar în momentul decesului;
5.membru de familie al persoanei aflate în concediu pentru creșterea copilului.
Un ajutor de înmormântare se dă către o singură persoană, care să fie: soț, părinte, copil, tutore legal sau oricine dovedește că a plătit funeraliile decedatului în cauză.
Actele necesare pentru a primi ajutor de înmormântare. Lista completă de documente de care ai nevoie
Când vrei să încasezi banii de ajutor de înmormântare, trebuie să prezinți următoarele acte:
- cerere pentru acordarea ajutorului de deces (anexa nr. 11);
- cerificat de deces (original şi copie);
- act de identitate al solicitantului (original şi copie);
- acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul,sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
- dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
- act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
- adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
- adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.
- dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau