Patricia Cireş, speranţa sportului ieşean la Olimpiada de la Paris!
Dimensiune font:
* sportul ieşean va fi reprezentat la Paris de canotoarea Patricia Cireş, legitimată la CSM Iaşi * în lotul olimpic la acest sport se mai află două componente născute în judeţul nostru, Mădălina Bereş, la Iaşi şi Amalia Bereş, la Paşcani, dar cele două surori sunt legitimate la clubul Dinamo Bucureşti
Ne mai despart câteva zile de Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris. Vor fi 148 de ţări participante, 10.500 de competitori la start în 48 de sporturi şi discipline sportive. Delegaţia României va fi alcătuită din 111 sportivi, care vor concura la 18 discipline. Alături de aceştia se vor afla antrenori, arbitri, personal medical, etc.
Sportul ieşean va fi reprezentat la Paris de canotoarea Patricia Cireş, legitimată la CSM Iaşi.
Patricia Cireş are 22 de ani şi se va afla în premieră la Jocurile Olimpice. Ea s-a pregătit din adolescenţă la Baza Nautică de la Dorobanţ - Iaşi, după ce a fost selecţionată de antrenorul ieşean Ciprian Atomei de la Şcoala gimnazială din comuna Manoleasa Prut (Botoşani). Din clasa a VIII-a a început drumul spre marile succese, printr-o pregătire asiduă, uneori istovitoare, sub îndrumarea antrenorilor Ciprian Atomei şi Sorin Băhnărel. Repartizată în barca 4 vâsle, ea a reuşit, împreună cu coechipierele sale, să câştige medalia de bronz la Campionatele Mondiale de juniori, în 2019, iar în anul următor ,,aurul” la Campionatul European.
Au urmat succesele la Campionatele Mondiale U23: medalia de argint în 2022 şi medalia de aur în 2023, în aceeaşi probă. Participarea Patriciei sub culorile CSM Iași este posibilă prin efortul conjugat al mai multor factori, care au susţinut munca ei şi a antrenorilor. Ea a fost susţinută de conducerea clubului, de Consiliuli Local şi Primăria Iași, de Liceul cu Program Sportiv.
De la distanţă, din cantonamentul lotului olimpic, Patricia Cireş ne-a împărtăşit câteva din gândurile sale: ,, Am efectuat o pregătire foarte intensă, cu multe antrenamente grele, lungi și epuizante. Am avut perioade bune, cu acumulări semnificative, în care totul mergea ca la carte, dar şi unele momente pline de durere, cu lacrimi din cauza unei zilei mai proaste. Toate acestea au contribuit la dezvoltarea mea, dar și a echipei mele, a bărcii de 4 vâsle din care fac parte. Pot spune cu cea mai mare sinceritate că îmi trăiesc visul, simt emoții și un gol în stomac doar când mă gândesc că sunt tot mai aproape de Jocurile Olimpice, de momentul când mă voi alina la start, alături de cele mai puternice echipaje ale lumii. Spe să obţinem un rezultat cât mai bun, care să răsplătească tot efortul depus an de an şi să aducă românilor immense bucurii”.
Delegaţia României cuprinde şi doi antrenori ieşeni, Ciprian Atomei şi Sorin Băhnărel, de la CSM Iaşi, aflaţi în staff-ul tehnic la canotaj. Cu câteva zile înainte de startul celei mai mari competiţii internaţionale, am dialogat cu cei doi. Ciprian Atomei revine la Olimpiadă, după cea de la la Tokio, desfăşurată în urma cu trei ani, când a pregătit echipajul bărcii de opt plus unu feminin.
,,Dacă acum trei ani majoritatea, sportivi şi antrenori, eram debutanţi la Jocurile Olimpice, anul acesta vom participa cu o echipă care şi-a dovedit valoarea în toate competiţiile internţionale la care a luat startul pe întreg parcursul acestui ciclu olimpic. Într-adevăr, odată cu apropierea startului Jocurilor Olimpice, presiunea creşte, dar este o presiune pe care reuşim să o controlăm, o presiune constructivă care ne ajută sa îmbunătăţim timpii curselor, la antrenamente. Avem calificată cea mai numeroasă delegaţie la Paris, iar acest lucru nu este intâmplător. Este rezultatul miilor de ore de antrenament bine facute. Atmosfera în cadrul echipei este foarte bună şi suntem încrezatori că vom merge acolo şi vom face cele mai bune curse din acest an. În acest ciclu olimpic m-am ocupat de pregătirea echipajului de dublu vâsle feminin, iar de anul trecut, odată cu formarea echipajului de dublu vâsle categorie uşoară feminine, şi de pregătirea acestuia. Fetele au muncit bine , am avut norocul sa fim feriţi de accidentări în ultima perioadă şi am putut avea continuitate în antrenamente. Dorim să obţinem cele mai bune rezultate de până acum şi să ne bucurăm, după Jocurile Olimpice, că munca noastră s-a împlinit”, ne-a mărturisit Ciprian Atomei.
,,Visul de a participa la J.O. a apărut din momentul când eram sportiv și era visul suprem. N-am reuşit decât până la ,,mondiale”. Am venit în antrenorat cu același gând și obiectiv, Olimpiada. Ca scop intermediar, am trăit cu mândrie reușita de a duce pe acest drum canotori de valoare care au participat la olimpiadele anterioare, unii chiar cu rezultate de excepție. Acum, la debutul meu la Olimpiadă sunt puțin emoționat, dar în același timp, sigur pe tot ceea ce am construit în acest timp, împreună cu echipa de care mă ocup, echipa cu care în ultimii doi ani am reușit să progresăm de la competiție la competiție, îmbunătățind performanțele în fiecare an. Ținând cont că Jocurile Olimpice constituie etapa finală a acestui program, am toată încrederea ca vom atinge performanța maximă. E greu de evaluat câte medalii și în ce probe vom câştiga, dar cu siguranță, ele vor fi. Sunt țări cu care nu am reușit să ne întâlnim în acest an competițional și mai pot apărea surprize. Mergem la Paris doar cu gândul să câştigăm fiecare probă din concurs”, ne-a spus antrenorul Sorin Băhnarel.
Vasile ARHIRE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau