Începe procesul lui Vlad Pascu, tânărul drogat care a ucis doi studenți la Vama Veche
Dimensiune font:
Procesul lui Vlad Pascu, băiatul de 19 ani care, drogat fiind, a intrat cu mașina în două grupuri de opt tineri la 2 Mai, iar doi studenți au murit, în vara anului trecut, începe joi, la Judecătoria Mangalia.
Vlad Pascu va fi judecat pentru infracțiunile de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi părăsirea locului accidentului.
Deși s-a stabilit inițial că procesul va începe la ora 9.00, ulterior s-a decis amânarea până la ora 12.30, deoarece la Tribunalul Constanța se judecă legalitatea şi temeinicia arestării preventive a lui Pascu Matei Vlad, scrie Ziua de Constanța.
Pentru că a fost luată decizia amânării procesului, părinții celor doi tineri au mers la locul accidentului, la ieșirea din localitatea 2 Mai.
Tânărul se află în arest preventiv, măsură contestată de către avocații acestuia, care încearcă să obțină control judiciar
Tragedia de la 2 Mai și un nou eșec al Poliției Române
Accidentul a avut loc în 19 august 2023, pe DN 39, în apropierea localităţii Vama Veche, după ce Vlad Pascu a intrat cu mașina într-un grup de opt tineri care mergeau pe marginea drumului. Roberta Marina Dragomir (20 de ani) și Sebastian Andrei Olariu (21 de ani), ambii fiind studenți la Facultatea de Geografie a Universității București, au murit pe loc. Alți trei tineri au fost răniți.
Tragedia de la 2 Mai a aruncat într-un nou scandal Poliția Română, condusă (din mai 2021) de către inspectorul general Benone Matei, aflat în subordinea directă a chestorului Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne.
Accidentul a scos la iveală detalii revoltătoare. Vlad Pascu fusese oprit de poliție de două ori - cu o zi înaintea tragediei, la un filtru, și chiar în aceeași noapte. A fost lăsat să plece de la sediul poliției fără a fi testat pentru consum de droguri deși i-au fost găsite droguri în mașină, iar autoturismul nu avea asigurare RCA valabilă. La mai puțin de o oră, Vlad Pascu a provocat accidentul.
Corpul de control al ministrului de Interne a constatat o serie de erori ale Poliției în acest caz. Vlad Pascu ar fi trebuit sancționat încă din ziua anterioară accidentului, când a fost oprit în trafic chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța.
Concluziile raportului de control, prezentate de Cătălin Predoiu:
Vlad Pascu, oprit în trafic cu o zi înaintea accidentului de către Șeful Poliției Rutiere Constanța, care l-a lăsat să plece, deși trebuia să îi ridice plăcuțele mașinii
În 18 august, ora 21:40, Vlad Pascu, aflat la volanul unui autoturism Mercedes de colecție, decapotabil, a fost oprit în trafic în municipiul Constanța de către șeful Serviciului Rutier Constanța.
Raportul Corpului de Control constată că la acel moment au fost încălcate norme care stabilesc că trebuia aplicată sancțiunea contravențională pentru lipsa semnului distinctiv de începător a șoferului, având în vedere că șoferul avea o vechime mai mică de un an de la dobândirea permisului. De asemenea, au fost încălcate prevederi legale care dispuneau ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ale autoturismului verificat.
Cel care a sunat la 112 cu câteva ore înaintea accidentului a reclamat un presupus consum de droguri de către Vlad Pascu
În 19 august, la orele 00:40 s-a recepționat un apel la 112, în care se făceau mențiuni cu privire la modalitatea neobișnuită în care era condus un autovehicul pe drumurile publice. Din două declarații menționate în raportul Corpului de control rezultă că mențiunile au fost legate de o presupusă conducere sub influența băuturilor alcoolice, dar ulterior și presupus consum de droguri. Asta a semnalat cetățeanul care a apelat 112. A fost gestionat de către operatorul 112 Constanța, un agent șef de poliție și de dispecerul Poliției Mangalia, agent-șef adjunct de poliție.
La acel moment operativ au fost încălcate proceduri de sistem care stabilesc activități ce se vor întreprinde de către personalul poliției pentru preluare, dispecerizare și intervenție la evenimentele semnalate prin 112, precum și modalitatea de selecție și conduită a personalului cu atribuții în context, constând în faptul că, după preluarea apelului de urgență, nu au transmis datele suplimentare echipajelor din dispozitiv obținute de la apelant, nu au completat toate câmpurile fișei de caz 112 și nici datele necesare privind soluționarea evenimentului, nu au raportat evenimentul conducerii.
În 19 august, la orele 02:35 a fost depistat în trafic autoturismul dat în consemn. Un agent de poliție, în timp ce se deplasa cu autospeciala în care se mai aflau un plutonier, precum și patrula compusă dintr-un agent principal de poliție și un plutonier adjutant, în localitatea Vama Veche, a depistat autoturismul cu numărul de înmatriculare comunicat prin dispecerat în localitatea Vama Veche.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau