Cel mai fierbinte loc populat de pe Pământ: Dallol, „Poarta spre iad”
Dimensiune font:
Care este cel mai fierbinte loc de pe Pământ? În mod obișnuit, oamenii pomenesc zona care a atins recordul pentru cea mai ridicată temperatură: Furnace Creek Ranch, din Valea Morții, California, unde temperatura a ajuns la 56.7 grade Celsius.
De obicei, Dallol, Etiopia, nu este amintit, însă ar trebui să fie. Acest loc ar putea fi imaginea cuvintelor „de nelocuit”. Dintre toate zonele populate de pe Glob, depresiunea Danakil, în care se află orașul-fantomă Dallol, înregistrează cea mai ridicată temperatură anuală.
Aflat în cea mai nordică regiune din Etiopia, Dallol este o adevărată „oală sub presiune”. Iată câteva amănunte interesante despre cel mai fierbinte loc populat de pe Pământ.
Recordurile de temperatură din Dallol
Între 1960 și 1966, temperatura medie anuală din Dallol a fost de 34.4 grade Celsius. De-a lungul fiecărui an – iarnă, vară, noapte și zi – temperatura medie a fost mai ridicată decât în cele mai fierbinți veri din România.
Nimeni nu poate face față unor astfel de temperaturi. De aceea, până și cei care locuiau odată în Dallol au părăsit așezarea. Acum, cel mai fierbinte loc de pe Pământ este un oraș-fantomă, cu foarte puțini locuitori.
S-au păstrat puține informații despre oraș, iar rămășițele sale sunt o priveliște deprimantă. Din acest motiv, Dallol este și unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pământ.
În prezent, se construiește un drum către satul Hamedela, aflat în apropiere, însă nu există nicio cale de acces spre Dallol. Dacă vrei să vizitezi acest loc, o poți face doar cu Jeep-ul sau cu cămila.
Cândva, exista o cale ferată, construită de britanici în 1918 pentru a transporta sare, însă ea a fost dezasamblată imediat după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Accesul în Dallol este dificil din orice direcție, iar zona este descrisă de etiopieni drept „Poarta spre iad”, din motive ușor de înțeles.
Dallol și trecutul său minier
În anii care au urmat după ce britanicii au terminat calea ferată, regiunea producea aproximativ 51.000 de tone de carbonat de potasiu în fiecare an.
Între cele două războaie mondiale, mineritul a continuat, însă, după Al Doilea Război Mondial, britanicii au dezasamblat calea ferată și producția a încetat. În anii ’60, mineritul a fost reluat, însă o inundație din 1967 a pus capăt acestei activități.
În anii ’90, au existat din nou discuții privitoare la deschiderea zonei pentru minerit, însă războiul dintre Eritreea și Etiopia a îngropat definitiv aceste perspective.
În zilele noastre se constată din nou interesul pentru zăcămintele din regiune.
Cel mai fierbinte loc de pe Pământ este interesant pentru astrobiologi
Depresiunea Danakil, în care se află Dallol, este una dintre cele mai fierbinți regiuni de pe Pământ și se află la una dintre cele mai mici altitudini de pe Pământ.
În depresiunea Danakil se petrec fenomene hidrotermale incredibile, care generează un spectacol de culori. Galbenul este rezultatul compușilor de sulf, roșul este rezultatul oxizilor de fier, iar culoarea verde din apă se datorează sărurilor de cupru.
Aici există o sumedenie de lacuri acide și izvoare cu sulf, care pot transforma o plimbare relaxantă într-o experiență mortală.
În depresiunea Danakil, magma se află neobișnuit de aproape de suprafață, iar apa din lacurile acide este aproape de punctul de fierbere (90 de grade Celsius).
În aceste condiții extreme există ecosisteme extreme care sunt de interes pentru oamenii de știință. Aici, cercetătorii investighează posibilitatea existenței vieții pe planete cu condiții ostile.
Expediții geologice în infern
Prima expediție geologică în cel mai fierbinte loc de pe Pământ a avut loc la începutul anului 2016, fiind condusă de doctorul Felipe Gomez, de la Centrul de Astrobiologie din Madrid.
„Există puține articole științifice despre acest loc și nu există descrieri biologice, așa că ne aflăm pe un teren neexplorat din punct de vedere științific. Este un loc uimitor, însă ostil – temperatura ajunge la 42 de grade Celsius pe timp de zi și la 30 de grade pe timp de noapte. Mai mult, aburii de clor ne-au ars căile respiratorii. Microorganismele care trăiesc aici sunt microbi extremofili, de mare interes pentru astrobiologi”, a afirmat acesta.
Indigenii Afar sunt cunoscuți pentru brutalitatea lor
Nu doar clima și geologia din cel mai fierbinte loc de pe Pământ sunt înspăimântătoare; se pare că și oamenii de aici sunt brutali. Triburile indigene Afar sunt de temut.
Este cumva de înțeles că oamenii care trăiesc într-un mediu atât de ostil au devenit și ei ostili. Iată ce declara un bărbat din tribul Afar pentru National Geographic în urmă cu câțiva ani:
„De-a lungul istoriei noastre, am fost mereu niște luptători. Trăim în deșert și, fiindcă este o zonă cu condiții grele, trebuie să luptăm, chiar dacă să ucizi este împotriva legii lui Allah. Când luptăm, folosim tot ce avem: arme de foc și cuțite, pietre și bâte. Mușcăm dușmanii cu dinții.”
De aceea, guvernul etiopian a dat un decret care îi obligă pe cei care doresc să viziteze regiunea să fie însoțiți de o gardă de corp înarmată.
La începutul secolului XX, exploratorii europeni au documentat brutalitatea indigenilor Afar, care își castrau victimele. Următoarea relatare îi aparține exploratorului britanic Wilfred Thesiger, care vorbește despre expediția sa din 1933, de-a lungul râului Awash:
„Ucideau un bărbat sau un băiat așa cum aș împușca eu o capră. Apoi, invariabil, victima era castrată. Indigenii Afar acordau mare importanță acestei practici și măsurau vrednicia unui bărbat după numărul de oameni pe care îi ucisese.”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau