Un soare artificial de șapte ori mai fierbinte ca cel natural. China vrea să obțină energie nelimitată prin noul său proiect VIDEO
Dimensiune font:
China a pornit o mașinărie concepută să producă energie nelimitată cunoscută sub numele de „soarele artificial” – și vrea să-l facă și mai fierbinte decât soarele sistemului nostru solar.
China crede că până în 2040 ar putea dispune de electricitate generată pe baza reactorului său de fuziune nucleară Tokamak HL-2M sau „Soarele Artificial”, potrivit publicației The Sun. Acesta are potenţialul de a fi o sursă de energie curată nelimitată.
În iulie, dispozitivul EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) a ajuns la o temperatură de 120 de milioane de grade Celsius, pentru un timp-record de 101 de secunde. Un timp similar s-a obţinut şi în 2017, dar la o temperatură de 50 de milioane de grade Celsius.
Peste zece mii de cercetători din toată lumea au testat reactorul nuclear care generează temperaturi de câteva ori mai mari decât miezul Soarelui (de 15 milioane de grade Celsius), ca să contopească izotopi de hidrogen într-o plasmă şi să elibereze cantităţi masive de energie. Agenţia chineză de stat Xinhua relatat că oamenii de ştiinţă lucrează la un sistem suplimentar de încălzire care să depăşească nivelul actual de temperatură de aproape şapte ori mai mare decât Soarele, în așa fel încât gazele să fie şi mai „fierbinţi” şi „durabile”.
„În cinci ani vom începe să construim reactorul nostru de fuziune nucleară şi vom avea nevoie de încă zece ani să-l finalizăm. După aceea ne apucăm să construim generatoare de electricitate pe care putem începe să le folosim ca să obţinem energie,undeva în jurul anului 2040”. Omenirea ar putea fi astfel mai aproape de crearea „energiei curate nelimitate” prin declanşarea artificială a reacţiilor care au loc natural cu ajutorul gravitaţiei în
interiorul Soarelui.
Aproximativ 300 de specialiști lucrează la structura experimentală care constă într-un tub de metal uriaş care are o serie de bobine care menţin fluxurile supraîncălzite ale plasmei de hidrogen în jurul miezului. Plasma trebuie menţinută pe loc îndeajuns de mult timp încât fuziunea să aibă loc şi să fie mai fierbinte decât Soarele pentru că gravitaţia acestuia ajută la presarea nucleelor, un proces ce nu poate fi reprodus pe Pământ.
Început în 2016, proiectul reactorului de Soare artificial, situat în sud-vestul provinciei Sichuan, a fost anunţat de China în 2018 şi finalizat la sfârşitul lui 2019. Reactorul Tokamak HL-2M este cel mai avansat dispozitiv experimental de cercetare a fuziunii nucleare din China.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau