Vulcanul Krakatau: Erupția enormă care s-a auzit în jurul lumii

Dimensiune font:

| 24-06-2019 11:27

 Cutremurele, evenimentele climatice și tsunami-urile cauzate de erupția vulcanului Krakatau din 1883 s-au făcut simțite pe o distanță de mii de kilometri. Vulcanul Krakatau a produs un cataclism de o forță nemaipomenită, care a ucis peste 36.000 de oameni.

Explozia a fost mai violentă decât cea produsă de cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată și a fost auzită în întreaga lume.

O dimineață ce nu părea să anunțe nimic

În dimineața de 26 august 1883, locuitorii de pe insula Krakatau, din Strâmtoarea Sunda, din Indonezia, pe atunci teritoriu al Companiei Olandeze a Indiilor de Est, s-au trezit la fel ca în oricare altă zi.

Deși din cele trei conuri vulcanice de pe insulă ieșea fum, oamenii și-au văzut de treburile zilnice.

Vulcanul Krakatau 01
Vulcanul Krakatau a produs un dezastru de proporții, care a afectat întreaga lume. Foto: Biblioteca Congresului American

Nu era un fenomen neobișnuit, fiindcă pe insulă existau trei vulcani activi. Nu părea să existe motiv de alarmare. Însă oamenii ar fi trebuit să se îngrijoreze.

Până în seara următoare, fumul s-a transformat într-o erupție care avea să zguduie insula și să acopere cu cenușă 70% din suprafața sa. Erupția și valurile tsunami care au urmat au ucis peste 36.000 de oameni.

Impactul erupției a fost resimțit până la New York, iar zgomotul produs este considerat cel mai puternic înregistrat vreodată pe Pământ. Chiar și după un secol și jumătate, explozia încă este considerată una dintre cele mai distrugătoare din istorie.

Vulcanul Krakatau și filmul unui dezastru

Activitatea seismică în urma căreia a erupt vulcanul Krakatau a început cu câteva luni înainte. În luna mai a anului 1883, fumul și aburul au început să iasă pe conul din extremitatea nordică, Perboewatan.

Eruptia vulcanului Krakatau
Captură dintr-un film din 1969 înfățișând erupția din 1883 a vulcanului Krakatau. Foto: shutterstock.com

S-au raportat câteva explozii minore, precum și valuri mari în Oceanul Indian. Seismologii au înregistrat fenomenul, însă nu l-au considerat alarmant. Apoi, în iunie, vulcanul Krakatau a erupt a doua oară, iar insula a fost acoperită de fum timp de o săptămână.

Se crede că această explozie a declanșat a treia și cea mai periculoasă dintre erupții, deoarece, după ce fumul s-a dispersat, au putut fi observate două coloane de cenușă ridicându-se de pe insulă.

Până la începutul lunii august, fumul a continuat să iasă din vulcanul Krakatau, iar aerul era plin de cenușă. Însă pe insulă mai avuseseră loc erupții și încă nu se întâmplase nimic îngrozitor.

Asta, până pe 26 august, la ora 14:00, când vulcanul Krakatau a „scuipat” un nor dens de cenușă, care a acoperit insula și s-a ridicat la altitudinea de 27 de kilometri. A urmat o serie de erupții, iar la fiecare zece minute avea loc câte o explozie zgomotoasă.

Articol ziar vulcanul Krakatau
Articolul din „Harper’s Weekly” care relata îngrozitoare erupție din 1883. Foto: time-az.com

Marinarii de pe vasele din apropiere au simțit efectele exploziilor: cantități mari de cenușă și piatră încinsă au căzut din cer direct pe punțile vaselor. Peste noapte, două valuri tsunami pornite din Krakatau au lovit insulele Java și Sumatra, care se aflau la 40 de kilometri de vulcan.

Patru explozii enorme

Până dimineața următoare, erupțiile au crescut în intensitate și au culminat cu patru explozii enorme. Prima a avut loc pe Perboewatan, conul cel mai nordic, și cea de-a doua pe Danan, conul central.

Însă cea mai dezastruoasă a fost cea de-a treia explozie produsă de vulcanul Krakatau. Pe 27 august, la ora 10:02, vulcanul a erupt cu un zgomot considerat, până acum, cel mai mare produs vreodată, atingând 310 decibeli.

Prin comparație, intensitatea sunetului bombelor atomice aruncate la Hiroshima și Nagasaki a fost de 248 de decibeli. Experții cred că toți cei care s-au aflat pe o rază de 16 kilometri de la locul exploziei au surzit instantaneu. De altfel, 140 de decibeli este pragul la care, fără echipament de protecție, vei surzi.

Coral
O bucată imensă de coral, aruncată din mare de explozie și ajunsă pe o insulă din apropiere. Foto: commons.wikimedia.org

Explozia a fost atât de puternică, încât a fost auzită de locuitorii din Perth, Australia, la o distanță de 3.050 de kilometri, precum și din locuitorii din Insula Rodrigues, la o distanță de 4.830 de kilometri.

Vulcanul Krakatau, mai devastator decât cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată

S-a estimat că energia eliberată de explozia de la Krakatau a fost egală cu circa 200 de megatone de TNT. „Bomba țarului”, cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată, a eliberat numai echivalentul a circa 57 de megatone de TNT.

Până la ora 10:41, mai rămăsese doar o treime din insula Krakatau. Doar cel de-al treilea con, Rakata, mai era vizibil (deși era pe jumătate scufundat în ocean). Alunecarea de pământ a declanșat cea de-a patra și ultima explozie.

Exploziile au fost mortale în sine, însă au declanșat un lanț de evenimente care s-a făcut simțit la mare depărtare și mult timp după aceea. Tsunami-urile cauzate de erupție au atins înălțimea de 30 de metri.

Eruptia vulcanului Krakatau 02
Imaginează-ți: telegraph.co.uk

Coasta Sumatrei a fost devastată de valuri și eroziune cauzată de erupție. Unda de șoc cauzată de cea de-a treia explozie s-a propagat la o distanță de 1.080 de kilometri de insulă. În cele din urmă, după două zile devastări, vulcanul Krakatau a tăcut.

Însă insula dispăruse aproape în totalitate.

Zeci de mii de morți

În lunile de după erupția vulcanului Krakatau, căpitanii de vase și gărzile de coastă au relatat că au zărit nenumărate cadavre și resturi umane plutind în mare, acoperite cu cenușă vulcanică. La un an după explozie, mai multe astfel de cadavre au ajuns la mal în Africa de Sud.

După câțiva ani, olandezii au stabilit că numărul victimelor făcute de vulcanul Krakatau se ridica la 36.417. Nu toate victimele erau de pe insulă. În Sumatra au existat 1.000 de morți.

Niciunul dintre cei 3.000 de locuitori de pe insula apropiată, Sebesi, nu a supraviețuit. Cei care au supraviețuit au resimțit timp de mulți ani efectele erupției.

Fenomene ciudate pe cer

Cerul rosu
Un desen care arată cum se vedea cerul pe coasta de est a SUA după erupția vulcanului Krakatoa. Potrivit unor mărturii, Soarele părea să aibă culoarea purpurie. Foto: spectrevision.net

Climatul din statul american California a fost, și el, influențat de dezastru: în San Diego și Los Angeles s-au înregistrat ploi record. De cealaltă parte, cerul de deasupra coastei estice s-a aprins ca un foc.

Ani de zile după erupție, au fost relatate fenomene meteo ciudate, precum și culori neobișnuite pe cer. Potrivit unor relatări, Luna a devenit albastră (sau uneori verde), iar Soarele – purpuriu.

Toate acestea au fost atribuite norului vulcanic rezultat în urma erupției din Krakatau din 1883. Până în 1927, erupțiile au continuat pe insulă, dar niciuna nu s-a apropiat de cea mai zgomotoasă erupție din istorie.

O a doua insulă s-a format din cenușa acestei explozii majore, insulă cunoscută azi drept „Copilul Krakatau”, sau „Anak Krakatoa”. Între 2009 și 2012, Anak Krakatau a erupt, însă în 2018 s-a prăbușit.

Anak Krakatau
Una dintre multiplele erupții al lui Anak Krakatau. Foto: aljazeera.com

Astăzi, are lungimea de doar 1,6 kilometri, însă are înălțimea de peste 400 de metri și continuă să aibă mici erupții. Mai grav este că vulcanul crește cu 4,8 metri în fiecare an.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, satul Poiana Teiului, Str. Teilor nr. 61, judetul Neamt, telefon 0233/266.250, fax 0233/266.025, e-mail: primaria@ poianateiului.ro, cod fiscal 2614074. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -trupul de pasune Livezi, in suprafata totala 64,86 ha: identificat prin CF nr. 51086, nr. cadastral 51086, in suprafata de 47,68 ha si CF 51102, nr. cadastral 51102, in suprafata de 17,18 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, in satul Poiana Largului, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 32/04.05.2025; -trupul de pasune Hasca, in suprafata totala de 50,75 ha: identificat prin CF nr. 51138, numar cadastral 51138, in suprafata de 22,00 ha si CF 51139, numar cadastral 51139, in suprafata de 10,00 ha, CF 51140, numar cadastral 51140, in suprafata de 14,00 ha, CF nr. 51166, numar cadastral 51166, in suprafata de 4,75 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, in satul Petru Voda, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 33/04.05.2025; -trupul de pasune Ciungat, in suprafata de 20,4 ha, identificat prin CF 52864, numar cadastral 52864, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, satul Petru Voda, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 34/04.05.2025; -trupul de pasune Preluca, identificat prin CF nr. 51921, numar cadastral 51921, in suprafata de 8,43 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, satul Dreptu, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 35/04.05.2025; -trupul de pasune Parlituri, identificat prin CF nr. 51921, numar cadastral 51921, in suprafata de 16,55 ha, situat in extravilanul comunei Poiana Teiului, satul Dreptu, conform H.C.L. Poiana Teiului nr. 36/04.05.2025; Trupurile de pasune apartin domeniului public al Comunei Poiana Teiului, iar inchirierea se organizeaza conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si caietului de sarcini. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Impozite si Taxe, Comuna Poiana Teiului. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Impozite si Taxe, Comuna Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, sat Poiana Teiului, Str. Teilor nr. 61, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, se achita numerar la Casieria Comunei Poiana Teiului. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.05.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Secretariat -Registratura Comunei Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, sat Poiana Teiului, Str. Teilor nr. 61, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.05.2025, ora 09.00, Comuna Poiana Teiului, comuna Poiana Teiului, sat Poiana Teiului, str. Teilor nr. 61, judetul Neamt -sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra Neamt, B-dul Republicii nr. 16, judetul Neamt, telefon 0233/212.294, fax 0233/2356.557, e-mail: tr-neamt-scomerciala@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2025.
Mexicanii au descoperit un străvechi palat mayaș
10/08/2021 13:30

Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni, construit cu peste 1000 de ani in urmă. Arheologii au descoperit ruinele unui palat de mari dimensiuni ce era utilizat cel mai probabil de eli ...

8 curiozități despre porci, animalele pe care le-am domesticit de două ori
21/12/2019 10:53

 Te-ai intrebat vreodată cand a devenit mistretul animalul docil din cotet pe care il stim cu totii astăzi? Sau cat de tare poate răcni un porc? În acest articol trecem in revistă mai multe curio ...

VIDEO – Animale inteligente care ne fură premiul întâi la testele IQ
21/12/2019 07:49

 Să vorbim despre animale inteligente. Care este cea ma inteligentă specie din lume? Ati putea fi foarte tentati să spuneti că oamenii, dar realitatea este ceva mai complicată. În cartea „ ...

7 adevăruri ascunse despre Roma Antică, pe care nu le găsești în manuale
21/12/2019 07:37

 Roma Antică a fost o fortă civilizatoare si o societate ideală pentru dezvoltarea artelor, filosofiei si stiintei. Romanii erau constructori excelenti, iar armata lor neinfricată era temută de o ...

Cum afli dacă telefonul tău este interceptat
21/12/2019 06:00

 Un studiu recent a arătat că aproximativ jumătate dintre romani cred că au telefonul ascultat. Cu zecile de programe de interceptare, care pot fi achizitionate chiar de pe internet, la un pret accesib ...

Capacitățile noastre nebănuite: 6 simțuri „supraomenești”
20/12/2019 06:34

 Oamenii au abilităti foarte diferite. Unii dintre noi compun cantece care emotionează pană la lacrimi, altii aleargă ca vantul si altii inventează tehnologii noi care schimbă lumea. Însă aces ...

Tunelul Laerdal: cel mai lung tunel rutier din lume
20/12/2019 06:28

 Unde crezi că se află cel mai lung tunel rutier din lume? În Norvegia, tara in care este imposibil să mergi cu masina dintr-un loc in altul fără să treci printr-o trecătoare montană sau să ...

VIDEO- SUPER OAMENI
20/12/2019 06:12
VIDEO – 5 locuri misterioase și încărcate negativ, care-ți vor da fiori
18/12/2019 09:40

 Există cateva locuri in lume care captivează imaginatia si interesul celor pasionati de mistere. De unele dintre ele se leagă sinucideri de animale, disparitii fără urmă, fenomene ciudate sau traged ...

Există viață după moarte. Mii de gene din corp funcționează chiar și la patru zile după deces
18/12/2019 07:36

 Viată după moarte – acesta nu e doar un concept, ci o realitate. Un studiu publicat de doi cercetători americani dovedeste că, in cazul animalelor, unele gene continuă să functioneze pană la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei