Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO

000000   05500

Dimensiune font:

| 10-04-2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucureștiului zac în paragină. Este și cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci în zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici își desfășoară activitatea de zi cu zi sute de intelectuali de vârf ai țării.

Cum s-a ajuns ca o clădire atât de importantă din perspectiva misiunii pentru care a fost creată, dar și a dimensiunilor (220 x 80 de metri) și a localizării să fie atât de neglijată? Ziare.com a discutat pe marginea acestui subiect cu președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

 

Casa Academiei Romane

 

 

Casa Academiei Romane

 

 

Clădirea Academiei, lăsată în paragină de guvernele post-Ceaușescu

 

 

 

Academia Română își desfășoară activitatea în două imobile din centrul Bucureștiului. Unul se află pe Calea Victoriei, iar cel mai mare, pe Calea 13 Septembrie. În spatele celui din urmă se poate observa o clădire imensă care arată de parcă imobilul ar fi fost bombardat cu rachete. Acesta nu necesită doar o cosmetizare. Pur și simplu acea ruină este un șantier lăsat în paragină. Responsabil: Guvernul României, susține președintele Academiei Române. „Clădirea de pe Calea Victoriei este proprietatea privată a Academiei, iar clădirea de pe deal, de lângă Parlament, e proprietatea publică a statului român. Regimul de proprietate e foarte diferit. Academia Română a intervenit de foarte multe ori. Acum pregătim un nou memoriu către Guvern, ca să se ocupe de acea clădire de pe deal, care e dată în administrarea Academiei, parțial, pentru încăperile pe care le-ar putut ocupa institutele Academiei.

Academia are propriile clădiri, cu regim de proprietate privată și clădiri pe care le are în administrare”, a declarat Ioan Aurel Pop.

Aproape 50 de institute își desfășoară activitatea în clădirea aflată în administrarea Academiei, care din spate arată oribil.

„La sediul din Calea Victoriei este administrația generală a Academiei Române, mai concret serviciul juridic, serviciul de resurse umane, direcția economică etc. Acolo sunt și birourile celor 14 secții din cadrul Academiei. Deci clădirea care are circa 125 de ani vechime, din Calea Victoriei, colț cu Bd-ul Dacia, este clădirea istorică a Academiei, cea care a fost consacrată, insuficientă pentru toate activitățile. În clădirea dată Academiei în administrare, de pe 13 Septembrie, funcționează aproape 50 de institute și centre de cercetări ale Academiei plus Editura Academiei Române”, a explicat academicianul.

 

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „De vreo patru ori am încercat să părăsim clădirea. Am fost în audiență la prim-miniștri”

 

Sub conducerea lui Ioan Aurel Pop, Academia a făcut în repetate rânduri solicitări la Guvern, pentru ca problema să fie soluționată. Președintele Academiei a luat în calcul chiar relocarea cercetătorilor.

„Am solicitat Guvernului de mai multe ori. Am fost în audiență chiar la trei prim-miniștri ai României și am cerut să se ocupe cineva de această clădire care arată groaznic și care e neterminată de 35 de ani. Am fost de acord chiar să preia clădirea Guvernul României, să facă ce dorește din ea și să ne dea nouă, Academiei Române, două-trei clădiri cumva echivalente ca spațiu. Dar ne putem descurca și cu suprafețe mai mici, ca să putem funcționa cu institutele Academiei, institute publice de cercetări, nu private. Singura instituție care are cercetări fundamentale în matematică, fizică, chimie, biologie și așa mai departe e Academia Română. Și am cerut Guvernului să se ocupe de această clădire, să o termine, pentru că partea centrală, care trebuia să fie cu săli de ședințe, cu birouri pentru conducerea Academiei, a instituțiilor care funcționau înainte de 1989, partea aceea e neterminată. Sumele necesare pentru terminare numai statul le poate da. Nu există un privat pe care le poate oferi, pentru că, repet, clădirea e în proprietatea publică a statului. De vreo patru ori am încercat să părăsim clădirea, să ne desfășurăm activitatea în alte clădiri, dar nu am reușit pentru că sumele de bani pentru terminarea, renovarea acelei clădiri sunt foarte mari și nu s-a angajat nimeni din Guvern să facă acest pas”, a declarat Pop.

Academia Română a făcut deja investiții în bunul imobil, dar nu are suficientă forță financiară pentru a termina lucrarea din Calea 13 Septembrie.

„Noi încercăm printr-un nou memoriu să cerem de la instituțiile statului sume pentru terminarea clădirii și pentru renovare. Și partea terminată a clădirii necesită îmbunătățiri. Din fondurile Academiei am reușit să schimbăm instalația de încălzire. Dar trebuie să vă spun că această clădire mi se pare nepotrivită pentru institutele noastre de cercetări. Plafoanele 

sunt la înălțimi de cinci-șase metri, totul e făcut la dimensiuni imense, după cum gândea megalomanic cuplul prezidențial de acum 30 și ceva de ani. Poate că acea clădire ar fi mai potrivită pentru instituții oficiale mari ale statului român.

Am primit promisiuni, dar au rămas promisiuni. De asta totul e așa cum e. E jenant, cu o astfel de clădire aproape de Parlament, o ruină. Dar nici Parlamentul nu e terminat, însă acolo nu se vede din exterior, de departe se vede bine”, a mai precizat Ioan Aurel Pop.

 

Ioan Aurel Pop: „Suntem depășiți de situație”

 

Ghetoul ce face parte din clădirea Guvernului, administrată de Academie, se află în antiteză cu percepția publică față de instituția condusă de către Ioan Aurel Pop.

„Ne stă ca un ghimpe. Nouă ne e și rușine, Academia Română e o instituție onorabilă. Poporul român, când e întrebat în ce instituții are încredere, spune că Biserica, Armata și Academia Română. Românii au încredere în Academia Română.

La Academia Română sunt niște minți care ar putea schimba și din unele puncte de vedere schimbă realitățile. De exemplu, în curând plantăm peste 200.000 de arbori în Câmpia Română, pentru perdelele forestiere, pe pământul Academiei Române. Sau construim muzee din casele memoriale, cât putem. 

În acest imens palat, care este Casa Academiei, suntem depășiți de situație. Nu avem nici dreptul legal, pentru că nu suntem proprietari și nici altfel, pentru că nu primim niciun ajutor. Am sesizat statul că trebuie făcut ceva și deocamdată nu mișcă nimeni”, a concluzionat istoricul, profesor universitar.

 

Scurt istoric al clădirii Academiei

 

Casa Academiei Române, numită inițial de comuniști „Casa Științei”, a fost ambiția lui Nicolae Ceaușescu, în cadrul proiectului de reconstrucție a zonei centrale a Bucureștiului, după cutremurul din 1977. Astfel, Casa Academiei, Palatul Parlamentului (fosta Casă a Republicii / Casa Poporului), Parcul Izvor și alte repere au fost realizate în urma demolării cartierului Uranus, care era plin de case. Inclusiv biserici au fost demolate de comuniști.

De la începutul anilor ‘80 a și început activitatea propriu-zisă în clădire. De finalizat, nici acum nu se pune problema, la aproape 35 de ani de la execuția soților Ceaușescu.

„Construirea clădirii s-a oprit din același motiv pentru care s-au oprit și celelalte clădiri megalomanice. De exemplu, Casa Radio, tăiată în două, lăsată în paragină, în centrul orașului București. Cealaltă clădire megalomanică măcar a devenit Biblioteca Națională a României și cumva s-au salvat aparențele. Eu știu că ele nu sunt potrivite pentru funcționarea unor instituții. Se gândea la scară imensă în trecut, cum gândeau dictatorii, să-și facă monumente care să dăinuiască pentru viitor”, a comentat academicianul Ioan Aurel Pop, pentru Ziare.com.

 

  •  

Armata, Academia Română și Biserica beneficiază de peste 60% încredere, potrivit cercetărilor sociologice realizate în ultimii ani.

 

 

  •  

Imobilul proprietate privată a Academiei, din Victoriei, a fost inaugurat în 1898, în vremea domniei lui Carol I.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Spectacol pe cer. Ploaie de stele căzătoare
15/11/2024 14:34

Luna noiembrie aduce un moment asteptat de pasionatii de astronomie: curentul meteoric al Leonidelor atinge punctul culminant in noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Acesta este momentul ideal pentru a observa &bd ...

Regulă importantă pentru chiriașii și proprietarii de la bloc! Ce trebuie să facă obligatoriu iarna
14/11/2024 11:23

 Regulă importantă pentru chiriasii si proprietarii de la bloc! Multi romani apelează la tot felul de trucuri in prag de iarnă pentru a mai reduce consumul la căldură sau la energie electrică. Locat ...

Anomalie bizară într-o regiune din Canada: acolo poți să slăbești instantaneu. Oamenii de știință caută explicații
12/11/2024 09:39

Stiati că gravitatia nu este aceeasi peste tot pe Pămant? In Golful Hudson din Canada, gravitatia este usor mai slabă decat media globală - o anomalie pe care oamenii de stiintă o studiază incă din anii ...

Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent? Testul simplu
10/11/2024 18:35

  Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent?     Romanii nu sunt printre cei mai mari consumatori de vin din Europa, dar fie si ocazional, sunt ...

VIDEO Descoperirile care schimbă tot ce știam despre Pompei: Cum arătau, de fapt, locuitorii legendarului oraș
10/11/2024 17:23

  Cercetătorii au realizat o descoperire remarcabilă in cadrul unui studiu recent despre victimele eruptiei vulcanice din Pompei, care a avut loc in anul 79 d.Hr, conform CNN.com.     ...

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică
08/11/2024 15:37

Memoria apei, un fenomen care fascinează şi intrigă lumea ştiinţifică Are apa memorie? Poate un lichid diluat de 120 de ori sa pastreze proprietatile solutiei initiale? Daca incredibilul devine credibil, ...

Influenţa Lunii asupra vieţii de pe Pământ. Ce efecte puternice are?
06/11/2024 11:12

Influenţa Lunii asupra vieţii de pe Pămant. Ce efecte puternice are? Luna, singurul satelit natural al Pămantului, exercită o influentă profundă asupra vietii de pe planeta noastră. De la ciclurile ma ...

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – opera fundamentală a unui savant de excepţie
05/11/2024 14:24

 La data de 3 noiembrie 2024, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” implineşte 190 de ani de la infiinţare. Una dintre cele mai vechi instituţii de cercetare a biodiversită ...

S-a descoperit că generațiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele?
05/11/2024 12:15

S-a descoperit că generatiile mai tinere au creierul mai mare. Care sunt efectele? Generaţiile mai tinere au creierul mai mare. Este mai sănătos? Iată ce spun studiile despre efectele acestui lucru. ...

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la îndemâna ta?
04/11/2024 10:36

Cum poate un telefon accesibil să aducă tehnologia de top la indemana ta? În ultimii ani, industria smartphone-urilor a evoluat rapid, iar competitia acerbă dintre producători a făcut ca tehnologia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei