Dosar penal în cazul mașinii ridicate de Poliția Locală Constanța. Șoferul cu dizabilități a depus plângere
Dimensiune font:
Proprietarul mașinii ridicate de Poliția Locală Constanța de pe un loc rezervat persoanelor cu dizabilități a depus plângere la Poliția municipiului Constanța. Dosarul penal vizează infracțiunea de abuz în serviciu.
Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Constanța a anunțat că miercuri, 4 ianuarie, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 2 au fost sesizați, de către un bărbat, de 41 de ani, cu privire la faptul că, la data de 3 ianuarie, în jurul orei 19.00, i-a fost ridicat, fără motiv, autoturismul parcat pe un loc special destinat persoanelor cu dizabilități din incinta unui complex comercial din municipiul Constanța.
„În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, cercetările fiind continuate în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, transmite IPJ.
Cercetarea penală se desfășoară, în acest moment, in rem, adică vizează fapta nu o anumită persoană.
Femeie în cărucior, lăsată pieton
În seara zilei de marți, 3 ianuarie, mașina unei persoane cu dizabilități a fost ridicată la ordinul Poliției Locale Constanța din parcarea unui hipermarket. Mașina se afla pe un loc rezervat persoanelor cu handicap.
În jurul orei 21.00, o familie din Medgidia (ambii soți sunt persoane cu dizabilități) au ieșit cu căruciorul de cumpărături dintr-un hipermarket situat la marginea municipiului Constanța și au observat că mașina lor, parcată pe un loc rezervat unor astfel de persoane, nu mai este. În zonă erau doi polițiști locali de la care au aflat că mașina fusese ridicată deoarece nu a avut afișat pe bord ecusonul care să dovedească faptul că autoturismul aparține unei persoane cu dizabilități.
În schimb, proprietarul mașinii le-a explicat polițiștilor că autoturismul avea lipit un autocolant cu semnul persoanelor cu dizabilități atât pe parbrizul din față, cât și pe luneta din spate. Mai mult, documentele mașinii (Talonul și Cartea de Identitate) menționează faptul că mașina a fost modificată pentru persoane cu dizabilități, soția șoferului fiind imobilizată în cărucior cu rotile.
„Greșeala noastră a fost că am uitat să punem pe bord legitimația ce atestă că suntem persoane cu dizabilități. Însă mașina are și în față și în spate un semn al persoanelor cu dizabilități. Atitudinea polițistului a fost îngrozitoare”, spune femeia.
Familia în cauză, însoțită de fetița lor de 3 ani, a reușit să-și recupereze mașina de la locul de depozitare a autoturismelor ridicate în jurul orei 23.00, după ce au plătit 570 de lei, taxă de ridicare a autoturismului.
Primăria municipiului Constanța a reacționat cu privire la acest incident arătând faptul că proprietarul mașinii nu a respectat prevederile legale. „La restituirea vehiculului, s-a ținut cont de faptul că persoana care utiliza vehiculul în cauză era o persoana cu handicap care deținea card/legitimație, dar nu a ținut cont de prevederile legale, în sensul ca nu l-a avut afișat la loc vizibil. Având în vedere aceste aspect, persoana a fost sancționată cu avertisment”.
De asemenea, Primăria Constanța susține că modul de acțiune și comportamentul polițiștilor locali prezenți la fața locului va fi verificat, iar în situația în care se constată că au fost încălcate prevederile legale se vor fi dispune măsuri în consecință.
Avocatul Adrian Cuculis spune că acest caz arată „incompetența organelor statului, respectiv, ale administrației publice locale”.
„Am putea spune că polițistul local a săvârșit un soi de neglijență în serviciu. Trebuia să aibă gândirea pro activă și să verifice în centrală dacă persoana respectivă deținea card de parcare sau, pur și simplu, să verifice vizual dacă dispozitivul adaptat mașinii respective exista sau nu”, spune avocatul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau