Copiii consumă droguri de la 10 ani. Psiholog: Părinții trebuie să urmărească manifestările. Sunt mulți cu depresii, care se taie
Dimensiune font:
Un adolescent de 16 ani a fost prins drogat în apropierea Bibliotecii Naționale, chiar în centrul Capitalei. Jandarmii au găsit asupra lui peste 200 de pliculețe transparente, ce conțineau un praf alb, iar anchetatorii bănuiesc că ar fi droguri. Acesta nu este un caz izolat, însă. Ministerul Afacerilor Interne a publicat cifre îngrijorătoare despre care ONG-urile care luptă cu fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor vorbeau de foarte mulți ani. Vârsta consumatorilor de droguri de la noi a scăzut la 10 ani. Copiii consumă substanțe foarte ieftine, denumite de specialiști "drogul zombie". Acestea costă doar 10 lei și sunt combinații de medicamente sau substanțe sintetice periculoase care pot provoca boli psihice grave.
Copii de 10 ani care, în loc să se bucure de copilărie, se întâlnesc cu dealerii la colț de stradă și se droghează - este realitatea cruntă pe care o arată ultimele date făcute publice de Ministerul de Interne. Primii care au tras un semnal de alarmă sunt medicii de la Spitalul de Psihiatrie Obregia din Capitală.
Florina Rad, șefa secției de psihiatrie pediatrică Alexandru Obregia: Nu se poate corela cu vârsta debutului consumului. Din acest raport al MAI înțelegem că consumul poate să debuteze mult, mult mai devreme în viața copilului.
Medicii avertizează că, la vârste atât de fragede, drogurile sunt mult mai periculoase și pe lângă dependență, duc la boli grave pe viitor.
Bogdan Gheorghe - medic la Agentia Anti-Drog: Boli psihiatrice grave: episoade paranoide, comportamente nocive, violente, verbal și fizic. Aceste substanțe psihoactive, sintetice, de natură sintetică, sunt concepute astfel încât să ducă la un efect mai intens mult mai rapid, dar care acest efect durează mult mai puțin, ceea ce conduce la apariția toleranței și dezvoltarea dependenței.
„Situația e disperată”, asta o confirmă și reprezentanții ONG-urilor care se confruntă cu tot mai multe astfel de cazuri.
Georgiana Drăgan - reprezantant ONG: Realitatea este că s-a ajuns la o situație disperată, realitatea e că adolescenții nu cunosc tot adevărul despre droguri. Și, din punctul meu de vedere, e mare, mare nevoie de campanii de prevenire începând de la clasele mici, până la liceu pentru că adolescentilor noștri li se vând iluzii despre droguri. Li se aduce în atenție doar senzația pe care ele o oferă și cumva ei sunt atrași în mirajul acesta din dorința de a fi la fel ca cei din anturajul lor de a fi cool, de a experimenta senzații inedite, însă ce nu li se spune lor încă de la început, sunt consecintele care urmează.
Tentația drogurilor apare la copiii care trăiesc în familii defavorizate sau acolo unde cei mici se simt ignorați, nefericiți și neiubiți.
Carmen Oprea psiholog specialist în adicții la Agenția Națională Antidrog: Părinții ar trebui să urmărească alte manifestări. Sunt foarte mulți copii care au depresii puternice, care se taie, își fac semne pe mână din cauza acestui dezechilibru emoțional prin care trec. Copiii anxioși sunt copii depresivi care adună niște senzații foarte puternice de disconfort pe care nu și le exprimă. Familia este ultimul loc, de regulă, unde își pot exprima aceste gânduri și stări și ajung de cele mai multe ori să consume droguri, dar ajung să aibă și tentative de suicid sau gânduri de a-și face rău constant.
Specialiștii spun că minorii de 10 ani cumpără în general droguri foarte ieftine, al căror preț nu depășește 40-50 de lei/doză. Jurnaliștii Digi24 au descoperit în Centrul Capitalei dealeri care vindeau stupefiante pe trotuar, în miezul zilei.
Polițiștii au anunțat că au prins și o rețea care vindea droguri sintetice, în centrul Bucureștiului, iar o doză costa doar 10 lei. Majoritatea erau vândute adolescenților.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau